Pekmezin Bebeklere Faydaları
Son derece yararlı olan pekmez, bebek sağlığı üzerinde de pozitif etkiler göstermektedir. Pekmez, büyüme ve gelişime destek olduğundan, bebeklik döneminde kullanımı oldukça önemlidir.
Pekmez bebeklere kan yapar, kilo almasına yardımcı olur, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve ihtiyacı olduğu besinleri karşılamasını sağlar. Pekmezi bebeği doğrudan verebildiğiniz gibi kahvaltılıklarına katıp da yedirebilirsiniz.
Bebeklere Pekmez Ne Zaman Verilmelidir? Diyetisyen Şengül Üre Anlatıyor
Altıncı aydan evvel bebeğinize pekmez vermeniz, birtakım sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sebeple bebeğinizin beslenme programında pekmeze yer vermek için biraz beklemeniz gerekmektedir.
Pekmez, bebeklik döneminin 6. ayında veya doktor önerisiyle 7. ayından başlayarak kahvaltı öğünlerine eklenebilir. Bu aylarda pekmez tüketimi alerjiye neden olmamakta ve bebeklerin enerji gereksimi için kâfî gelmektedir. Kalsiyum mineralleri, potasyum, demir ve magnezyum bakımından zengin olan pekmez, bebeklerin beslenmesine önemli katkılarda bulunarak mineral ihtiyacını tam anlamıyla gidermektedir. Tavsiye edilen miktarlarda pekmez tüketimi, bu dönemdeki bebekler için B1, B2, B3 vitamin desteği olmaktadır.
Altıncı ve yedinci ayın ardından bebeklerde pekmez kullanımına kahvaltılarda bir tatlı kaşığı olarak başlanabilir. Altıncı ayın ardından çocuklardaki pekmez tüketimi günde 2 tatlı kaşığı şeklinde uygulanmalıdır. Fakat büyüme ve gelişme, enerji yetersizliği durumları için bir beslenme uzmanının veya çocuk doktorunun önerisiyle uygun bir beslenme programı ayarlanmalıdır. Bu program dahilinde çocuğun gereksinim duyduğu oranda günlük 1-2 tatlı kaşığı pekmez verilebilir. Erişkinlerde ise yine 1-2 tatlı kaşığı veya yarım çay bardağını aşmamak koşuluyla, enerji ihtiyacına göre belirlenmiş bir beslenme uygulaması yapılabilir.
Pekmezin Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Pekmez, popüler ve geleneksel gıdaların başında gelmektedir. Türkiye’de pekmez, bebeklik döneminden başlayarak hem çocuklarda sıklıkla kullanılmakta hem de yetişkinler tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Pekmezler, genellikle üzümden yapılmaktadır. Bunun yanı sıra, Harnıp (keçi boynuzu), elma, dut, pancar ve incir gibi besinler de pekmez üretiminde tercih edilmektedir. Ayrıca özellikle geçtiğimiz yıllardan itibaren şeker kamışının da pekmez yapımında yaygın olarak kullanılmaya başlandığı söylenebilir.
Alyuvar yapımında en çok etkili olan minerallerden birisi de şüphesiz ki demirdir. Demir depolarının yetersiz olması durumundaysa kansızlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Tam bir demir hazinesi olan pekmez, bu özelliğinden dolayı kan yapıcı doğal ürünlerin en önemlileri arasında yer almaktadır. Bebeğinize pekmezi sade olarak verebilir ya da tercihinize göre herhangi bir şey ile karıştırarak ona güzel ve sağlıklı bir öğün yedirebilirsiniz. Pekmez, alerjik reaksiyona yol açma ihtimali çok az olan bir gıdadır, bu nedenle bebeğinize herhangi bir zararı olmayacaktır.
Kalsiyum ve demir yönünden zengin olan pekmez, aynı zamanda magnezyum ve potasyum bakımından da iyi bir kaynaktır. Bu sayede bebekler, gereksinim duyduğu tüm bu mineralleri doğal yoldan almış olacaktır. Bunun yanı sıra pekmez, B1, B2, B3 vitaminlerini de içerdiğinden, bebeğin bu vitamin ihtiyaçları için de yeterli gelecektir.
Pekmez, bebeğin enerji kaybetmesine engel olur ve böylece gelişim sürecinin sağlıklı işlemesine katkıda bulunur. Nitekim pekmezler, tam anlamıyla bir enerji deposu olarak nitelendirilebilir. Buna ek olarak pekmez, bebeklerde iştah açıcı etki göstermekte ve sıklıkla hastalanmalarının önüne geçmektedir. Bilhassa bebeğinizin soğuk kış mevsiminde gribal enfeksiyonlara yakalanmaması amacıyla pekmezden faydalanabilirsiniz. Üstelik pekmezin yararları bununla sınırlı kalmayacak, hem koruyucu etki gösterirken hem de mide ve bağırsakların daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Bir bebeğin midesinin ve başka organlarının erişkin insanlara oranla daha fazla çalıştığı ve daha çabuk geliştiği bir gerçektir. Bu sebeple, bebekler sıklıkla gaz sancılarına maruz kalmaktadır. İşte pekmez, bu gibi durumlarda son derece yararlıdır. Aynı zamanda 1 tatlı kaşığı 100 miligram pekmez, 10 mg oranında demir içerir. Bu miktar, bebeklerin günlük demir gereksinimine yetecek düzeydedir.
Altıncı aydan önce bebeklerde pekmez kullanımı, bazı sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi, bu dönemde henüz tam anlamıyla gelişmemiştir ve pekmez verildiğinde sindirim sistemi ve bağırsak rahatsızlıkları meydana gelebilir. Bu yüzden, 6. aydan evvel bebeğinize pekmez vermeniz uygun değildir. Doktor onayı alınarak, altıncı ya da yedinci aydan başlanarak bebeğinize pekmez verebilirsiniz.