Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Nasıl Anlaşılır, Bıngıldak Çökerse Ne Olur?

Bıngıldak Çökmesi Nedir Neden Olur Tedavisi Nasıldır?

0 2.736

Bebek Bıngıldağı Nedir?

Bebeklerde bıngıldak, bebeğin başında bulunan yumuşak kıkırdak dokuya denir. Bıngıldağın yumuşak olması sayesinde bebek doğum kanalından kolaylıkla geçip doğum gerçekleşir. Bebeklerde bıngıldak kapanması genellikle 4. Ay ile 18. ay arası gerçekleşir. Çeşitli nedenlerden dolayı bebekte bıngıldakta çökme görülebilir. Bebeklerdeki bıngıldak çökmesinin tedavisi bu durumun nedenine göre değişir, örneğin bu durum dehidrasyon yani bebekte aşırı kusma, ishal gibi nedenlerden dolayı susuzluktan kaynaklıysa doktor serum tedavisi verecektir.

Kafatası birçok kemikten oluşur. Kafatasının içinde 8 kemik ve yüz bölgesinde 14 kemik bulunur. Bu kemikler beynini koruyan ve destekleyen katı ve kemik bir boşluk oluşturmak için birleşirler. Kemiklerin birleştiği bölgelere sütür denir. Kemikler doğuştan sıkıca birbirine birleşik değildir. Bu durum yani bebeğin kafasının yumuşak olması doğum esnasında bebeğin başının doğum kanalından geçmesine yardımcı olur. Bebek kafasındaki sütürler bebek büyüdükçe kademeli olarak sertleşir ve boşluklar kapanır. Bu sürece ossifikasyon denir. Bir bebekte, başta bulunan 2 sütürün birleştiği alan, bıngıldak adı verilen zarla kaplıdır, bıngıldak bebek kafasında  yumuşak nokta  oluşturur.

Bir yenidoğanın kafatası üzerinde normalde birkaç tane bıngıldak vardır. Bıngıldaklar genellikle başın üst, arka ve yanlarında bulunurlar. Sütürler gibi zamanla sertleşir ve kapalı, katı, kemikli alanlar haline gelirler.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Neden Olur?

Dehidrasyon(Vücudun susuz kalması): Bebekte şiddetli ishal, kusma gibi vücutta su kaybına yol açan durumlarda bıngıldakta da çökmeye yol açabilir.

Beslenme Yetersizliği: Yetersiz beslenme de bebekte bıngıldak çökmesi nedenlerindendir.

Kwashiorkor: Kwashiorkor, protein eksikliğinden kaynaklanan ciddi bir beslenme bozukluğudur. Bu durumda bebekte bıngıldak çökmesine neden olabilir.

Gelişim geriliği: Gelişim geriliği olan bebeklerde bıngıldakta çökme de görülebilir.

Diyabet insipidus: Diyabet şeker hastalığı demektir ancak, Diyabet insipidus (DI) bir tür şeker hastalığı şekli değildir. Diyabet insipidus böbreklerin su tasarrufu yapamadığı zaman ortaya çıkan nadir bir durumdur. Bu durum da bebekte bıngıldakta çökmeye sebep olabilir.

Toksik megakolon: Toksik megakolon, kalın bağırsağın hayatı tehdit eden, nadir görülen bir enfeksiyondur ve genellikle inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) bir komplikasyonudur.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesinin Diğer Nedenleri

  • Gıda zehirlenmesi
  • Akut Gastroenterit
  • Hiponatremi
  • Rota virüsü

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları

Sual: Hocam benim 3,5 aylık erkek bebeğimde bıngıldakta çarşambadan beri çökme oluyor bazen düzeliyor anne sütüyle beslediğim halde çökme meydana geldiğinden beri su vermeye çalışıyorum acaba sütüm yetersizlinden mi,su vermelimiyim,ne kadar vermeliyim. Bıngaldağı halen çok açık devit 3 vermeyi çoğu zaman unutuyorum bıngıldak açıklığı bununla ilgili olabilir mi?

CEVAP

Çocuk Doktoru Seydi Battal Gölgeli ‘nin cevabı:(Şiddetli ishal, şiddetli kusma ve/veya aşırı aç kalma olmadıkça bıngıldak çökmez. Bebeğinizin bıngıldak yapısı her zaman öyledir.Endişeye gerek yok.Bu kadar küçük bebeğin bıngıldağı büyük olabilir.Ayrıca D vitamini yeterli verilmezse bıngıldak küçülmeyebilir.Bu yüzden lütfen D vitaminini her gün vermeyi unutmayın)

Sual: 4 aylık sadece anne sütü ile besleniyor. Ona su verebilir miyim? Günlük dozu ne olmalı? Bir de su içirilmeyen bebeklerde bıngıldak çökmesi olduğunu duydum doğrumu?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:( Su 6.aydan sonra verilir. Şimdilik suya ihtiyaç yoktur.)

Sual: 3 aylık oğlumun kafasının arkasında bi yumuşaklık var çökmüş gibi acaba orda da bıngıldak mı var o çökme ve yumuşaklık neden olur ki zaten hep yan yatıyo yatmasından olacağını düşünmüyorum

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı:(Arka bıngıldak vardır ancak yine de muayene olursa daha uygun olur,gözden kaçan bir durum olmasın.)

Sual: Hocam 8aylik kız bebeğim önce antibiyotikte ishal oldu antibiyotiği değiştikçe ateşi vardı hala devam ediyor. Şimdi de kusuyor. Bıngıldağı biraz çökmüş ne yapayım?

CEVAP

Çocuk Doktoru Adnan Ayvaz’ın cevabı:( Bıngıldağın çökmesi sıvı kaybının çok ileri olduğunu gösterir. Mutlaka ve gecikmeden en yakındaki bir çocuk hekimine müracaat etmeni öneririm. Durumuna göre hastaneye yatması bile gerekebilir. )

Sual: Hocam merhaba. 2 aylık bir kızım var, dün kucağımdayken bıngıldağının içeriye doğru çöktüğünü hissettim. İnternette okuduğum kadarıyla su kaybından kaynaklanıyormuş, kızım mama ve anne sütü ile besleniyor. Anne sütü aldığı için su verme gereği duymadım, şuan yada yakın zamanda herhangi bi ishal, kusma sorunu yaşamadık önemli bir sorun mudur?

CEVAP

Çocuk Doktoru Nuran Gürses’in cevabı:( Bıngıldağın kucağınızda iken çökük olması normaldir.İlave su vermenize gerek yok.)

Sual: Kızım 3 aylık,6 kilo,58 cm. bıngıldağında hafif bir çökme farkettim. Dansitesi 1001-1005 arasında değişiyor. Doktor susuzluk testi önerdi,biz yaptırmak istemedik. Başka susuzluk belirtisi yok. Sizce ciddi birşey var mıdır, idrarı günde 400cc yapıyor.

CEVAP

Çocuk Doktoru Ülkü Ayberk’in cevabı:( Kilo alımı iyi idrar yapıyor,ishali yok,promlem yok gibi görünüyor)

Not: Makalede geçen soru cevap doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.