Çocuğumun Bebeğimin Diş Etleri Şişti, Nasıl Geçer Ne Yapmalı?

Çoçuklarda Diş Eti Şişmesi Bebeklerde Dişe Eti Şişmesi Nedenleri Tedavisi

0 279

Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Nedenleri Tedavisi

Bebekler ve çocuklar diş etlerinde zaman zaman şişme yaşayabilir. Çocuklarda,bebeklerde diş eti şişmesi; yeni diş çıkması, yanlış beslenme, lösemi gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.

Çocuklarda, Bebeklerde Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Sağlıksız Beslenme

Zararlı gıdaların aşırı tüketilmesiyle beraber diş temizliğinin aksatılması, çocukların diş eti şişmesi yaşamasına neden olmaktadır. Bilhassa ufaklıkların tüketmekten keyif aldığı gazlı içecekler ve çikolatalar diş etinin tahrip olmasına, kuvvetini kaybetmesine diş çürükleri gözlenmesine yol açmaktadır. Şişlikler veyahut ağrılar ile beraber diş eti iltihabı meydana gelmektedir.

Ciddi Hastalıklar

Küçük çocuklarda görülen diş eti şişmesinin mühim rahatsızlıklarından da kaynaklanabilir. Örneğin diş eti şişliği ve kanaması, lösemi veya Akdeniz anemisi benzeri ciddi rahatsızlıkların habercilerinden bazılarıdır. Dolayısıyla çocuğun diş eti renginde farklılık veyahut şişlik gözlemlenirse derhal bir diş hekimine müracaat edilmelidir. Bunun yanı sıra çocuğun kan sayımını da yaptırarak ihtimal dahilinde olan bir rahatsızlığa karşın önlem alınabilmektedir.

Temizliğe Dikkat Etmemek

Ağız içinde bulunan virüs ve bakteriler çoğaldığı takdirde diş eti şişmesinden bahsetmek doğaldır. Zira çocuklar zaman zaman ellerini ağzına sokmakta ve ellerindeki bakteriler, virüsler ağızlarına bulaşmaktadır. Gün içerisinde pek çok bakteriyle iç içe olan bu eller ağza götürüldüğü vakit diş etleri mikrop kapabilmektedir. Bu bağlamda devam eden süreçte diş eti şişmesinden şikayetçi olunabilmektedir.

C vitamini eksikliği

Yetişkinler gün içerisinde 90 mg C vitaminine ihtiyaç duymaktadır. Çocuklar içinse bu oran 70 mg kadardır. Nitekim ufaklıklar sebze ve meyve gibi faydalı besinler yerine zararlı gıdaları tüketmeyi tercih ettiğinden C vitamini eksikliği ile karşılaşabilmektedir. Diş eti şişmesi, çocukta C vitamini eksikliği bulunduğunun bir işaretçisi olabilmektedir. Bu durumda çocuk hastaneye götürülerek vitamin tetkikleri yaptırılabilir. Böylece diş eti şişmesinin C vitamini eksikliğine dayalı olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ek olarak kivi, portakal ve birtakım sebze meyvelerin C vitamini deposu olduğunu da belirtmek gerekir.

Periodontitis

Çocuklarda gözlemlenen diş eti şişmesi yaygın olarak periodontitis enfeksiyonuna bağlı olmaktadır. Periodontitis, diş ile çene kemiğini bağlayan dokulara ve dişlere negatif yönde tesir eden bir enfeksiyon çeşididir. Periodontitis enfeksiyonun başlıca işaretçileri arasında diş eti şişmesi, diş eti kanaması ve ağız kokusu yer almaktadır.

Diş Çıkarma Dönemi

Çocuk ve bebeklerde diş çıkarmaya bağlı olarak diş eti şişmesi gözlemlenebilmektedir. Diş etinde şişlik, kırmızılık ve ateşlenmeler diş çıkarma esnasında rastlanılan belirtiler arasındadır.

Yanlış Diş Fırçalama Tekniği

Diş fırçalama sırasında şiddetli hareketler yapılması, diş etini zedeleyerek çocukta diş eti şişmesine sebep olabilmektedir.

Kronik Diş Eti İltihabı

Çocukluk çağıda en yaygın görülen diş eti rahatsızlığı kronik diş eti iltihabı olarak gösterilmektedir. Bu rahatsızlığın tıp literatüründeki karşılığı kronik marjinal gingivisttir. Bu rahatsızlıkta diş eti şişmesi, renk farklılığı, büyüme ve diş etinin dış kısmında deformasyonlar gözlemlenmektedir. İfade edilen büyüme şişlik nedeniyle oluşmaktadır. Şişlikle beraber parlak bir görüntüye sahip diş eti yüzeyinde farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Diş Macunu Alerjisi

Küçük çocukların kullanıyor olduğu diş macunu diş etinde alerjiye sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda diş etinde şişme gözlemlenebilmektedir. Farklı bir diş macununa geçilerek sorunun diş macununa dayalı olup olmadığını anlamak mümkündür.

İlaçların Yan Etkisi

Evladınızın devamlı olarak alması gereken bir ilacı bulunuyorsa ya da yakın zamanda antibiyotik benzeri bir ilaç kullanımına başlamışsa, diş eti şişmesi gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilmektedir.

Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Nasıl Geçer?

Çocuğun diş eti şişliği problemi var ve şişlik indirilemiyorsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine müracaat edilmelidir. Hekim çocuğun diş etlerini muayene ederek sorunun kaynağını teşhis edecek ve uygun tedavi yöntemine başlayacaktır. Küçük çocuklarda diş eti şişmesi çoğunlukla diş eti iltihaplanmasına bağlıdır. Bu nedenle diş hekimi çocuğa antibiyotik reçete edebilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.