75 gr Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır Normal Değerleri Nedir
Normal şartlarda açken olması gereken kan şekeri seviyesi 80 mg/dL’den düşük olmalıdır, tokken ise olması gereken değer yani kişi yemek yedikten 2 saat sonra 140 mg/dL’den düşük olmalıdır. Yapılan kan testi sonuçlarında bu değerlerin yüksek çıktığı durumlarda kişiye şeker yükleme testi (OGTT) yapılması gerekir.
Gebelikte 75 gr Şeker Yüklemesi Normal Değerleri
Gebelik dönemindeki anne adaylarında gebeliğin 24. haftası yani 6.ayında şeker yükleme testi yapılmaktadır. Kan şekerinde düşüklük olma riski yüksek olan kişiler ise şunlardır:
- Ailesinde şeker hastası olanlar
- İleri yaş gebeliği
- Aşırı kilolu olmak
Bu kişilerde kan testindeki şeker seviyesi en erken zamanda ölçülmeli, zaman kaybedilmemelidir.
Gebelik döneminde kandaki şeker seviyesini ölçmek için 75 gramlık şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bu test sonuçlarında açlık kan şekeri seviyesi 92 mg/dL olması gerekirken yemek yedikten 1 saat sonra 180 ml/dL ve yemek yedikten 2 saat sonra kan şekeri 153 gr/mL altında olmalıdır. Bu değerlerden yüksek çıkan gebeler risk grubundadır. Bu durumdaki anne adayı gestasyonel diyabet hastasıdır. Bu hastalık herhangi bir tedavi gerektirmez. Uygulanacak diyet ve şeker yüklemesi ile tedavi mümkündür. Aynı zamanda bu şekilde anne ve bebek zarar görmemektedir.
Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Ne Zaman Yapılır?
Gebelikte sağlıklı olan annelere, gebeliğin 24 ila 28. haftalarında şeker tarama testi yapılır. Bu test sayesinde kişideki gestasyonel diyabet yani hamilelikte şeker hastalığı olup olmadığı riski anlaşılır. Eğer anne adayında çok sık idrar çıkma ve hızlı kilo almak ve çok su içme ihtiyacı gibi şeker hastalığı belirtileri olduğunda şeker tarama testi daha önce yapılmalıdır.
Hamilelikte Şeker Hastası Olan Kadınlar Nasıl Beslenmeli?
Gebelik döneminde 24 ila 28. haftalarda ölçülen kan şekeri seviyesi, eğer gerekli görülürse kişiye şeker yüklemesi yapılır. Bu yükleme genellikle tek aşama 75 gram yükleme şeklinde yapılır. Anne adayı kan şekerini ölçtürmeden önce 3 gün normal beslenmelidir. Ancak test öncesinde 8 ila 12 saat aç kalması gereklidir. Bu test için öncelikle açlık kan şekerine bakılır ve sonrasında 75 gramlık şekerli solüsyon verilir. Eğer hastadaki açlık kan şekeri seviyesi 93 mg/dL, 1.saat tokluk 180 mg/dl, 2.saat tokluk değeri ise 153 mg/dL değerlerinden yüksek ise kişide gebelik şekeri teşhisi konur.
Gebelik şekeri teşhisi konulan anne adayları için yapılması gereken ilk şey beslenme düzeni planlamasıdır. Beslenme düzeni kişinin boy, kilo, hastalık durumu ve fiziksel aktivitesine bağlı olarak değişir, yani her anne adayı için hazırlanan beslenme planı kişiye özeldir. Ayrıca gerekirse insülin tedavisi de uygulanabilir. Ancak bu beslenme planında genel olarak karbonhidrat azaltılır, protein ve sebzeye ağırlık verilir. Az da olsa beslenme düzeninde bulunan karbonhidratlar asla birden tüketilmemeli gün içine bölünmelidir. Genel itibari ile un ve unlu ürünler, yağ ve yağlı besinler ve beyaz şeker tüketimi en aza indirilmelidir.
Anne adayları gebelik döneminde şeker ihtiyaçlarını kuru veya taze meyveler ile karşılamalıdır. Ara öğünlerde ise kan şekeri seviyesini dengeleyecek besinler tüketilmelidir. Ayrıca anne adayı düzenli egzersiz yapmalı ve evde kilosunu kontrol altına almalıdır.
Gebe Olmayanlarda 75 gr Şeker Yüklemesi Testi
Gebe olmayan kişilerde 75 gram şeker yüklemesi 8 saat aç kaldıktan sonra hala aç iken test yapılmaktadır. Bu test sonrasında kişiye 75 gr glukozlu sıvı içirilir. Sıcı içirildikten 1-2 saat sonra kişinin kan değerlerindeki glukoz değerlerine bakılır.
Aşağıdaki durumlardan herhangi birinin olması durumunda hastaya şeker hastalığı teşhisi konulmaktadır.
- Açlık kan şekeri seviyesinin 92 mg/dLveya daha yüksek olması
- Yemek yedikten 1 saat sonra kan şekeri seviyesinin 180 mg/dL veya daha yüksek olması
- Yemek yedikten 2 saat sonra kan şekeri seviyesinin 153 mg/dL veya daha yüksek olması
75 Gram Şeker Yükleme Testi
75 gram şeker yüklemesi için kişinin öncelikle aç olması gerekir. Sonrasında ise kişi 3 gün boyunca karbonhidrat içeren bir diyet takip edilmelidir. Şeker yüklemesi yapılacağı gün kişinin öncelikle açlık kan şekeri seviyesine bakılmalıdır. Ardından 75 gram glukoz içeren 400-500 mL su içilip 1 saat aralıklarla 2 defa hastanın kandaki glukoz seviyesine bakılmaktadır.
Normal Değer Aralığı: 75g yükleme testi sonucu;
- Açlık: <126mg/dl, 1. ve 2. saat değeri < 140 mg/dl ise; normal,
- 140-199 mg/dl arasında; Bozulmuş Glukoz Toleransı,
- >200 mg/dl ise; DM tanısı konulabilir.
Merhaba 28 şubat çatlatma iğnesi yaptırdım test ne zaman yapmalıyım