Kulak Arkası Ağrısı Nedenleri Ve Tedavisi
Kulak arkam ağrıyor, bu durum neden oldu, nasıl geçer hangi doktora gitmeliyim, evde ağrıyı kesmek için ne yapabilirim diye merak ediyorsanız işte tüm bu sorularınızın cevapları;
Kulak Arkası Neden Ağrır?
Östaki Borusu Tıkanması
Kulak arkasındaki ağrı genellikle tıkanmış östaki borusu sebebiyle oluşur. Östeki borusunun tıkanma nedenleri soğuk algınlığı, grip, alerjiler, sinüs enfeksiyonları veya uçarken ve tırmanırken oluşan basınç değişiklikleridir. Ani yükseklik değişimleri barotravmaya neden olabilir ve bu sorun da östaki borusu tıkanmasına benzer.
Tedavisi: Bu durum genellikle kendiliğinden düzelir. Basit egzersizler de tıkalı kanalları açmaya yardımcı olabilir. Ağzınızı kapatın, burnunuzu ellerinizle kapatın ve burnunuzdan nefes vermeye çalışın. Ayrıca sakız çiğnemek ve esnemek de tıkanıklığı açmaya yardımcı olabilir.
Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihabı genellikle bakteri veya virüs nedeniyle oluşur. Genelde kulak zarının arkasındaki hava dolu orta kısımda meydana gelen enfeksiyondur. Kulak zarı, küçük, titreşen kemikler bulundurur. Orta kulak iltihabı, kulak arkasında keskin bir acı oluşturabilir ve yetişkinlerden çok çocuklarda meydana gelir. Acının nedeni, orta kulak içerisinde biriken sıvı ve iltihaplanmadır.
Orta kulak iltihabı genellikle kendiliğinden geçer. Bu sebeple tedavide asıl amaç acıyı azaltmak ve iltihabın ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmektir. Eğer durum çok ciddi ise antibiyotik kullanmak gerekebilir. Eğer tedavi edilmez ise duyma problemlerine ve diğer ciddi problemlere neden olabilir.
Lenf Düğümlerinin Şişmesi
Lenf düğümlerinin şişmesi, kulak arkasında keskin acıya neden olabilir. Lenf düğümleri fasulye şeklinde yapılardır ve kulakların arkasnda, koltukaltlarında ve kasık bölgesinde bulunurlar. Lenf düğümleri, enfeksiyon, iltihap oluştuğunda, virüs bulaştığında veya kanser olduğunda şişerler.
Tedavisi: Len düğümlerinin şişme nedenine bağlı olarak bir tedavi yöntemi uygulanır. Enfeksiyonlar genellikle antibiyotikler ile tedavi edilirler.
Mastoid (Tümük İltihabı)
Mastoid hastalığı, mastoid kemiğinin enfeksiyonlanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu, orta kulaktaki sıvıları boşaltmak için bulunan küçük hava odalarından oluşur. Bu durum, orta kulakta meydana gelen enfeksiyon sonucunda oluşur. Bakteriler, orta kulaktan, mastoid kemiğindeki hava hücrelerine ilerlerler. Bu durumun tedavisinde antibiyotikler, doktor tarafından düzenli kulak temizlenmesi ve kulak damlaları uygulanır. Eğer bu tedavi yöntemleri işe yaramaz ise cerrahi bir operasyon geçirmeniz gerekebilir.
Yüzücü Kulağı
Yüzücü kulağı sorunu, kulak zarınızı, dış dünyaya bağlayan kulak kanalının dış kısmında meydana gelen bir durumdur. İsminden de anlaşılacağı üzere, yüzdükten sonra kulakta kalan su nedeniyle meydana gelir. Nemli alanlar, bakteriler için bir üreme alanıdır. Ayrıca yüzücü kulağı sorununa, kulağınıza çubuk soktuğunuzda veya kulak kanalınızdaki cilde zarar verebilecek cisimleri kulağınıza soktuğunuzda da meydana gelebilir.
Tedavisi: Yüzücü kulağı, genellikle kulak damlası ile tedavi edilir. Ayrıca doktorunuz rahatsızlığı azaltmak için naproxen, ibufrofen veya actaminophen gibi, OTC ağrı kesicilerini önerebilir. Sorunun ilerlemesini önleyebilmek için erken tedavi uygulamak şarttır.
Ağız Diş Problemleri
Bazen bir diş apsesi veya iltihaplı bir diş de kulak arkasında ve boyunca ani acılara neden olabilir. İltihaplı diş, kulak arkasındaki lenf düğümlerinin şişmesine neden olur ve bu da kulak arkasında acı oluşturur. Diş apsesini veya iltihabını gidermek için bir diş doktoruna görünmelisiniz. Ağız sağlığını ihmal etmeniz çok daha büyük sorunlara sebep olabileceğinden dolayı, hemen bir diş doktoruna görünmelisiniz.
Tedavisi: Doktorunuz iltihabı ve acıyı azaltmak için antibiyotik ve OTC ağrı kesicileri yazacaktır.
Temporomandibular Eklem Bozuklukları
Temporomandibular eklem bozuklukları da bir diğer kulak arkası ağrısı nedenidir. Temporomandibular eklemi, çeneyi alt çeneye bağlayan eklemdir. Bu sorun, çene sakatlığı, boyun incinmesi veya morarması nedeniyle oluşabilir.
Tedavisi: Bazı durumlarda bu sorunun belirtileri kendiliğinden kaybolurlar. Fakar eğer belirtiler geçmiyorsa, doktorunuz ağrı kesici, tricyclic antidepresanlar ve kas gevşeticiler önerebilir.
Kulakta Kulak Kiri Birikmesi
Fazla miktarda kulak kiri üretilmesine neden olan ceruminosis sorunu da, kulakların arkasında ağrıya neden olabilir. Kulak kirinin fazla miktarda birikmesi, kulak kanalını inceltir ve kulakta kaşıntıya, boğuk duymaya ve kulak arkasında keskin bir acıya neden olabilir. Bu durumu doktor, özel araçlar ve yumuşatıcı gereçler kullanarak, birikmiş kulak kirini alır. Kulak temizleme çubuğu, kulak kirini daha da içeriye itebileceğinden dolayı kullanırken dikkat etmelisiniz.
Tedavisi: Bu sorunun tedavisi, kulak kirinin çıkartılmasıdır. Kulak kiri yumuşatıcı veya kulak kiri kaşığı gibi özel bir alet ile kulak kiri kulak kanalından çıkartılır. Bu işlemler yalnızca bir doktor veya bir sağlık görevlisi tarafından gerçekleştirilmelidir.
Kulak Arkası Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kulak arkası ağrısı için Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.
Kulak Arkası Ağrısı Nasıl Geçer?
Kulak arkası ağrısının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir. Örneğin bu ağrı enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotik reçete eder. Kulak arkası ağrısının nedeni kulakta kir birikmesi ise kulak kirini temizler.
Kulak Arkası Ağrısı Evde Nasıl Geçer?
Kulak arkası ağrısı için doktora gitmeden önce evde uygulayabileceğiniz yöntemler;
Sıcak Kompres
Kulak arkasına sıcak su torbası koymak ağrıyı dindirebilir. Sıcak su torbası yoksa ütü ile bir bezi ısıtıp bunu koyabilirsiniz.
Sarımsak Ve Zeytinyağı
1-2 diş sarımsağı küçük küçük kesip bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile cezveye koyup ılıtın. Bu ılık yağdan kulağınıza 2-3 damla damlatın.
Soğan Suyu
Kulağınıza soğan suyu damlatmak da ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir.
Soğuk Kompres
Buzluktan buzu çıkarıp beze sarın ve kulağınızın arkasına tutun.