Aşurelik Buğday Kaç Kalori ve Buğdayın Sağlığa Faydaları

Buğday  ve Haşlanmış Buğday Kaç Kalori Kilo Aldırır mı?

0 84

Buğday  ve Haşlanmış Buğday Kaç Kalori Kilo Aldırır mı?

Buğday, çeşitli ürünlerde yaygın olarak kullanılan bir tahıldır ve ekmeğin ham maddesidir. Ekmeğin yanı sıra bulgur, şehriye ve makarna gibi ürünlerin temel malzemeleri arasında da buğday vardır. Buğday, B grubu vitaminlerin yoğunlukta olduğu çok faydalı bir besindir.

Buğday Kaç Kaloridir?

  • 1 su bardağı tam taneli haşlanmış buğday 249 kaloridir.
  • 100 gram, 1 çay bardağı tam taneli haşlanmış buğday 98 kaloridir
  • 1 yemek kaşığı tam taneli pişmiş buğday 15 kaloridir.
  • Aşurelik 1 su bardağı buğday 626 kaloridir.(çiğ)
  • Aşurelik 1 yemek kaşığı buğday 30 kaloridir.(çiğ)

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel 100 gram tam tahıllı buğday ununun 340 kalori olduğunu bildirmektedir.

Buğday Kilo Yapar mı?

Buğdaydan, ekmek, makarna, bulgur gibi besinler elde edilir. Bu gıdaların karbonhidrat ve Glisemik indeks değeri yüksek olduğundan kolaylıkla kilo aldırabilirler.

Buğdayın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Buğday içerdiği vitamin ve minerallerle vücut sağlığını destekler. Organların işlevini yerine getirmesine yardım eden buğdayın faydaları hem sindirim sisteminde hem de vücudun diğer mekanizmaları üzerinde kendini göstermektedir.

Buğday lif bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle bağırsakları düzene sokar, hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sindirim problemlerini engeller. Kronik kabızlığın tedavisinde faydalıdır.

Akne ve sivilce gibi cilt sorunlarına iyi gelir. Bu yüzden çeşitli kozmetik ürünlerde buğday özü kullanılır.

Buğday kalp-damar hastalıklarından korunmaya da yardımcıdır.

Göz sağlığının bozulmasını önler, görme yetisini geliştirir. Katarakt, makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir.

Diyabet hastaları tarafından da güvenle tüketilebilir. Çünkü Kan şekerini dengeler.

Deri kanseri başta olmak üzere pek çok kanser türünün engellenmesinde etkilidir.

B ve E vitaminlerine sahip olan buğday, beyin sağlığı için de önemlidir. Beynin işlevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirmesine katkıda bulunur.

Enfeksiyonu ve iltihabı tedavi eder.

Diş ve dişeti hastalıklarının iyileşme sürecini hızlandırır. Dişetlerinizde iltihap veya ödem gibi şikayetleriniz varsa bir bardak suyun içerisine biraz buğday ekleyip bir gece bekletin. Ertesi gün bu suyla gargara yapın. Çok faydası olacaktır.

Buğday kan dolaşımının düzenlenmesinde de rol oynar.

Şişkinliğe ve hazımsızlığa birebirdir.

Düzenli olarak buğday tüketenlerin Alzheimer hastalığına yakalanma riski daha azdır. Öte yandan buğday, Alzheimer dışındaki birtakım zihinsel rahatsızlıkların önlenmesinde de yararlıdır.

Buğday sinirsel açıdan da fayda sağlar, beynin çalışmasına olumlu etki ederek depresyona karşı korur.

Buğdayın Zararları

Buğdayın faydaları olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararları da söz konusudur. Gereğinden çok buğday yenirse tabii ki bu, vücudu olumsuz etkileyecektir. Böyle bir durumda buğdayın zararları şu şekilde olacaktır:

  • Buğdayın fazlası vitamin eksikliğine yol açar.
  • Buğday tüketirken ideal miktarın üzerine çıkanlarda hazımsızlık ve şişkinlik meydana gelir.
  • Buğday hassasiyetiniz varsa buğday tüketince ağzınızda ve dilinizde kızarıklık, şişlik gibi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir.
  • Buğday tüketirken kontrolü elden bırakırsanız vücudunuzdaki oksalat seviyesi aşırı şekilde yükselir. Bu da sağlığınızı tehlikeye atar.

Buğday Nasıl Kullanılır?

Buğdayın kullanım alanları içerisinde en çok un üretimi ön plana çıkmaktadır. Buğday ile yapılan undan da ekmekler, börekler, yufkalar ve kekler elde edilmektedir.

Buğday kabuklarının besleyici özelliği vardır. Buğday tanelerinin ve kepeklerinin beraber öğütülmesiyle elde edilen ürüne “esmer un” veya “tam buğday unu” denir. Bu un normal beyaz undan daha besleyici, sağlıklı ve yararlıdır. Ayrıca süt veren hayvanlara Buğday kepeği verilerek süt kalitesi artırılır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.