6 Aylık Bebek Kilosu Ne Kadar Olmalı?

0 8

6 Aylık Bebek Kilosu Ne Kadar Olmalı?

Bebeklerde kilo, özellikle ilk 6 ayda cinsiyete göre farklılık gösterir. 6 Aylık bebek kilosu erkek bebeklerde 7,9 kg kız bebeklerde 7,2 kg civarında olmalıdır. Erkek bebekler daha kilolu iken kız bebekler birkaç kilo daha zayıftır. Bununla birlikte, doğum şekli, anne karnında beslenme düzeni, genetik yapısı gibi birçok faktör bebeklerde kiloyu etkileyen şeylerdir. İdeal bebek kilosu nasıl olmalı, ay ay sizler için hazırladık.

6 Aylık Bebek Kilosu Farklılık Gösterir Mi? 6 Aylık Bebek Gelişimi

Bebekler kilo olarak bir önceki ay ile aynı kiloda kalmış veya bir sonraki ayın kilosuna ulaşmış olabilir. Bu endişe edilebilecek bir durum değildir. Bu durum ilerleyen dönemlerde düzene oturmaktadır. Özellikle ilk 6 ay anne sütünün önemi hepimizin malumudur. Bu nedenle bu ilk periyotta anne sütü ile bebeğinizi bol bol beslemelisiniz. Anne sütü ve uyku, daha hızlı büyümelerine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte çok uyuyan ve öğünü uykudan geçiren bebekler mutlaka uyandırılarak emzirilmelidir. Öğünlerini uykuda geçirmesi karaciğerinin gelişimini olumsuz etkilediğinden sarılık geçirmesine sebep olabilir.

Yaşlarına Göre Bebeklerin İdeal Kilo Tablosu

Yaş Erkek Bebek Kız Bebek
Yenidoğan 3,5 kg 3,4 kg
1 aylık 4,4 kg 4,2 kg
2 aylık 5,2 kg 4,8 kg
3 aylık 6 kg 5,4 kg
4 aylık 6,7 kg 6,2 kg
5 aylık 7,4 kg 6,7 kg
6 aylık 7,9 kg 7,2 kg
7 aylık 8,4 kg 7,7 kg
8 aylık 8,9 kg 8,1 kg
9 aylık 9,3 kg 8,5 kg
10 aylık 9,7 kg 8,8 kg
11 aylık 10 kg 9,2 kg
12 aylık 10,3 kg 9,5 kg

Prematüre bebeklerde kilo

prematüre bebek, normal doğum zamanından daha erken doğmuş ve bazıları bu nedenle bir süre küvezde bakılabilen bebeklerdir. Küvezde gelişimleri takip edilerek anne karnında tamamlanması gereken sürecin dışarıda en sağlıklı şekilde geçirilmesini temin eder. Erken doğan bu bebekler, elbette gelişimini tamamlayıp doğmuş bebeklere göre kilo olarak daha düşüktür. Bu doğum haftasına göre değişir. Bazen normal zamanda doğan bir bebeğin yarısı veyada daha da azı olabilir. Prematüre bebeklerde kilo;

  1. 2,6 ve 1,6 kilo gram arasında
  2. veya 1,6 kilo gram ağırlığından daha düşük bir kilo ile doğan bebekler olamak üzere seçenekler değişmektedir.

Erken doğan bu bebekler, solunumlarını tek başına yapamayabilmektedir. Bu durum gelişimini tamamlamadan doümasından kaynaklanmaktadır. Doktorlar bebeği küveze alır ve bir solunum cihazına bağlar. Anne sık aralıklarla gelir ve emzirir. Bebek küveze tekrar girer. Bu süreç bebek gelişip kilo aldıktan ve kendi başına nefes alabilmeye başladıktan sonra tamamlanır. Bazen çok küçük doğan bebeklerde birkaç gün daha bebeğin kendi başına nefes almaya alışması beklenir. Tek başına nefes almaya iyice alışan bebek ailesine teslim edilir.

Bebekler emme refleksini 32 hafta ve sonrasında geliştirip kazanırlar. Bundan daha önce emme becerisi bulunmaz. Bu nedenle bu ve daha küçük doğan bebeklerde genellikle küvezde midelerine tüple anne sütü verilir.

Kilo almak elbette prematüre doğmuş bebekler için oldukça önemlidir. Bu nedenle kilo alımını engelleyecek her durum, bebeğin gelişimini de etkileyecektir.

Bebeklerde kilo alımayı etkileyen nedenler

  • Genetik miras
  • Prematüre yani erken doğum
  • Hamilelikte annenin ne kadar sağlıklı beslendiği
  • Bebeğin cinsiyeti
  • Hamilelikte alkol ve sigara kullanmak
  • Hamilelikte annenin yaşadağı gebelik diyabeti, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve obezite gibi sağlık sorunları
  • Birden fazla aynı anda anne karnında beslenen ikiz veya üçüz bebekler

Bebeklerin kilo alamama sebepleri

  • Emerken zorluk çekme
  • Günlük beslenmenin yeteri kadar yaptırılamaması
  • Beslendikten sonra bebeğin sürekli kusması
  • Doğumdan hemen önce bir enfeksiyon rahatsızlığı ile mücade etmiş olmak
  • Kistik fibroz veya buna benzer bazı doğum rahatsızlıkları
  • Reflü veya konjenital kalp rahatsızlıkları
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.