Bebeklerde Uçuk Nedenleri Ve Tedavisi
Uçuklar herpes simpleks virüsü nedenile ile meydana gelir. Uçuk, ciltte görülen içi sıvı dolu küçük kabarcıklardır. Bunlar genellikle dudağın kenarında ortaya çıkar. Uçuk çocuklar ve bebekler dahil her yaşta görülebilir.
Bebeklerde Ve Çocuklarda Uçuk Neden Olur?
Uçuklar Herpes Simplex virüsünden kaynaklanır. Bu virüs çoğunlukla ağız, dudak, burun deliklerinin çevresi ve genital bölgede görülür.
Bebekte ve çocukta uçuğa genellikle, uçuk problemi olan kişinin çocuğu öpmesi veya çocuğun bu kişilerdeki uçuğa temas etmesi neden olur. Uçuk bulaşıcıdır ve yakın temas yoluyla yayılır. Uçuk sorunu öpüşme, bardak, mutfak eşyaları veya havluları ortak paylaşma yoluyla başkasına geçebilir.
Bebeklerde uçuk çıkmasının iki sebebi vardır. Bunlardan ilki, annede görülen genital uçuk problemidir. Vajinal doğum esnasında bebeğe virüs bulaşır ve uçuk sorunu bebekte de ortaya çıkar.
Eğer uçuk virüsünü taşıyan bir kişi bebeği öperse bu da virüs bulaşmasına yol açar.
0-5 yaş grubundaki bebekler ve çocuklar uçuk virüsüne daha kolay yakalanır. Bebeklerin ve çocukların bağışıklık sistemi yetişkinlere göre zayıftır. O yüzden uçuk virüsü onların savunmasız vücudunda ağır semptomlar meydana getirebilmekte ve hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir. Bundan dolayı, şayet uçuk virüsü taşıyorsanız, iyileşene kadar bebeğinizi öpmekten kaçınmalısınız. Çok zor olacağının farkındayız ancak onun sağlığı için buna dikkat etmelisiniz. Hele dudak bölgesinden öpmeniz daha riskli olacaktır. Ayrıca eskiden uçuk çıkaran veya uçuk problemi devam eden kişilerin de bebeğinizi öpmesine izin vermemelisiniz. Biricik yavrunuzun sağlığını koruyabilmek, virüsleri ondan uzak tutabilmek için dengeli ve yeterli beslenmesine özen göstermeli, vücut direncini yüksek tutmaya çalışmalısınız.
Aksi takdirde bebeğinizin bağışıklık sistemi zayıflayacaktır. Bu durum onun virüslere açık hale gelmesine ve narin cildinde uçuk çıkmasına sebep olacaktır. Yeterince güçlü olmayan bağışıklık sistemi virüslerle savaşamaz. Bebeğinizin sağlıklı gıdalar tüketmesi, bunun önüne geçecek, bağışıklığını güçlendirerek uçuk bulaşmasını engelleyecektir.
Bebeklerde Ve Çocuklarda Uçuk Belirtileri Nelerdir?
- Ciltte, dudak burun çevresinde içi sıvı dolu kabarcıklar
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- Huzursuzluk
- İştahsızlık
- Boğazda ağrı
- Kas ağrısı
- Sinirli olma
- Baş ağrısı
Bebekler kendilerini ifade edemediklerinden bazı belirtileri farketmek zordur. Ancak bebeğin aşırı huzursuz olması akla uçuk ihtimalini de getirir.
Uçuk Bebeğe Zarar Verir mi?
Yenidoğanlarda uçuk çıkması, gözlerde ve boğazda enfeksiyona neden olabilir. Bazen santral sistemine zarar verebilir, zeka geriliği yapabilir ve ölümle bile sonuçlanabilir. Erken tedavi uçuğun kalıcı hasar bırakmasını engelleyecektir.
Bebeklerde Uçuk Nasıl Geçer?
Bebeklerde ve çocuklarda uçuk tedavisi için Çocuk Doktoruna gitmelidir.
“Bebeğimde uçuk çıktı, şimdi ne yapacağım?” diye düşünüyorsanız antiviral uçuk kremlerinden birini kullanmalısınız. Bu krem hem bebek ve çocukların hem de yetişkinlerin uçuk problemine iyi gelir. Peki bebeklerde uçuk kremi nasıl kullanılır? diye soracak olursanız, uygulamada herhangi bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Yani kremin kullanılışı herkeste aynıdır. Bebekler için uçuk kremi olarak Famsiklovir, Valasiklovir, Asiklovir gibi kremler önerilir. Bu ürünler bölgede rahatlatıcı etki göstererek uçuğun daha kısa sürede geçmesine yardımcı olacaktır. Fakat bebeklerde herhangi bir ilaç veya krem kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.
Bebeklerde Çocuklarda Uçuğa Doğal Çözümler
Karbonat
Bir çorba kaşığı karbonatı 1 bardak su ile karıştırın, bunu cezveye koyup kaynatın ve soğumaya bırakın. Temiz bir bezi bu karbonatlı suya batırın ve günde birkaç kez uçuğa bunu sürün.
Bal ve Sarımsak
1 diş sarımsağı rendeleyip ezin içine 1 çay kaşığı bal ekleyip bunu uçuk olan yere sürün.
Buz
Bebekte uçuk çıktığı zaman o bölgeye birkaç dakika buz uygulaması yapmak faydalıdır.