Çocuklarda Hırıltı Neden Olur Nasıl Geçer

Bebeklerde Hırıltı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

0 9

Çocuklarda Hırıltı Neden Olur Nasıl Geçer?

Bebeğinizde hırıltı varsa, hemen telaşlanmayın. Hırıltı, bebeklerde ve çocuklarda yaygın olarak karşılaşılan bir şikayettir. Hırıltı, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmakta ve türleri de farklılık göstermektedir. Hırıltının tedavisi, tüm bu hususlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Bu makalemizde, bebeklerde ve çocuklarda hırıltı neden olur?, bebeklerde ve çocuklarda hırıltı nasıl geçer? gibi soruların yanıtlarını okuyabilirsiniz.

Bebeklerde Çocuklarda Hırıltı Neden Olur?

Bebeklerdeki hırıltı sorunu, öncelikle burun tıkanıklığını akla getirmektedir. Zira burun, bebeklerdeki solunum yolunun başlangıcıdır ve yetişkinlerin burunlarına oranla bebeklerin burunları daha dar bir yapıdadır. Burun boşluğunun her iki tarafında da koana olarak adlandırılan zar benzeri yapılar mevcuttur. Bu yapıların kalın olması, burun boşluğunun daralması demektir. İşte hırıltı, bu sebeple meydana gelmektedir.

Alerji de, bebeklerde ve çocuklarda karşılaşılan hırıltı probleminin yaygın sebepleri arasındadır. Bebek ve çocuklardaki nefes borusunda şişlik oluşursa, hırıltı durumu ortaya çıkabilmektedir. Hırıltılı solunum bir bozukluk veya bir hastalık değildir. Ancak hırıltı, çeşitli sorunların habercisi olabilmektedir. Çocuklar; hayvan tüyleri, toz, polen ve küf gibi alerjen maddelere maruz kaldığı zaman, solunum yollarında şişlikler baş gösterebilir. Bu ise nefes alıp vermelerini zorlaştıracaktır. Alerji dolayısıyla hırıltıyla beraber burun akıntısı, gözlerin sulanması, kızarıklık ve hapşırma oluşabilir.

Hırıltının en çok görüldüğü rahatsızlık üst solunum yolu enfeksiyonudur. Buna sebep olan en büyük etken ise virüsler ve mikroplardır.

Bebeklerin nefes yolları, kıkırdaklardan meydana gelmektedir ve erişkinlere göre oldukça dardır. Yenidoğan bebeklerin sıklıkla yaşadığı hırıltılı solunumun en büyük nedenlerinden biri de budur.

Astım neticesinde solunum yolları şişer ve daralır. Bu durum daha fazla mukus tabakası oluşturur. Hırıltı, astım hastalarında yaygın bir durumdur. Astım yaşamakta olan bebekler ve çocuklar, geceleri daha şiddetli gerçekleşen öksürük problemiyle karşı karşıya kalabilirler.

Bronşiolit: Viral enfeksiyonlardan biridir ve görülme sıklığı fazladır. Astım rahatsızlığının benzeri olarak tanımlanabilir. Bronşitlerde oluşan şişkinlikler, soluk almada güçlüğe sebebiyet verir. Hızlı soluk alıp verme, ateş ve hırıltıyla seyreden öksürük, bronşiolit enfeksiyonunun belirtilerindendir.

Krup hastalığı: Trakede ya da ses tellerinde süregelen sert öksürüklere yol açabilir. Çoğunlukla 5 yaşından küçük çocuklarda ortaya çıkar. Bebeklerdeki ve çocuklardaki krup hastalığı, genelde hırıltıyla belirti vermektedir.

Besin alerjileri: Herhangi bir gıdaya alerjik reaksiyon göstermek de hırıltılı solunuma neden olan faktörlerdendir. Çocukların büyük bir bölümünde buğday, süt ve yumurta gibi ürünlere karşı alerji söz konusudur. Gıda alerjisinin diğer belirtileri ise; ağız etrafında şişlik, cilt kaşıntısı, ishal ve kusma gibi yakınmalardır.

Zatürre: Bebeklerin ya da yaşı küçük olan çocukların mikroorganizma adı verilen canlılara maruz kalması, zatürreye yakalanmalarına sebep olmaktadır. Bu durumun göstergeleri; titreme, öksürük, ateş, nefes almada sorunlar, iştahsızlık ve kan toplanmasıdır.

Yabancı bir cisim yutulması: Kimi zaman çocuklar oyuncak ya da nefes borularının tıkanmasına yol açacak maddeler yutabilmektedirler. Böyle bir şey olduğunda, çocuğun derhal hastaneye götürülmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Çocuklarda Hırıltı Nasıl Geçer?

Ebeveynlerin öncelikle çocuklarını bir doktora muayene ettirmeleri gerekmektedir. Hırıltının sebebi tespit edilerek gereken tedavi sağlanacak ve buna göre çocuğunuz için aşağıda yer alan ilaçlardan herhangi biri reçete edilecektir:

  • Antibiyotik
  • Antihistamin haplar
  • Anti-inflamatuar ilaçlar
  • Bronkodalitör (Bronşları genişleten madde)
  • Kortikosteroidler
  • Reçete ile verilmiş burun spreyleri

Bebeklerde Çocuklarda Hırıltı İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Hırıltı, çoğunlukla solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan bir sorundur. Bu şikayetin giderilmesinde uygulanan çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri mevcuttur. Doktorun onayını almak koşuluyla, aşağıda bildirilenlerden çocuğunuz için en uygun olan yönteme başvurabilirsiniz.

Hırıltı problemine fayda sağlayan bitkilerin başında zencefil gelmektedir. Zencefil, çay formunda tüketilebilir.

Akgünlük veya yalnızca “günlük” olarak isimlendirilen bitki de hırıltıya iyi gelmektedir. Bunun için 3 adet akgünlük bir tavanın içerisine koyulur ve tavada yanması beklenir. Yanma esnasında viks kremin kokusuna benzeyen bir buhar yayılacaktır. El büyüklüğünde bir pamuk parçası, çıkan buharın üstünde tutulur ve pamuğa geçmesi sağlanır. Bu pamuk, 1 gün boyunca çocuğun göğüs bölgesine koyulur. Ertesi gün ise aynı işlem tekrarlanır ve bu kez hazırlanan pamuk çocuğun sırt bölgesine yerleştirilir. Hırıltının giderilmesinde yararlı olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.