Ağızda Metal Tadı Hamilelik Belirtisi mi? Ağzımda Metal Tadı Var

Ağızda Metal, Demir Tadı Metalik Tat Neden Olur Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavisi

0 5.100

Ağzımda Metal, Demir Tadı Var Ne Yapayım?

Ağızdaki metalik tat,tıbben tat alım duyusunda anormallik (parageusia) olarak bilinen bir çeşit tat alma bozukluğudur. Bu nahoş tat aniden veya daha uzun bir süre içinde gelişebilir. Ağızdaki metal tadının nedenlerinin bazıları arasında asit reflü, günlük yeteri kadar su içmeme, ağızdan nefes almak, sigara içmek, ağız kuruluğu,hamilelik,sinüzit,kemoterapilerin yan etkisi olarak ve paratiroid bezlerinin aşırı faaliyeti, diyabet hastalığı ,üst solunum yolu enfeksiyonları,bunama,bazı ilaçların yan etkileri ve yetersiz ağız temizliği bulunmaktadır. Ağızdaki metal tat genellikle, bitkisel yöntemlerle ve yaşam tarzındaki bazı değişikliklerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak,eğer problem kronikleşmiş ise temelde yatan nedeni ve uygun tedaviyi bulması için doktorunuza danışmayı gözardı etmeyin.

Ağızdaki Metal Tadın Nedenleri

  • Antibiyotikler,tansiyon ilaçları ve osteoporoz ilaçları gibi bazı ilaçların yan etkileri
  • Dişleri düzenli fırçalamamak
  • Alerji
  • Soğuk algınlığı
  • Sinüzit
  • Diğer üst solunum yolları enfeksiyonları
  • Kafeinli ya da gazlı içeceklerin aşırı tüketilmesi
  • Civalı veya gümüş diş malgaması ya da diş dolgusu yaptıran kişiler de ağzında metal tadı hissedebilir.
  • Sarılık ve gastroözofageal reflü gibi bazı hastalıklar.
  • Gebelik
  • Bazı gıda alerjileri

Ağızda Metal Ve Demir Tadı Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri

Elma Sirkesi

Elma sirkesi ağızdaki metal ve demir tattan kurtulmanın en etkili yöntemlerindendir. Elma sirkesi,ağızdaki pH dengesini sağlayan,besin değeri yüksek ve doğal bir çözeltidir. Bu ağızdaki asitli bölgeyi hem alkalileştimeye hem de nötralize etmeye yardımcı olur ve metal tadından kurtulmaya imkan tanır. Buna ek olarak,bundaki ekşi tat,metal tadını peş peşe hafifletecek ve temizleyecek tükürükler salgılamaya sebep olur. Ağızdaki metal tattan kurtulmak için;

  • 1 su bardağı suya 1 ila 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip günde iki kez içilir.
  • Bununla birlikte,elma sirkesi salata sosu olarak ve turşuların salamurasında kullanılır.

Karbonat

Ağızdaki metal tattan kurtulmanın diğer etkili yöntemi de karbonat kullanmaktır. Doğal bir bileşim olan karbonat,vücuttaki alkalilik ve asit dengesizliğini önlemesi sayesinde vücudun pH dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bu da karbonatı ağızdaki metal tadını ortadan kaldırmak ya da fazla asidi azaltmak üzerinde etkili kılar. Bununla birlikte karbonat,zararlı bakterilerin ve aterosklerotik plakların giderilmesinde de etkilidir. 1 su bardağı ılık suya 1/2 tatlı kaşığı karbonat ekleyip karıştırılır.Bu karışımla günde 1 kez ağız çalkalanır.(Karışım gargara olarak kullanılır.)

Tuzlu Su

Mesele ağız temizliği olduğunda, tuzlu su gargarası önemli bir rol oynar.Tuz,asitlerin nötralize edilmesine yardımcı olarak ağızda bakteri oluşumunu yok eden sodyum kloridden oluşmaktadır. Bu döngü,metal tadından kurtulmaya yardım eder.

  • 1 fincan ılık suya 1 tatlı kaşığı sofra tuzu eklenir.
  • Tuz tamamen çözülene kadar karıştırılır.
  • Bu karışım,özellikle yatmadan önce,günde 2 veya 3 kere gargara solüsyonu olarak kullanılır.

Yeşil Çay

Yeşil çay,antioksidan özelliği ve iltihap sökücü olması nedeniyle,iltihaplanmaları kontrol altında tutar ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olur.Hatta,içerisinde kateşin bulunduğundan ağızdaki acı tatla mücadele edebilir.Aynı zamanda yeşil çay ağız sağlığını destekler ki bu ağızdaki kötü tadı önlemekte önemlidir.

1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı yeşil çay yaprağı koyulur.Ağzı kapatılır ve 10 dakika demlenmesi beklenir.Süzüp,içine bir miktar bal eklenir ve sıcak iken içilir.Günde 2 ila 3 fincan içilir.

Tarçın

Baharat olan tarçın ağızdaki kötü kokuyla da mücadele edebilir.Antioksidan maddelere ek olarak,tarçında bulunan birkaç bileşen,ağızdaki metalik tattan kurtulmaya yardımcıdır.Bunun keskin kokusu tat alma tomurcuklarını aktif hale getirmekte anahtar görevi görür. Buna ek olarak tarçın,mide gazlarını giderir ve doğal bir antiasit olarak iş görür.

  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın ve 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir.Dil üzerine sürülüp 10 dakika beklenir.Sonra ağız çalkalanır.Bu işlem günde iki kez,metalik tat gidene kadar uygulanır.
  • Diğer yöntem; 1 bardak suya 1/2 tatlı kaşığı toz tarçın eklenir.Kaynamaya bırakılır.Sonra bir kaç dakika demlenmesine izin verilir.Bu tarçın çayı günde 2 ya da 3 kere içilir. Yemekten sonra küçük bir parça tarçın da çiğneyebilirsiniz.

Limon

Ağızdaki kötü tatla baş etme konusunda evde yapılacak bir diğer mükemmel ilaç limondur.Limonda bulunan sitrik asit,ağızda hissedilen metal benzeri tadın gitmesine yardım eder ve hatta ağız sağlığını korurken bakteri oluşumunu önlemekte mücadele verir. 1 su bardağı ılık suya,yarım limonun suyu eklenir.Günde 2 veya 3 kere ağız bununla çalkalanır.

Nane

Nane,ağızda bakteri oluşumunu önler,böylece kötü kokuları engeller ve hatta rahatlatıcı kokusu nefesinizi tazeler.  1 sürahi sıcak suya,bir tutam taze ezilmiş nane yapraklarını eklenir.Ağzı kapatılıp 1 saat demlenmesi için beklenir.Daha sonra süzülür.Gün boyu bu sudan içilir.

  • Günde 2,3 kere taze nane yaprağı çiğneyin.
  • Hatta bir fincan sert bir nane çayı hazırlayabilir,soğuduktan sonra günde 1 kere ağzınızı bununla çalkalayabilirsiniz.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.