Diyette Makarna Yiyebilir miyim?
Dünya çapında pratik ve doyurucu yemek deyince akla gelen ilk yemek makarnadır. Oldukça sevilen makarna genel itibariyle kilo vermek isteyen veya kilosunu korumak isteyenlerin yemesinin uygun olmadığı yemekler arasında görülse de bu doğru değildir. Diyette makarna tüketmeniz yasak değildir ancak sadece dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır.
Diyet Yapıyorum Makarna Yiyebilir miyim?
Diyetisyen Gizem Özcanlı bu hususta şu bilgiyi vermektedir:
“Diyette makarna yemek her ne kadar kulağa yanlış da gelse u yaygın olarak doğru sanılan bir yanılmadır aslında. Ben diyetisyen olarak danışanlarıma makarnayı yiyebileceklerini söylüyor ve beslenme listelerine de ekliyorum. Fakat bazı noktalara dikkat edilmesi şart. Bunlardan ilki oranı yani porsiyon miktarıdır. Akılda tutmanız için bir diğer vermek gerekirse 3 yemek kaşığı makarnadaki kalori miktarı 1 dilim ekmeğe eş değerdir. Ben normaldense tam buğday veya kepekli makarnalardan tüketmenizi tavsiye ediyorum. Çünkü bu makarnaların besleyici özelliği daha yüksektir ve dolayısıyla daha uzun süreler tok tutmaktadır. Ek olarak makarnayı ketçap veya mayonez gibi hazır soslarla değil de evde sağlıklı soslarla tüketmenizi tavsiye ederim. Makarnayı pişirirken ise tamamen yumuşamasını beklemeden daha diri al dante kıvamında bırakarak tüketmeniz makarnadan daha fazla besleyici öğe almanızı sağlayacaktır ve haşlama suyunu dökmemeli ve makarnanın çekmesini sağlamalısınız. Ayrıca makarna yanında tüketeceğiniz sebzeler ile daha az kalori almış olmanız yanı sıra vücudunuza daha fazla lif alacaksınız. Dahası, makarna yanında peynir, ton balığı ve tavuk gibi protein içeriği yüksek besinler tüketmeye de özen göstermelisiniz.”
Diyetisyen Abdülsemih Özkorkmaz bu hususta şu bilgileri vermektedir:
“Diyet yapanlar da makarna yiyebilirler. Ancak her besinde olduğu gibi miktarına dikkat edilmesi çok önemlidir. Hesaplama yapabilmeniz için 2-3 yemek kaşığı makarnanın 1 dilim ekmeğe eş değer olduğunu bilmelisiniz. Özellikle diyet döneminde daha uzun süreler tok kalmak için besleyici özellikleri yüksek olan tam buğday makarnaları yemelisiniz. Ek olarak makarna yiyeceğiniz öğünde yanında süt yoğurt veya peynir gibi protein içeren bir besin yemeniz tokluk sürenizi daha da uzatacaktır. Veyahut makarnayı ton balıklı, ızgara tavuklu ya da kıymalı olarak tüketebilirsiniz ki bu besinler sayesinde vücudunuza daha fazla protein girecektir. Diğer bir alternatif olarak, makarnayı sebzelerle birlikte tüketerek besleyici özelliğini arttırabilirsiniz. Makarnayı pişirirken haşlama suyunu az tutmalısınız ve haşlandıktan sonra ise haşlanma suyunu dökmemeli, makarnanın çekmesini beklemelisiniz. Eğer su fazla geldiyse yine dökmeden çorba yapımında kullanabilirsiniz. Üstte saydığım tüm noktalara dikkat ettiğiniz koşulda haftada 1-2 defa öğlen yemeğinde makarna tüketebilirsiniz.”
Diyetisyen Merve Çakıcıoğlu bu hususta şu bilgiyi vermektedir:
“Diyet yaparken makarna yiyip yenilmeyeceği büyük bir merak konusudur. Buna cevabım ise elbette tüketebilirsiniz olacak. Fakat dikkat edilecek birkaç önemli husus var. Makarnanın yanında mutlaka tavuk veya ton balığı gibi bir protein kaynağı veya bol yeşillik tüketmelisiniz. Bu şekilde makarna ile alacağınız karbonhidratın yanında alacağınız diğer önemli besin maddeleri sayesinde kan şekeriniz dengesiz şekilde yükselmeyecektir. Ayrıca bu şekilde tokluk süreniz daha da uzayacaktır.”
Diyetisyen Derya Güzel bu hususta şu bilgileri vermektedir:
“Diyette olan kişilerin ilk düşündüğü yasaklardan birisi makarna, ekmek veya pilav gibi besinler olduğudur. Fakat durum yanlıştır, böyle yasaklar diyetteki motivasyonunuzu düşürecektir. Bunun yerine yapmanız gereken makarna, ekmek ve çikolata gibi yüksek karbonhidrat içeren besinleri tüketirken porsiyona dikkat etmek.”
Diyette makarna yemenin yolları nelerdir peki?
- Makarnayı dışarda değil de evde tüketmelisiniz.
- Beyaz unlu makarna değil de tam buğday unlu makarnalar tercih etmelisiniz.
- Makarnayı hazır sos, kremalar veya tereyağı ile değil de ayran veya yoğurt ile tüketmelisiniz.
- Makarna yediğiniz öğünün yanında tavuk eti, kırmızı eti veya ton balığı gibi protein kaynağı tüketmelisiniz. Ayrıca makarnayı yoğurt ve yeşilliklerle makarna salatası şeklinde tüketebilirsiniz.
- Tam buğday makarnayı haşladıktan sonra içine çiğ sebze, tavuk ve yeşillikler ekleyerek makarna salatası yapıp bir öğünde yiyebilirsiniz.