Eğilip Kalkarken Ayağa Kalkınca Baş Ağrısı Artan Baş Ağrısı Neden Olur

Ayağa Kalkınca Baş Ağrısı Zonklaması Ayağa Kalkınca Başım Ağrıyor

0 11.065

Ayağa Kalkınca, Eğilip Kalkarken Baş Ağrısı Nedenleri Ve Tedavisi

Baş ağrıları neredeyse bütün insanları etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Bu durum bizi geçici süre rahatsız eden tamamen zararsız ağrılar da olabilir ciddi bir hastalık veya tedavi gerektiren ciddi bir sorunun işareti de olabilir. Bazı insanlar ayağa kalktıklarında baş ağrısı yaşarlar. Bu makalemizde ayağa kalkarken meydana gelen baş ağrısının nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Ayağa Kalkarken Başım Ağrıyor Bu Durum Neden Olur?

Ortostatik Hipotansiyon

Ortostatik veya postüral hipotansiyon hareket değişikliğine bağlı ani tansiyon düşmesi demektir. Bu durum ayağa kalkınca baş ağrısı problemi yaşamanın en sık karşılaşılan nedenidir. Ortostatik veya postüral hipotansiyon, kan basıncındaki ani düşüşün bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu sorunu yaşayan kişiler ayağa kalktıklarında baş ağrısı yaşarlar çünkü kan basınçları aniden düşer. Yer çekiminin normal bir sonucu olarak kan aniden bacaklarına akar. Ortostotatik hipotansiyonu olan kişilerde ani kan basıncı düşüşünü baş ağrısı ve nabız atışında hızlanma izler. Ortostatik hipotansiyona baş dönmesi, bayılma ve hatta bilinç kaybı da eşlik edebilir. Ağrı ve diğer belirtiler genellikle birkaç dakika sürer. Eğer bu duruma karşı hassasiyetiniz varsa daha yavaş ve dikkatlice ayağa kalkmayı deneyin.

Duruş Bozukluğu

Bozuk bir duruşta uzun süre oturmak ayağa kalktığınızda baş ağrısı yaşayabilirsiniz.  Ağrı genellikle alt kafa tasından kaynaklanır ve yüz bölgesine yayılabilir. Bankacılar, kasiyerler gibi uzun süre oturan kişilerde duruş bozukluğuna bağlı, ayağa kalkınca baş ağrısı görülebilir.

Bu ağrı, sık sık duruş pozisyonu değiştirerek ve boyun, sırt vb. hafif esneme egzersizlikleriyle önlenilebilir. Çoğunlukla telefonla meşgulseniz, bundan dolayı duruş bozukluğu yaşıyorsanız, kaslardaki gerginliği azaltmak için kulaklık kullanın. Duruşunuzu düzeltmek için fizik tedavi uzmanından da yardım alabilirsiniz.

İntrakranyal Hipotansiyon

İntrakranyal hipotansiyon beyin içi ve onu çevreleyen beyin suyunun basıncının azaldığı durumlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. İntrakranyal hipotansiyon ayağa kalkınca kişide baş ağrısına da neden olabilir. Bu durum ileri tıbbi tetkik ve ilaçlar, hatta bazı durumlarda ameliyat gibi doğru tedavi gerektirir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim tipi baş ağrısı olan kişilerde de ayağa kalkınca baş ağrısı yaşayabilirler. Gerilim tipi ağrı, baş ağrılarının en yaygın çeşididir. İstatistikler milyonlarca insanın gerilim tipi baş ağrısından muzdarip olduğunu göstermiştir. Tipik bir gerilim baş ağrısında kafa etrafında sürekli bir baskı hissi vardır. Gerilim baş ağrısı çeken kişiler aynı zamanda kafatası üzerinde hassasiyet hisseder. Kusma veya ışık hassasiyeti olmadığından bu baş ağrısı türü migrenden farklıdır. Ek olarak gerilim tipi baş ağrıları geçme süresi genellikle öngörülemez, saatler de sürebilir günler hatta haftalar da sürebilir.

Gerilim baş ağrısı stres, gürültü, dehidrasyon, koku veya (TV ya da aşırı bilgisayar kullanımı gibi) gözlerdeki kasılmadan kaynaklanabilir ve kişi ayağa kalkıldığında baş ağrısı hissedilir. Ancak tehlikeli değildir.

Efor Baş Ağrıları

Fazla güç gerektiren egzersizlerden sonra ya da bu egzersizler sırasında ayağa kalkıldığında baş ağrısı olabilir. Baş ağrılarına neden olabilen egzersizler koşma, tenis, yüzme, ağırlık kaldırma, kürek çekme vb.’dir.

Ayağa Kalkınca Baş Ağrısının Diğer Nedenleri

  • Beyin tümörü
  • Migren hastalığı
  • Ani tansiyon düşmesi

Ayağa Kalkınca Baş Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Nöroloji doktoruna gidilir. Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Ayağa Kalkınca Baş Ağrısı İçin Nasıl Geçer?

Soğuk Kompres

Alnınıza soğuk kompres yapma baştaki ağrıyı uyuşturacak, kan damarlarını küçültecek ve bölgedeki dolaşımı geliştirecektir. Soğuk kompres yapmak için buzluktan çıkardığınız buz küplerini ince bir havluya sarın. Bunu alnınıza tutun.

Nane

Nane baş ağrılarının tedavisine yardımcı sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.

  • 1 tatlı kalığı kuru naneyi 1 bardak kaynamış suya ekleyerek bitki çayı yapabilirsiniz. Üstünü kapatın ve 10 dakika demleyip süzün. Tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz. Çayı yavaşça yudumlayın.
  • Ağrıyı rahatlatmak için nane yağıyla şakaklarınıza, ensenize ve çenenize nazikçe masaj yapabilirsiniz.

Bol Su İçin

Bol su içmek baş ağrısına doğal çözümdür. Su vücuttan toksinleri atıp baş ağrısının geçmesine yardımcı olur. Günde 10-12 bardak su içmeye özen gösterin.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.