Kuru Dut Kaç Kaloridir Kilo Aldırır mı Zayıflatır mı?
1 Adet, 100 Gram Dut Kurusu Kaç Kaloridir?
Kurutulmuş meyvelerin besleyicilik oranı taze meyvelerden daha yüksektir ve daha faydalıdırlar. Kurutulmuş meyvelerin en çok tercih edilenlerinden biri de dut kurusudur. Peki dut kurusunun kalorisi nedir, kilo yapar mı? İşte cevaplar
Dut Kurusu Kaç Kaloridir?
1 adet dut kurusu 9 kaloridir. Diyetisyen Ayşenur Servet 1 çorba kaşığı yani 15 gram dut kurusunun yaklaşık 50 kalori olduğunu bildiriyor.
Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Özge Kelebek 100 gr. dut kurusunda 220 kalori olduğunu bildiriyor.
Dut Kurusu Kilo Aldırır mı?
Dut kurusu diğer kurutulmuş meyvelerle kıyaslandığında onlardan daha düşük kalorilidir. Bu nedenle dut kurusunu günlük kalori ihtiyacını aşmamak şartıyla sınırlı miktarda tüketirseniz kilo aldırmaz.
Kuru Dutun Faydaları Nelerdir?
- Dut, güneşin altında kurutularak kimyasal değişime uğrar. Çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olan dut kurusunun faydalarından bazıları şöyledir:
- Vücudun enerji seviyesini yükseltir. Kansızlığa iyi gelir. İdrar söktürür. Bağırsak kurtlarını temizler. Kanserin önlenmesinde etkilidir. Ateşi düşürür. Egzamaya faydalıdır.
- Kan yapıcı bir besindir. Kansızlığın giderilmesine büyük katkı sağlar. Sağlıklı bireyler de kansızlığa engel olmak için dut kurusu tüketmelidir.
- Egzamanın iyileştirilmesine yardım eder. Dut kurusu ile kür hazırlayıp egzamalı bölgelere uygulamak son derece yararlıdır.
- B1, B2, C vitaminleriyle demir ve kalsiyum mineralleri bakımından mükemmel bir kaynaktır.
- Anne sütünü çoğaltır. Emzirme döneminde tüketilmesi tavsiye edilir.
- İltihaplanmaları hafifletir.
- Bol miktarda antioksidan içerir. Bu sayede vücuda direnç verir, hastalıklara karşı bariyer oluşturur. C vitamini açısından da zengin olan dut kurusu enfeksiyon hastalıklarına engel olur. Kendimizi daha zinde hissettirir.
- İdrar söktüren, ateşi düşüren, bağırsakları harekete geçiren doğal bir ilaçtır.
- Cildi güçlendirir, erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçer.
- Vücuda kuvvet, dayanıklılık kazandırır.
- Antiinflamatuar özelliğe sahiptir. Soğuk algınlığı, grip ve benzeri hastalıkları önler.
- Kan şekerini dengeler, kolesterolü düşürür ve damar sertliği için yararlıdır.
- Ağız ve diş sağlığının korunmasında rol oynar. Kuru dutu kaynatıp suyunu içmek ağız ve diş eti rahatsızlıklarına şifalıdır.
- Solunum yolu hastalıklarında faydası görülür. Boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirir, öksürüğü giderir.
- Dut kurusunu kaynattıktan sonra suyunu içmek ağız hastalıklarının yanı sıra sindirim sistemine de iyi gelmektedir. Bağırsakları düzene sokar ve bağırsak kurtlarına mani olur.
- Kalp sağlığını korur. Kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır ve kalp-damar sağlığına katkıda bulunur.
- Yüksek oranda B1, B2, C vitaminleri barındıran dut kurusu yüzyıllardır sağlıklı yaşam için kullanılmaktadır ve tam anlamıyla bir şifa deposudur.
Dut Kurusunun Zararları Nelerdir?
Dut kurusu zararlı mıdır? sorusuna pek de olumsuz bir yanıt veremeyiz. Dut kurusunun büyük bir zararı yoktur. Fakat her besin gibi dut kurusu da aşırı miktarda tüketilirse çeşitli yan etkiler görülebilir.
Dut kurusunun fazla tüketilmesi diyabet hastalarına zarar verir. Bu yüzden şeker hastalarının dut kurusu yerken daha dikkatli olmaları gerekir. Sizin de böyle bir sorununuz varsa, dut kurusu tüketmeden önce doktorunuza danışmanız, tüketirken de tedbiri elden bırakmamanız lazımdır.
Dut kurusu kemoterapi görenler için tavsiye edilmez.
Dut yüksek oranda potasyum içerir. Bundan dolayı safra kesesi ve böbrek rahatsızlıkları olanların dut kurusundan uzak durması daha iyidir.