Midede Polip Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi Kanser mi

Mide Polipleri Midede Polip Neden Olur Bitkisel Tedavi Ameliyatı

0 2.173

Mide Polipleri Midede Polip Neden Olur Tedavisi

Midede mukoza olarak adlandırılan iç katmanında oluşan kitlelere mide polipi ismi verilmektedir. Bu poliplerden bazılarında kanser riski gibi ciddi komplikasyonlar olabilmektedir. Midede meydana gelen mide polipleri ilk başlarda belirti göstermeyip %5’inde endoskopi işlemi sonucu tesadüfen bulunmaktadır. Mide polip vakalarının %2’sinde mide kanseri görülmektedir.

Midede Polip Nedir?

Mide iç kısmında mukoza tabakasında meydana gelen kitleler mide polipi olarak adlandırılmaktadır. Mide polipleri çok sık karşılaşılan oluşumlardan olmamaktadır. Bu poliplerin çoğunluğunda kansere çevirme görülmemekle birlikte mide kanseri görülme riski bulunmaktadır.

Gastrit polip olarak da adlandırılan mide polipleri mide iç tabakası içinde biriken hücre yığınıdır. Bu polipler nadir görülmekte ve genel olarak bir belirti göstermemektedir. Bu sebeple de genellikle başka hastalıkların teşhisi için kullanılan testlerde tesadüfen ortaya çıkmaktadır.

Mide Polipleri Belirtileri Nelerdir?

Mide polipleri ilk aşamalarda belirti göstermez. Fakat daha sonraları polipler büyüdükçe midede kanama ve ülser gibi belirtiler yaşanır. Midede polip belirtileri şunlardır;

  • Midede ağrı
  • Hazımsızlık
  • Midede doluluk hissi
  • Kansızlık:

Midede oluşan polipler kanamalar yol açtığından kansızlık yapabilmektedir. Polip hastalarının yaklaşık olarak %90’nından fazlasında mide uyarılmasına karşın yeterli asit salgılanmamaktadır. Çok az vakada görülen megaloblastik aneminin yanında polip hastalarının %25’inde B vitamini emilimi eksik olmaktadır.

  • Kronik bulantı

Mide kanaması (Gaitada gizli kan, makattan kan gelmesi ve polipler büyüdükçe ağızdan kan gelmesi)

Mide Polipleri Neden Olur?

Mide polipleri mide zarı yani mukozaya alınan zarara karşı vücutta oluşan bir tepkidir. Mide polipleri yaygın nedenleri şunlardır:

Kronik mide iltihabı: Gastrit olarak da bilinen bu iltihap midede hiperplastik polip ve adenom oluşumuna neden olabilir.

Düzenli olarak kullanılan bazı mide ilaçları: Fundik bez polipleri, mide asidini azaltmak için düzenli olarak proton pompası inhibitör ilaçları kullanan insanlarda görülmektedir.

Mide Polipleri İçin Risk Faktörleri Nelerdir ?

Mide polipleri risk faktörleri şunlardır:

Yaş: 50 yaş ve üstü kişilerde midede polip oluşma riski daha yüksektir.

Bakteriyel mide enfeksiyonu: Helikobakter pylori hiperplastikpolip ve adenom bakterileri mide polip riskini arttırır.

Genetik Adenomatöz Polipler: Çok az karşılaşılan genetik adenomatöz polipleri mide polip ve kolon kanseri riskini yükseltmektedir.

Bazı ilaçlar: Özellikle gastroözofgeal reflü tedavisinde kullanılan protan pompa inhibitör ilaçlarının çok uzun süre kullanılması fundus bezi polip oluşma riskini arttırmaktadır.

Mide polipleri şu hastalıkları olan kişilerde karşılaşılmaktadır:

  • Gastrit
  • Helikobakter pylori enfeksiyonu
  • Pernisiyöz anemi
  • Gastrik ülser
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
  • Mide asidini azaltan ilaçların uzun süreli kullanımı
  • Genetik

Mide Polipleri Nasıl Teşhis Edilir?

Mide polipleri teşhisi ilk olarak mideye yemek borusundan kamera gönderilmesi ile yapılmaktadır. Sonrasında ise biyopsi için örnek alınması gerekebilir. Mide poliplerinin teşhisinde şu yöntemler kullanılır;

Endoskopi: Endoskopi sayesinde ucunda kamera olan bir boru ile mide içi görüntüsü elde edilir.

Biyopsi: Mide iç duvarından alınan minik bir doku parçasını bir patalog  inceler.

Midede Polip Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu mide polip vakalarında tedavi gerekmemektedir. Ancak poliplerin vücutta sebep olduğu çeşitli problemlerin geçmesi için tedavi uygulanabilir. Uygulanacak tedavi yöntemi de poliplerin boyutuna, sayısına ve türüne bağlı olarak değişebilir. Mide polip tedavi yöntemleri şunlardır:

  • İlaç
  • Antibiyotik: Mide poliplerini küçültmek için antibiyotikler kullanılabilir.
  • Ameliyat: Kansere dönme riski olan ve büyük poliplerin cerrahi müdahale ile alınması gerekebilir. Bu yöntemler arasında:
  • Endoskopi
  • Gastronomi: Mide duvarında kesik açılarak polipler alınır.
  • Kısmi gastronomi: Çoklu polip vakalarında  midenin bir parçası alınmaktadır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Midede Polip İçin Bitkisel Tedavi

Kaynayan 1,5 su bardağı suya 4-5 gr ısırgan otu atıp, 4 dk demleyin. Ilındıktan sonra akşam yemeklerinden 2 saat sonra 1 su bardağı içiniz. Bu küre yalnızca 1 ay devam ediniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.