Bebeklerin Uykudan Ağlayarak Uyanması Nedenleri ve Çözümleri

2 Yaşındaki Çocuğun Gece Ağlayarak Uyanması Nedenleri

0 28

Bebekler Neden Ağlayarak Uyanır

Bebeğim ağlayarak uyanıyor diyorsanız buna yol açabilecek pek çok şey olduğunu bilmelisiniz. Örneğin bebeğiniz rüyasında kötü bir şey görmüş olabilir. Belki acıkmıştır veya gazı vardır. Bebeklerde ağlayarak uyanma 2 yaşındakilerin daha fazla yaşadığı bir problemdir.

Bebeklerin, 2 Yaş Çocuğun Uykudan Ağlayarak Uyanması Neden Olur?

Kâbus Görme

Bebekler de bazen rüyasında ürkütücü şeyler görebilir. Bu durumda uykudan ağlayarak uyanırlar. Bebeğin odasını dekore ederken resimlerden, aşırı süslemelerden vb. kaçınmak bunun engellenmesinde fayda sağlayacaktır. Ayrıca bebek uykuya daldıktan sonra Âyetel Kürsi, Felak ve Nas sûreleri okunursa bu, onun için mânevî kalkan olacaktır.

Bebeğin Acıkması

Bebek uyurken acıkırsa bu durum vücudu rahatsız eder. Hâliyle uykusu bölünür ve bu da ağlamasına yol açar. Bebeği uyutmadan önce karnının tok olmasına dikkat edilmeli, beslenmesi aksatılmamalıdır. Fakat zaten bebekler ilk 6 aylık dönemde geceleri de beslenmeye gereksinim duyar ve bunun için kendiliğinden uyanır. Bu normaldir. 6. aydan sonra da bebeğe anne sütü vermeyi sürdürdüğünüz müddetçe gece uyanması devam edecektir. Emzirmeyi bırakınca bu da sona erecektir.

Diş Çıkarma

Diş çıkarma genellikle çocuklarda gece uyanmaya neden olur. Bebeğiniz gece sık sık uyanıyorsa bu durum diş çıkarmasından kaynaklanabilmektedir.

Karanlıktan Korkması

Çocuklar sessizlikten ve karanlıktan korkarlar. Uyurken korku içinde âniden uyanmak çocuklarda yaygın görülen bir durumdur.

Gece Terörü

Bu bir çeşit uyku bozukluğudur ve çocuklarda gece uyanmanın başlıca sebeplerindendir. Söz konusu rahatsızlığa sahip olan bir çocuk uykuya geçtikten kısa bir zaman sonra ağlayarak uyanır. Panikle çırpınır. Vücudu terler ve bu sırada âdeta kendini kaybetmiş bir haldedir. Ailesini de hatırlayamaz ve sabah olduğunda bu yaşananların hiçbirini anımsamaz. Ancak kâbus görme böyle değildir. Çocuk, gördüğü korkunç rüyaları sabahleyin hatırlayabilir.

Bebeğin Üşümesi

Bebeklerin narin bedeni soğuktan kolay etkilenir. Ortamın ısısında 1-2 derecelik düşüş bile, bebeğin üşümesine yol açabilir. Eğer uyurken bulunduğu oda soğursa ağlayarak uyanabilir.

Altının Islak Olması

Bebeğin bezi kirlendiğinde bu, cildinde rahatsızlık oluşturur ve uyanmasına sebebiyet verir. Fakat bazı bebekler de o halde uyumayı sürdürebilir. Ağlayarak uyanması altının ıslanmasından kaynaklanıyorsa hemen bezini değiştirerek yatağına yatırılmalı; uykusunun yarım kalması engellenmelidir.

Kaybetme Korkusu

Her bebek annesini kokusundan bile tanır. Bu kokuyu duyamadığında huzursuz olur. 4 aylık bebeklerde artık ‘kaybetme korkusu’ da oluşmuştur. Bebeğin ağlayarak uyanma nedenleri arasında bu gibi psikolojik faktörlerden de söz edilebilir. Bu durum da bebeğin gece ağlayarak uyanmasına yol açabilir.

Bebek uyur uyumaz onu yalnız bırakmamalı; bir müddet daha yanında durup elini tutmalı ve başını okşamalıdır. Bebek uykuya dalmaya çalışırken ona güvende olduğu hissettirilmeli; uyuduktan sonra da iyice dalana kadar beklemelidir.

Gaz Ağrısı

Gaz sancısı da bebekte ağlayarak uyanmaya neden olan temel nedenlerindendir. Uyuduğu esnada yüzünün kızarması, ellerini yumruk hâline getirip gerilmesi, bacaklarını karnına doğru çekmesi gaz sancısı yaşadığını gösterir. Onu kucağınıza alarak sırtını hafifçe ovalamanız ve böylece gazını çıkarmanız rahatlamasını sağlayacaktır.

Anne Sütünün Yetmemesi

Kâfi miktarda gıda alamayan bebeklerin uykusu sık aralıklarla bölünür. Bebeğe ihtiyacı olan anne sütü verilemiyorsa bu, uykusunu da olumsuz etkiler. Onun için yeterince emzirmeye özen gösterilmelidir.

Gündüz Çok Uyuması

Bebeğin gece uykusuna etki eden bir diğer faktör gün içinde uyumasıdır. Şâyet gündüzleri fazla uyuyorsa geceleyin uykuya dalmakta güçlük çeker ya da uyumamak için direnir. Bundan dolayı gece ve gündüz uyku süresi doğru ayarlanmalıdır.

Beyin Gelişimi

Bebekte gece uyanma zihinsel aktivitenin bir sonucu da olabilir. Beynin hücre yapısı, doğumdan sonraki 1 yıl boyunca daha çabuk gelişir. Yani beynin bu denli yoğun çalışması da bebeklerde uyku bölünmesi yapabilir. Bu tamamen doğal bir süreçtir.

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonları veya kulak ağrıları ( kulak kiri veya diğer faktörlerin neden olduğu) ağrısı  bebeği gece uyandırabilir.

Bebek Uykudan Ağlayarak Uyanıyorsa Ne Yapmalıdır?

  • Bebeğiniz sürekli uykusundan ağlayarak uyanıyorsa bunun neden kaynaklandığını öğrenmek için doktora başvurmalısınız. Yapılan testler bu durumun sebebini ortaya çıkaracak; hekiminiz de çözüm için ona göre tavsiyelerde bulunacaktır.
  • Bebeğin iyi uyuyabilmesi için odası ideal sıcaklıkta olmalı; aşırı ışık ve gürültü gibi faktörler ortadan kaldırılmalıdır. Hafif bir ışık olması uygundur. Bebeği yatırmadan önce odanın penceresini açarak temiz hava girmesini sağlamalıdır. Uyuduğu ortamda gürültü yapılmamasına özen gösterilmeli; fazla soğuk veya sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bebek odası -deyim yerindeyse- eşyalarla tıklım tıklım doldurulmamalıdır. Ferah, geniş bir oda bebeğin rahat uyumasına daha elverişlidir.
  • Bebeğin gece uykusu bölündüğü zaman yeniden kolayca uyuyabilmesi için ona yardım edin. Sevgi dolu bir ses tonuyla konuşarak onu yatıştırmaya çalışın, onu kucağınıza alarak sarılıp öpün. Böylece minik yavrunuz güvende olduğunu bilecek ve tatlı uykusuna geri dönmekte zorlanmayacaktır. Tekrar uyuyana dek yanından ayrılmayın. Işıkları kısın ve onunla çok fazla konuşarak uykusunun dağılmasına yol açmayın.
  • Bebek yeterli beslendikten ve bezi değiştirildikten sonra yatırılırsa daha uzun süre uyur.
  • Oda sıcaklığı uyku kalitesini doğrudan etkiler. 20-24 derece normaldir ve bebeğin kesintisiz uyumasında önemli rol oynar.
  • Fatiha, Ayetel Kürsi, Felak, Nas surelerini okumak da çocuğu koruyup gece uyanmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.