Bebeğin Kakasında Kan ve Mukus Sümüklü Kaka Nedenleri

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur Normal mi Nasıl Geçer

0 28

Bebeklerde Mukuslu Kaka Neden Olur Normal mi Nasıl Geçer

Bebek kakasındaki mukus yani sümüksü kaka her zaman bir sorun olduğu anlamına gelmez. İnsan vücudunda bağırsaklar dışkının kolay atılması için doğal bir mukus salgılamaktadır. Bu nedenle bebek kakasında bir miktar mukus bulunması normal kabul edilir. Anne sütü emen bebeklerin dışkısında mukus görülme ihtimali normal bir insana göre daha yüksektir çünkü bebeklerin bağırsaklarındaki dışkılar çok kalmaz ve hızlı şekilde vücuttan atılır. Öte yandan, bebeklerin dışkısında mukusa yol açabilecek diğer sebepler şunlar olabilir: diş çıkarma, enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlar.

Bebeklerin Kakasında Neden Mukus Olur?

Gastointestinal kanalda mukoza hücrelerinin ürettiği jölemsi doğal salgıya mukus adı verilmektedir. Bu doğal salgı yani mukusun görevlerinden birisi bağırsakta kayganlık oluşturmak ve diğeri ise bağırsakları kaplayan epitel hücreler arasında bir koruyucu katman oluşturmaktır. Önemli görevlere sahip mukus dışkıyı hareket ettirirken onunla birlikte dolaşımda olur ve en son dışkı ile birlikte vücuttan çıkar. İşte bu yüzden dışkıda bir miktar mukusun varlığı normal görülmektedir. Çünkü bu mukusun üretimi de vücudun doğal işleyişinin bir sonucudur. Bebeklerde mukusun nedenleri şunlardır;

Normal Bir Durum Olabilir

Bağırsakta dışkının kolay hareketi ve en son vücuttan atılmasını kolaylaştırmak için üretilen mukus üretimi vücuttaki normal bir süreçtir. Bu yüzden özellikle de emzirilen bebeklerin kakasında mukus görmek normaldir. Çünkü o yaştaki bebeklerin vücutlarında çok fazla dışkı bulunmaz ve bunun sonucunda da kakalarının arasında mukus çok miktarda olabilir.

Enfeksiyon

Bebeğin vücudunda enfeksiyon varsa bu durum bebeğin kakasında mukusa neden olabilir. Bağırsaklarda oluşacak bakteriyel ya da viral bir enfeksiyon bağırsaklarda iltihaplanmaya ve tahrişe yol açabilir. Bu durum sonucunda bebeğinizin kakasında mukus fark edebilirsiniz. Eğer bebeğin bağırsağında söz konusu enfeksiyonlar varsa mukus görülmesine ek olarak ateş, asabiyet gibi belirtiler de görülebilir. Dahası bu durumda bebeğinizin dışkısı yeşil olabilir veya dışkısında az miktarda kan olabilir. Eğer bağırsaklarda bakteriyel bir enfeksiyon oluşmuşsa kakada mukusa ek olarak kan da görülebilir.

Diş Çıkarma

Diş çıkarma dönemine giren bebeklerde kakada mukus görülebilir. Bu durumun sebebi ağızda aşırı oranda üretilen tükürük salgısının bağırsakları tahriş etmesidir. Bu durumda mukus üretimi artabilir fakat bu durum normaldir. Diş çıkarma dönemindeki bebeklerde kakada mukus dışında görülen diğer belirtiler şunlardır: yüksek ateş, diş etlerinde şişme ve sürekli huysuzluk hali.

Kistik Fibrozis

Kistik fibrozis,  akciğerler başta olmak üzere sindirim sistemi ve diğer tüm organlarda şiddetli hasarlara yol açan genetik bir hastalıktır. Kistikfibrozis belirtilerinden biri de bebek kakasında mukus bulunmasıdır.  Bu hastalık kalıtsaldır yani insan vücudunda doğuştan bulunur, sonradan ortaya çıkmaz.  Kistik Fibrozis hastalığının tedavisi dönemsel değil ömür boyudur. Bu tedavinin amacı hastanın sağlıklı bir hayata sahip olmasına yardımcı olmak ve genel yaşam konforunu arttırmaktır.   Bebeklerde Kistik Fibrozis bebeklerde kakada yoğun miktarda yağlı ve kötü kokulu bir mukusa yol açabilir. Buna ek olarak görülen diğer belirtiler ise şunlardır: yavaş gelişme ve zor kilo alma.

Alerji

Bazı gıdalar bebeğe dokunup alerjiye neden olabilir. Bunun sonucunda kakada mukus gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Anne sütü emen bebeklerde annenin tükettiği besin maddeleri süt yoluyla bebeğe geçer. Bu durum herhangi ek gıdadan değil, direkt annenin kendinden geçmektedir. Bunun sebebi ise bebeklerin sindirim sistemlerinin gelişmemiş olması ve bünyelerinin baharatlı yiyeceklere ve süt ürünlerine karşı alerjik reaksiyon  geliştirmesidir. Bebeklerde gıda alerjisi olduğunda görülebilecek diğer belirtiler şunlardır: kakada kan ve mukus, aşırı huzursuzluk hali, aşırı gaz ve fışkırarak kusma.

Bebeklerde Kakada Mukus ve Kan Bulunmasının Diğer Nedenleri Nelerdir?

  • İrritabl bağırsak sendromu
  • İntususepsiyon
  • Ülseratif kolit
  • Bağırsak enfeksiyonu
  • Bağırsak polipleri

Bebeklerde Kakada Mukus Nasıl Geçer?

Bu makalemizde, ek gıdaya geçmemiş sadece anne sütü emen bebeklerin kakasında görülen mukusun farklı farklı sebepler olabileceğine değindik. Normal insanlara oranla, sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin kakasındaki mukus çok büyük oranda olabilir. Öte yandan mama yiyen bebeklerin kakasında da mukus fark edilebilir.

Bebeklerde kakada mukus enfeksiyondan kaynaklıysa doktor antibiyotik reçete edecektir. Alerji bu durumun nedeniyse doktor eliminasyon diyeti uygulayabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.