Böğürtlen Besin Değeri Nedir Sağlık İçin Bilinmeyen 20 Faydası

Böğürtlen Kaç Kalori Kilo Aldırır mı Verdirir mi Dyt. Cevaplıyor

0 15

Böğürtlen Kaç Kalori Yapar Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Böğürtlen dikenler arasında yetişen lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Dikenler arasından toplamak zordur ancak bu zorluğa değer. Böğürtlen meyve olarak yenilebilir, reçellere, smoothielere, hamur işlerine eklenip de tüketilebilir. Yarım su bardağı böğürtlen 1 porsiyon meyve demektir. Böğürtlen hem düşük kalorilidir hem de kilo vermeye yardımcıdır.

Böğürtlen Kaç Kaloridir Kilo Yapar mı?

Diyetisyen Nesrin Eriş 100 gram böğürtlenin 58 kalori olduğunu bildirmektedir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın bu konuda şu bilgileri vermektedir; 1 avuç böğürtlen 60 kaloridir. Kalorisi düşük olduğundan diyet yapanlar tarafından da tüketilebilir.

Diyet Uzmanı Nuray Altınkum bu konuda şu bilgileri vermektedir;

1 su bardağından biraz daha az miktarda böğürtlen yalnızca 45 kaloridir ve 1 porsiyon meyveye eşittir. Zayıflamaya çalışanlar, karbonhidrat tüketiminin kısıtlandığı bir beslenme programı uygulayanlar tatlı ihtiyacını bu lezzetli meyveyle sağlıklı yoldan giderebilir.”

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı bu konuda şu bilgileri vermektedir;

125 ml (yarım su bardağı) böğürtlenin kalorisi 33, diyet lifi 4 gramdır. Sadece bu kadar böğürtlen dahi bir günde ihtiyaç duyduğumuz C vitamininin %25’ini karşılar. Waffle, pancake veya muffin tariflerinde kullanılarak kahvaltıya lezzet ve şifa katılabilir. Öte yandan öğün aralarında ya da tatlıların içerisinde de yer verilebilir. az yağlı yoğurt, az yağlı süt ve ½ bardak böğürtlen buz ilavesiyle birlikte mükemmel bir içeceğe dönüşür. Size de onu yudum yudum içerek kendinizi ferahlatmak kalır. Ayrıca böğürtlen, çay ve kahve saatlerinin en popüler misafirlerinden olan muffin ile harika bir uyum sergiler. Ev yapımı muffin hazırlarken malzemelere böğürtlen eklemeyi unutmamalıdır.”

Böğürtlenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • A, B1, B2, B3, B6 C ve E vitaminlerinden zengindir. Bolca magnezyum, Folat, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerir. Tüm bunlara ilaveten yüksek oranda diyet lifi barındırır.
  • Böğürtlen çok etkili bir antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesinde rol oynar. Bundan dolayı kozmetik ürünlerde kendine sıklıkla yer bulur.
  • İyi bir potasyum kaynağıdır. Bu özelliğiyle tansiyonu ve kan basıncını dengeler.
  • Omega-3 ve omega-6 yağ asitleri de bu meyvenin içerisinde en fazla bulunan besin öğelerindendir. İşte bu güçlü yapısıyla sinir sistemini onarır, depresyonu engeller, hafızayı kuvvetlendirir.
  • Kanserin önlenmesinde fayda sağlar, sindirim sistemini destekler, vücut direncini artırır, kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, zihinsel performansı geliştirir.
  • Bu meyve koyu rengini içindeki antioksidanlardan almaktadır. Antioksidanların temel görevi serbest radikallerle mücadele etmektir. Bunlar yaşlanmayı hızlandırır ve hücrelere zarar verir. Fakat böğürtlen serbest radikallerin bu etkileriyle savaşır.
  • Böğürtlen bol miktarda D grubu vitaminler ihtiva eder. Bundan dolayı hafızaya çok faydalıdır. Öte yandan bu meyve B vitamini hazinesidir. Çocukların büyüme ve gelişimine destek olur.
  • Antosiyanin içeriğine sahip olan böğürtlenin diyabete karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.
  • C vitamini böğürtlenin ana bileşenlerinden biridir. Vücudu hastalıklara karşı daha dayanıklı hâle getiren bu meyve düzenli olarak tüketilmelidir.
  • Yoğun potasyum bulunduran bu lezzet insülin hormonun seviyesini dengede tutar. Böylelikle diyabetin önlenmesine katkıda bulunur. Yüksek glisemik indeksine sahip değildir. Şeker hastaları da -ölçülü olmak kaydıyla- böğürtlen yiyebilir, hiçbir sakıncası yoktur.
  • Olgun böğürtlen diüretik etki gösterir yani idrar söktürür.
  • Böğürtlen vücudu toksinlerden arındırır.
  • Siyanidin içeriğiyle tümör ve kanser hücrelerinin oluşmasını önler. Mevcut tümör hücrelerinin küçülmesini sağlayarak hastalığın tedavisine ivme kazandırır. Bu bilgiler klinik araştırmalarla doğrulanmıştır.
  • İshal için ham böğürtlen, kabızlık için olgun böğürtlen tüketilmesi önerilir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.