5,6, 7 Haftalık Gebelikte Kanama Olur mu?
5 ,6 ve 7 haftalık gebelikte vajinal kanama yaşamak sık karşılaşılan bir durumdur. Bu haftalarda gebe bir kadının kanama yaşaması implantasyon kanaması, düşük yapma vb nedenlerden kaynaklanabilir. 5.,6. ve 7.. Hafta böyle bir sorunla karşılaştıysanız en kısa sürede doktorunuza bu durumu bildirmelisiniz.
Hamilelikte 5., 6. ve 7. Haftada Kanama Nedenleri Nelerdir?
Hamileliğin 5., 6. ve 7. haftalarında kanama bazen düşük riski anlamına gelebilir, bazen de herhangi bir probleme işaret etmeyebilir. Böyle bir durumda yapılacak tek şey acilen doktora başvurmaktır.
- İmplantasyon kanaması
- Çocuk düşürme
- Dış gebelik
- Endometrium, serviks, vajina enfeksiyonları (ör. Vajinit)
- Cinsel yolla taşınan hastalıklar
- Serviksin veya vajinanın yaralanması
- Rahimde veya serviks bölgede polip
6 Haftalık Gebelikte Kanama Normal mi?
Dr. Nermin Köşüş bu konuda şu bilgileri vermektedir;
“Anne adayları 6 haftalık hamilelikte kanama ile karşılaşabilir. Ancak hemen panik olunmamalıdır. 6 haftalık gebelikte kanama yaşayanların %80-85’i hamileliğini sağlıklı bir şekilde sürdürür. Fakat kimi zaman bu kanamanın sonucunda düşük olabilir.
Hamileliğin 6. haftasında kanama kahverengi akıntı veya kahverengi leke biçiminde olabilir. Bununla beraber kasıklarda ağrı hissedilebilir. Kasık ağrısı şiddetliyse düşük riski yüksek demektir.
Gebeliğin 6. haftası kanama şikayeti olanlar bir jinekoloğa muayene olmalıdır. Doktorunun tavsiyelerine uymalı, bol bol dinlenmeli ve kendisine reçete edilecek ilaçları kullanmaya özen göstermelidir. Yatak istirahati tedavinin en önemli kısmını oluşturmaktadır. Hasta ağır kaldırmaktan ve buna benzer yorucu işlerden kaçınmalıdır. Bunun haricinde kanamanın azalması için ilaç tedavisi de uygulanır.”
5., 6. ve 7. Haftada Kanama Gebelikte Kanamanın En Sık Karşılaşılan Nedenleri Nelerdir?
5, 6 ve 7 haftalık gebelikte vajinadan kan gelmesinin nedenleri şunlar olabilir;
Düşük Yapma
5,6 ve 7 haftalık gebelikte kanamanın nedeni düşük yapmanız olabilir.
Hamilelikte kanama miktarı az olsa bile bu, genelde düşük habercisi olarak değerlendirilir. Hamilelik kanamasına çoğu zaman kasık ağrısı eşlik etmez. Fakat kanamayla birlikte kasık ağrısının da mevcut olması düşük riskinin artmış olduğunu gösterir.
İmplantasyon Kanaması
Yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanaması embriyo rahme yerleşirken gerçekleşir. İmplantasyon kanaması normal gebelik belirtileri arasındadır ve genelde herhangi bir risk taşımaz. Bundan dolayı tedavi gerektirmez. İmplantasyona bağlı kanama ekseriyetle 1-2 günde kendiliğinden durur.
Ektopik (dış) Gebelik
Döllenen yumurta dölyatağında değil de başka bir yerde gelişirse ektopik gebelik oluşur. Mesela yumurta kanalında gelişmesi buna örnektir. Ektopik gebelik; karında keskin bir ağrı ve kramp, yoğun vajinal kanama gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Ektopik gebelik çok ciddi bir sorundur ve hayati tehlike demektir.
Molar Gebelik
Döllenmiş yumurtayı çevreleyen doku aşırı derecede büyürse molar gebelik meydana gelir. Bu, 100 hamile kadından 1’inde görülmekte olup nadiren vuku bulur.
Molar gebeliğin belirtilerinden biri de vajinal kanamadır. Molar gebelik 5,6 ve 7 haftalık gebelikte de meydana gelebilir.
Cinsel İlişki
Gebeliğin başlangıcında cinsel ilişkide bulunmanın tıbbi açıdan bir sakıncası yoktur. Fakat bunun sonucunda vajinal duvarlar tahriş olabilir ve hafif kanama görülebilir. Cinsel ilişkiden kaynaklanan tahrişin yol açtığı bu kanama, hamilelikle ilgili bir probleme işaret etmez.
5,6 ve 7 Haftalık Gebelikte Kanama Yaşayan Ne Yapmalıdır?
Başınıza böyle bir şey gelirse derhal doktorunuza müracaat edin.
Doktorunuz sizi muayene edip cinsel birlikteliğin bir sorun teşkil etmeyeceğini söyleyene kadar eşinizle ilişkide bulunmayın.
Vitamin ve mineral bakımından zengin sebzeler, meyveler tüketin; beslenme programınızda yağsız protein kaynaklarına ve tahıl ürünlerine de yer verin. Öte yandan vitamin takviyelerinizi de ihmal etmeyin. Beslenmenin düzensiz ve yetersiz oluşu hamilelikte kanama ve düşük yapma sebeplerindendir.