Doppler Testi Nedir Nasıl Çekilir?
Gebelik süresince anne adayından belirli tetkikler istenir. Bu sayede gebeliğin seyri takip edilerek olası riskler değerlendirilir. Yolunda gitmeyen bir şeyler olursa anne adayının ve bebeğin sağlığını korumak üzere hemen müdahalede bulunulur, potansiyel sorunun engellenmesi veya mevcut problemin tedavisi amaçlanır. Doppler testi de gebelik döneminde uygulanan teşhis yöntemleri arasında yer alır.
Doppler Testi Nedir?
Doppler ultrason veya kısaca Doppler, neredeyse bildiğimiz ultrason gibidir. Radyolojik tetkiklerden biri olan Doppler, ses dalgaları yani radyo dalgalarıyla gerçekleştirilir. Bu dalgalar organların görüntülenmesini sağlar ve Doppler ultrasonda radyasyon yoktur. Hekiminiz gerekli görürse sizden Doppler ultrason isteyecektir.
Doppler Testi Neden Yapılır?
Radyolojik tanı yöntemlerinden biri olan Doppler testi sırasında, desibel düzeyi yüksek olan ses dalgaları kullanılır. En yaygın kullanım alanı ise, damarlardaki kan dolaşımının görüntülenmesidir. Hamileliğin 20. haftası ila 24. haftası arasında yapılan Doppler testi, hamileliğin sonraki haftalarında hipertansiyon rahatsızlığına, idrarda protein kaybına, gelişim geriliğine rastlanma olasılığını belirler. Hamilelikte meydana gelmesi muhtemel olan çeşitli sorunlar için önceden tedbir almak Doppler testi sayesinde mümkün olur. Rahim damarlarındaki kan akışı Doppler testiyle değerlendirilir. Riskli gebelik söz konusu değilse, Doppler testinin mutlaka yapılması gerekmediğini söyleyenler de vardır. Zaten Doppler testi Türkiye’de sürekli uygulanan bir test değildir. Çünkü ekonomik maaliyeti fazladır.
Doppler testi birçok rahatsızlığa tanı koyulmasını sağlar. Örneğin damar tıkanmasının, bacaklardaki kan damarlarında meydana gelen dolaşım yetmezliklerinin, kalp kapağında oluşan bozuklukların, damar daralmalarının teşhisinde Doppler testinden faydalanılır. Bunun dışında çeşitli hastalıkların saptanmasına da yardımcı olan Doppler, daha çok kalp-damar tıkanmalarının, hamilelik sırasında bebekte herhangi bir anomali olup olmadığının tespiti için kullanılmaktadır. Elde edilen bulgular ışığında hastalığın tedavisi belirlenmektedir.
Doppler testi yapılırken bazı alanlarda kan akımının yavaşladığı gözlemlenirse, damar daralmasından veya damar tıkanmasından şüphelenilir. Teknisyen tarafından uygulanan bu test bazen de radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir. Testin sonuçları kısa süre içerisinde çıkmaktadır.
Doppler Testi Nasıl Yapılır?
Doppler ultrason çekilirken ultrason aletinin prob kısmı, görüntülemenin yapılacağı bölgede dolaştırılır. Cihazın ürettiği ses dalgaları, organlara çarpar ve geri gelir. Kan hücrelerinin tepkisine göre ses dalgaları farklılaşmaya başlar. Bu durum Doppler etkisi olarak tanımlanır. Gönderilen ses dalgaları bilgisayarda grafiklere ve şekillere dönüşür. Böylece kan damarlarının durumu gözlemlenir. Elde edilen sonuçlar, hastalıkların teşhisine ışık tutar ve ilerleyen süreçte de yeniden incelenebilir.
Doppler Testi Başka Ne Amaçlarla Yapılır?
Boyunda, kollarda, bacaklarda ya da vücudun başka yerlerinde oluşan tıkanmaların, daralmaların ve kan pıhtılaşmalarının gözlemlenmesinde kullanılır.
Bacaklarda meydana gelen dolaşım bozukluğu, kişinin topallayarak yürümesine ve ağrı çekmesine yol açar. İşte bu durumların teşhisinde Doppler Testinden yararlanılır. Bacaktaki damar sertleşmesinden kaynaklanan dolaşım yetersizliği, Doppler testi ile saptanarak tedavisine başlanır.
İnme vakalarında kan akımının tespiti için Doppler çekilir.
Toplardamarlarda oluşan varisler ve bu damarlarda meydana gelen başka sorunlar, Doppler ile görüntülenir.
Karaciğer ve böbrek naklinin ardından bu organlara yeterli kan gidip gitmediği, Doppler testi ile belirlenir.
Beyne ve diğer organlara daha az kan gitmesine sebep olan damar plakları, bu test ile görüntülenir.
Hamilelikte Doppler çekimi, bebeğin gelişim sürecini izlemek için yapılır. Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı varsa, göbek kordonunun sağlıklı bir şekilde kan alışverişi yapıp yapamadığı Doppler ultrasonla izlenir.