DaBT-İPA-Hib Aşısı Ne Demektir?
Aşı, bebeği hastalıklara karşı korumak, hastalanmayı önlemek için yapılır. Aşıda bebeğe zayıflatılmış mikrop verilir böylece bebek o mikropla savaşmayı öğrenir. Daha sonra o mikropla karşılaşınca onu kolayca yener. DaBT-İPA-Hib: Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci aşısı(Beşli Karma Aşısı) demektir.
DaBT-İPA-Hib Aşısı Nedir?
DaBT-İPA-Hib: Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktifPolio, Hemofilus Tip b Aşısı (Beşli Karma Aşı) demektir
DaBT: “Difteri asellüler Boğmaca Tetanoz” karma aşısı
IPA: Parenteralpolio aşısı
Hib: Hemofilusinfluenza tip B aşısı demektir.
Bebeklerin aşı takviminde DABT-İPA-HİB aşısının da olması gerekir. Bu aşılar yapılmadığı takdirde çok önemli sağlık sorunları oluşabilmekte ve hatta bazen ölümcül sonuçlar doğabilmektedir. DaBT-İPA-Hib aşıları 2008 yılından beri tek enjektörde uygulanmakta, bu sayede tek seferde 5 hastalık için aşı yapılabilmektedir.
DaBT-İPA-Hib aşısı; Çocuk Felci, Hib-Difteri-Tetanoz-Boğmaca aşılarını içeren bir karma aşıdır. Koldan veya bacaktan enjeksiyon yöntemiyle kas içerisine uygulanmaktadır. Hangi bölgeden yapılacağı yaşa göre değişmektedir. Tetanoz, boğmaca ve difteriden korunmak için uygulanır. Polio aşısının amacı çocuk felcine karşı koruma sağlamaktır. Hib aşısında ise H. influenza tip B’den kaynaklanan orta kulak iltihapları, menenjit ve zatürreyi engelleme özelliği vardır.
DaBT-İPA-HibAşısı Ne Zaman Vurulmalıdır?
DaBT-İPA-Hib bebeklere 2. Ayın sonunda, 4. Ayın sonunda, 6. Ayın sonunda ve 18. Ayın sonunda yapılır. 18. ayda 4 doz olarak uygulanır ( sonuncusu rapel doz)DaBT-İPA-Hib için üst yaş sınırı 6 yaştır.
DaBT-İPA-Hib aşısının ilk dozu 12-14 aylık iken yapılırsa, ikinci doz da DaBT-İPA-Hib şeklinde uygulanmalıdır.
DaBT-IPA-Hib Yan Etkileri Nelerdir?
- Yüksek ateş
- Çevresel uyaranlara yanıtın azalması
- Aşı vurulan yerde kızarıklık, şişlik ağrı
- Huysuzluk, mızmızlık
- İştahsızlık
Aşı Takvimi Nedir?
Çocuğun ileride kızamık, sarılık ve çocuk felci gibi çeşitli hastalıklara yakalanmaması için doğduktan sonra aşılarının aşı takvimine uygun olarak yaptırılması lazımdır. Her aşının uygulanma zamanı farklıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen aşı takvimi dikkate alınmalı, bu takvimde belirtilen aşılar yine burada yazan dönemlerde yaptırılarak çocuğun korunması sağlanmalıdır. Nitekim bazı aşıların yaptırılması isteğe bağlı iken bazıları da mecburidir. Bu bilgiler aşı takviminde tüm detaylarıyla yer almaktadır.
Aşı Ücretli Midir?
Aşılama, hastaneler ve aile sağlığı merkezleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar aşı uygulamalarını ücret almadan sunmaktadır. Bebeklere doğumdan itibaren düzenli olarak gerekli aşıların yaptırılması konusunda hassas olunmalıdır.
Okul Öncesi Aşılamalar Nelerdir?
Doğumda (İlk 72 saat içinde) Hep- B1
1.Ayın bitiminde Hep-B2
2.Ayın bitiminde DaBT-İPA-Hib-1, BCG, KPA-1
4.Ayın bitiminde DaBT-İPA-Hib-2, KPA-2
6.Ayın bitiminde DaBT-İPA-Hib-3, OPA, Hep- B3, KPA-3
12.Ayın bitiminde KKK, KPA-R
18.Ayın bitiminde DaBT-İPA-Hib –R,OPA, Hep-A1 (DaBT-İPA-Hib-3’den 1 yıl sonra)
24.Ayın bitiminde Hep-A2 (Hep-A1’den en az 6 ay sonra)