Bebek Banyosu Püf Noktaları Uzman Önerileri

Bebeklerde Banyo Suyu Sıcaklığı Bebek Banyo Suyu Derecesi

0 920

Bebek Banyosu Püf Noktaları

Her anne bebeğinin ilk banyosunda oldukça heyecanlıdır. Lakin bu konuda hiçbir tecrübesi olmayan annelerin heyecanına birtakım kaygılar da eşlik etmektedir. Bu son derece normal bir haldir. Dikkat gerektiren birkaç husus göz önünde bulundurulduğu takdirde anne, bebeğinin ilk banyo deneyimini sorunsuz bir şekilde tamamlayacaktır. Hiç şüphesiz bu hususlardan birisi de bebeğin hangi sıcaklıkta suyla yıkanması gerektiğidir. Makalemizde bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bebek Banyo Sıcaklığı Kaç Derece Olmalı?

Bebek banyosunda suyun ideal sıcaklığı 36 ila 38 derecedir. Bu sıcaklığı kontrol etmek amacıyla bebek banyo termometreleri temin edilebilmektedir. Şayet bebek termometresi yoksa, dirseğinizi suya batırmak suretiyle suyun sıcaklığı kontrol edilebilmektedir. Bunun yanında bilek içleriyle de suyun sıcaklığı test edilebilmektedir. Su, kişinin bilek içini yakmayacak düzeydeyse maksimum 37 derecedir.

Bebeğin sakinliği ve sıhhati açısından suyun sıcaklığı son derece mühimdir. Suyun sıcaklığı belirtilen aralığın altında olduğu takdirde bebek üşüyebilmektedir. Yüksek olması halinde ise narin olan bebek cildinde yanıklar gözlemlenebilmektedir.

Küvette bulunan suyun seviyesi de önem teşkil etmektedir. Herhangi bir sebepten dolayı bebek birdenbire küvete düşebilmektedir. Bu konuda uzmanlar, su seviyesinin 13 cm uzunluğunu geçmemesi gerektiğini belirtmektedir. Fakat bebeğin bundan daha düşük seviyedeki sularda dahi boğulma riski bulunmaktadır. Dolayısıyla ebeveynin gözü her daim bebek üzerinde olmalıdır.

Bebek Banyosu İçin Püf Noktaları

Banyo işlemini bebek henüz açken veyahut bir öğünden minimum 90 dakika geçtikten sonra gerçekleştirin. Zira bebeğin tükettiği besinler banyo esnasında midesine basınç uygulanmasına neden olacaktır. Bu durumda bebek kusabilmektedir.

Bebek, süresi fark etmeksizin banyonun hiçbir evresinde yalnız bırakılmamalıdır. Bu sebeple banyo için gerekli olan bütün materyallerin banyo öncesinden hazırlanması gerekmektedir. Şayet herhangi bir durumda annenin oradan ayrılması gerekliyse, bebeği de havluyla beraber yanına almalıdır.

Bebeğe banyo yaptırılan odanın kapısı kesinlikle kapatılmalıdır. Anne fark etmese dahi küçük bir cereyan, bebeğin üşütmesine yol açabilmektedir.

Eğer bebek küvet içerisinde yıkanıyorsa musluğu kapatmadan bebek küvete alınmamalıdır. Zira akmakta olan su birden soğuyabilir ya da aşırı sıcak akabilir.

Henüz birkaç aylık bebeklerin banyosu esnasında bebek filesi kullanmak iyi bir fikir olabilir. Bu file annenin bebeği elinden kaçırmasına engel olacağı gibi kullanım açısından da kolaylık sunar.

Banyoda ilk yıkanacak bölge vücut kısmıdır. En son kısma gelindiğindeyse baş kısmı yıkanır. Bunun sebebi, bebeğin baş kısmının en hızlı ısı kaybedilen kısım olmasıdır.

Başın yıkanması esnasında bebek yüz üstü durmalıdır. Böylelikle kulağa su kaçma problemleri engellenebilmektedir.

Banyo esnasında kişinin beraberinde bir destekçi olması yararlı olabilir. Bir kişi bebeği tutar ve bir kişi de bebeği yıkar ise banyo son derece rahat olacaktır.

Bebeğin yıkanması görevi tek bir kişiye kaldıysa o kişi her daim bebeği tek eliyle kavramalıdır. Bu sayede bebeğin küvette kayması engellenebilir. Banyo boyunca lazım olabilecek tüm materyaller kişinin yanında olmalıdır. Herhangi bir malzemeyi almak için bebek küvette tek başına bırakılmamalıdır.

Banyo esnasında bebek keyiflendirilerek yıkama işlemi daha kolay bir hale getirebilir. Bunun için bebek köpük ile oynatılabilir ya da şarkı söylenebilir. Bu konuda özel olarak üretilen bebek oyuncakları da bebeğin keyiflenmesine yardımcı olabilir. Böylelikle banyoyu sevmeyen bebekler için bile mutlu geçen bir saat olacaktır.

Küvet en fazla 10-13 cm seviyesine kadar doldurulmalıdır. Az miktarda suyun dahi üzücü sonuçlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

Banyo sırasında banyo köpüğü kullanımından kaçınılmalıdır. Zira bebeğin ince ve narin cildi bundan zarar görebilir. Bunun yanı sıra köpükler, bebeğin kontrol edilmesini de güçleştirecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.