Adaçayı Anne Sütünü Kesermi Azaltırmı Emziren Anneler Adaçayı İçebilir mi?
Adaçayı binbir derde deva bir bitkidir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, farenjiti geçirir, gaz söktürür, balgamı giderir, öksürüğü keser. Emziren annelerin en çok merak ettiği sorulardan biri de emzirirken adaçayı içebilir miyim? Sorusudur. Makalemizde bu soruya doktorların verdiği cevapları okuyabilirsiniz.
Emziren Anneler Ve Hamileler Adaçayı İçebilir mi?
Dr. Deniz Zünbülcan’ın cevabı; Adaçayı tüketimi gebelik döneminde bulunan kadınlarda düşük yapılmasına yol açabilir. Emzirme döneminde bulunan annelerde ise süt miktarında azalmaya sebep olabilir. Bu nedenle uzman bir diyet ve beslenme uzmanının fikrini almadan tüketilmesi tavsiye edilmez. Adaçayının etkilerinden biri de kan basıncını arttırmasıdır. Bu yüzden adaçayı içenlerin kendilerini gözlemlemeleri, herhangi bir tehlike yaşarlarsa derhal çay tüketimini bırakmaları gerekir.
Diyetisyen Zeynep Işıl Küçükgöncü’nün cevabı; Emzirme dönemine devam eden annelerin günde ortalama 3 litre su içmeleri gerekir. Sıvı tüketimini arttırmak için meyve ve bitki çaylarının tüketilmesi faydalı olur. Bu çaylara örnek olarak kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, rezene, anason, papatya ve tane kimyon çayları gösterilebilir.
Diyetisyen Hande Seven Avuk’un bu konudaki cevabı ise şöyle; Isırgan, dereotu, adaçayı, zencefil, kimyon, rezene, papatya, melisa ve ıhlamur gibi bitkilerin kullanımı emzirme döneminde süt artışına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bebeklerin huzursuzluk, uykusuzluk ve gaz gibi sorunlarının giderilmesine de olumlu katkı sağlıyor. Fakat bitkiler ne kadar doğal olsa da bazen insan sağlığı üzerinde istenmeyen etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle hangi bitki olursa olsun, kullanmaya başlamadan önce kesinlikle bir uzmana danışılması gerekiyor. Bu konuda özen gösterilmesi gereken bir diğer konu is besin güvenliği. Kullanılacak bitkinin güvenilir bir kaynaktan alınması büyük önem taşıyor. Bitkilerin en sağlıklı şekilde demlenmesi için kaynatılıp ılıması beklenen suyun içinde 3 dakika kadar kalması gerekir. Günde en fazla 2 fincan tüketilebilir.
Adaçayının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Dr. Deniz Zünbülcan anlatıyor;
Diş eti, bademcik ve boğaz iltihaplarının giderilmesi/ önlenmesi için kaynatılıp soğutulmuş adaçayı ile gargara yapmak oldukça faydalıdır. Aynı zamanda larenjit tedavisinde, faranjit tedavisinde ve balgam söktürücü olarak da kullanılabilir.
- Adaçayı, hastalıklardan sonra görülen kas yorgunluğu ve halsizlik gibi problemleri önler. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de ideal bir bitkidir.
- Adaçayı, gaz söktürücü etkisi sayesinde bağırsak ve mide dostudur. Mide kramplarını iyileştirir, bulantı hissinin giderilmesinde yardımcı olur.
- Adaçayı, yatıştırıcı etkisi olduğu için sinirsel yorgunluk problemini gidermek için de kullanılır.
- Antiseptik özelliği bulunan adaçayı, iltihap oluşumunu önler ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- İçeriğinde bulunan cineol maddesi sayesinde öksürüğü tedavi etmek için kullanılır.
- Adaçayı ile yüksek ateşi düşürmek mümkündür.
- Adaçayı hapları üzerine İngiltere’de yürütülen bir araştırma, hafıza güçlendirici etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Araştırmaya genç ve sağlıklı yetişkinler katılım göstermiştir. Katılımcılara hapları içmeden ve içtikten sonrasında kelime hatırlama testi uygulanmıştır. Hapları içtikten sonrasında bu kişilerin testlerde daha başarılı oldukları ortaya çıkmıştır. Yani adaçayı kullanımı ile unutkanlık probleminin önüne geçmek, hafızayı ve beyni güçlendirmek mümkündür.
- Adaçayı, menopoz süresince görülen aşırı terleme ve sıcak basması gibi şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
- Yaraları iyileştirmek ve rahatlık hissi sağlamak için soğumuş adaçayını bir tülbent ya da beze sararak pansuman yapmak oldukça faydalı bir yöntemdir.
- Kuru adaçayı yapraklarını bir havanda dövüp toz haline getirmek ve dişlere sürmek, dişleri hem güçlendirmek hemde beyazlatmak için ideal bir yöntemdir.
Günde Kaç Bardak Adaçayı İçmelidir?
Dr. Deniz Zünbülcan anlatıyor;
Adaçayı hayli şifalı bir bitki olsa da her şeyin fazlası zarar. İlaç ve zehiri birbirinden ayırt eden tek şey de alınan dozudur. Bu yüzden adaçayının da günde 2 ya da 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir.