Pestil Çeşitleri Ve Kalorileri
Pestil; üzüm, dut, incir, erik ve kayısı gibi içeriğindeki şekeri bol yaz meyvelerinden elde edilmektedir. Yapılış sürecinde ilk olarak bu meyveler toplanır ve temizlenir. Ardından meyveler püre haline getirildikten sonra ince bir tabaka haline getirilip kurutulup pestil yapılmış olur.
Pestil Kalori Değeri Nedir?
Pestilin kalorisi yapıldığı meyveye ve içeriğinde ceviz fındık olup olmamasına göre değişir. Cevizli, ballı ve fındıklı olan pestillerin kalorisi daha da yükselir. 100 gram pestilin kalorisi 300 ila 400 kalori arasında değişir.
- 1 porsiyon yani 70 gram üzüm pestili 247 kaloridir. 1 ince dilim üzüm pestili ise 35 kaloridir.
- 1 porsiyon yani 70 gram dut pestili 277 kaloridir. 1 ince dilim dut pestili ise 40 kaloridir.
- 100 gram dut pestili 395 kaloridir. 100 gram üzüm pestili ise 353 kaloridir.
- 100 gram erik pestili 345 kaloridir
- 100 gram cevizli pestil 456 kaloridir.
Pestil Kilo Almaya Neden Olur mu?
Pestil yüksek kalorili bir besindir. Bu nedenle her gün ve sık sık tüketirseniz kısa sürede çok kilo alırsınız. Ayrıca pestil kalorili bir besin olduğundan diyette yenmemesi gereken yiyeceklerdendir.
Pestilin Faydaları Nelerdir?
Pestil, elde edildiği farklı ve besleyici birçok meyvenin faydalarını kendinde barındırır. Bu meyvelerdeki zengin vitamin ve mineraller vücutta bağışıklığı güçlendirmek için çok etkilidir.
Meyvelerden elde edilen pestil çok önemli bir enerji kaynağıdır. Hammaddesi meyvelerin sahip olduğu yüksek besin değeri vücudun günlük enerji gereksinimin büyük bir kısmını karşılamaktadır.
Pestildeki bol miktar mineral ve vitaminlerin sahip olduğu enerji vücutta bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır.
Pestilde çinko, kalsiyum, fosfor ve potasyum bulur ve bütün bu önemli gıda bileşenleri vücuda düzenli olarak alındığında kemiklerin gelişimine destek olduğu için kişinin ileride oluşabilecek olası eklem ve kemik ağrılarını engeller.
Pestil A,B, D, E ve K vitaminleri açısından da zengindir. Dahası içeriğinde protein, çinko, demir karbonhidrat ve yağ da bulunduğu için iyi bir enerji kaynağıdır. Pestil tüketimi vücutta hücreleri yenilemesinin dışında vücuttaki dokuların iyileşmesine katkı sağlar.
Pestilde bulunan bol miktardaki kalsiyum; kemik, diş ve tırnakların sağlığını yükseltmektedir.
Pestil Nasıl Yapılır?
- Pestil yapmak için ilk olarak yapılması gereken hangi meyvelerden pestil yapılacağının belirlenmesidir. Sonrasında seçilen meyvelerin güzelce temizlenip yıkanması gerekir. Bu aşamada eğer elma, şeftali ve armut benzeri kabuklu meyveler tercih edilirse bu meyvelerin kabukları soyulmalıdır.
- Ardından meyvelerin çekirdekleri de çıkartılmalı ve küçük parçalar elde edecek şekilde doğranır.
- Doğranan meyveler bir tencereye alınmalıdır. 1 kilo meyve üzerine 1,5 su bardağı su konmalıdır. Bu şekilde su ve meyve oranı ayarlandıktan sonra orta ateşte pişirilir.
- Pişerken içine 1 kilo meyve için 2 yemek kaşığı mısır nişastası eklenmelidir. Mısır nişastası karışımın kıvamını yoğunlaştırmaktadır.
- Pişip yumuşayan meyveler blenderdan geçirililip püre haline getirilir.
- Püre kıvamını aldıktan sonra içine istenirse ceviz, fındık, antepfıstığı eklenebilir veya sade de kalabilir.
- Pişirme işlemi bittikten sonra tenceredeki karışım bir tepsi veya bir tülbente serilir ve ardından güneş alan bir odaya bırakılıp kuruması sağlanır.
- Pestil bu şekilde güneşte 1 hafta bekler.
- Pestil kuruduktan sonra kare şekline getirilir ve tüketilirken rulo haline getirilebilir.
- Bu pestil Ünal Kuruyemiş tarafından güvenle paketlenir ve bu şekilde uzun süreler tüketilmesi mümkündür.