Erken Membran Rüptürü Neden Olur Sebepleri Tedavisi

EMR Erken Membran Rüptürü Nedir Belirtileri Tanısı Tedavisi

0 36

EMR Erken Membran Rüptürü Nedir?

EMR, Erken Membran Rüptürü demektir, gebenin suyunun erken gelmesi anlamına gelir. Erken membran rüptürü (EMR) durumunda amniyon kesesi doğum henüz başlamadan yırtılır ve hamile kadında vajinada sular gelmeye başlar.

EMR Erken Membran Rüptürü Nedir?

Doğum sancıları başladığında rahim ağzı da açılır. 10 santim kadar açılınca amniyon kesesinin yırtılmasıyla beraber doğum meydana gelir. Eğer amniyon kesesi doğum sancıları başlamadan evvel açılırsa buna erken membran rüptürü kısaca EMR denir. Toplumda ‘suyum geldi’ deyimiyle anlatılmak istenen budur. Hamilelerin %10’u bu durumla karşılaşmaktadır.

Amniyon kesesinin yırtılması 37. haftadan önce gerçekleştiyse bu durum prematüre EMR olarak tanımlanır. Erken doğum nedenleri arasında en yaygın olanı erken membran rüptürüdür. Suyun gelmesiyle birlikte doğum sancıları 24 saat içerisinde başlamaktadır. Bazen daha geç başladığı da olabilmektedir.

EMR Erken Membran Rüptürü Neden Olur?

Vakaların çoğunda bu duruma neyin sebep olduğu tespit edilemez. Fakat genelde enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği düşünülür. Bilhassa idrar yolu enfeksiyonunun ve rahim bölgesindeki (vajinal) enfeksiyonların buna yol açma riski vardır. Annenin sağlıksız ve yetersiz besleniyor olması, sosyoekonomik problemler, karın bölgesine doğrudan darbe almak, rahimde görülen şekil bozuklukları, çoğul gebelik, cinsel ilişki ve buna benzer çeşitli faktörler erken membran rüptürüne sebebiyet verebilir.

Erken Membran Rüptürü (EMR)  Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir fakat genel olarak şu belirtilerden söz etmek mümkündür:

  • Vajinanızdan ani bir sıvı akışı
  • Vajinanız veya iç çamaşırlarınızdaki ıslaklık hissi
  • Sıvının nasıl geldiğine ve miktarına dikkat etmek gerekir. Bazen hafif bir ıslaklık şeklinde olabilir. Bazen de yoğun bir şekilde aniden gelir.
  • Bu sıvı genellikle kokusuz ve sarı renklidir. Fakat beyaz renkte vernix caseosa parçaları da bu sıvıyla birlikte gelebilir. (Vernix caseosa, bebeğin cildini kaplayan kremsi tabakadır ve deriyi korur.)

Bu belirtilerle karşılaşanlar hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

EMR Erken Membran Rüptürü Nasıl Teşhis Edilir?

Vajinal muayene yapılarak tanı koyulur.

EMR Erken Membran Rüptürü Nasıl Tedavi Edilir?

Şayet EMR, hamileliğin 34. haftasından önce meydana geldiyse bebeğin akciğer gelişimine yönelik bir tedavi uygulanır. Annenin ve bebeğin durumu buna elveriyorsa, bir süre akciğerlerin olgunlaşması beklenir. Ancak gebeliğin 34. haftasından sonra bebeğin akciğerleri zaten olgunlaşmış olacağından beklemenin faydası yoktur. Bu itibarla doğumu gerçekleştirmek tercih edilir. Doğum sancıları 24 saat içerisinde başlamazsa önce antibiyotik daha sonra Doğumu başlatmak amacıyla suni sancı verilecektir. Antibiyotik tedavisi enfeksiyon oluşumunu engeller ve bu, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.

Gebeliğin 28-36. haftaları arasında yaşanan erken membran rüptürü, annenin gözetim altında tutulmasını gerektirir. Bunun için hastaneye yatışı sağlanmalı ve enfeksiyon takibi yapılmalıdır. Yatak istirahati büyük önem taşımaktadır. Değerlendirme ve tedavi için spesifik kan tahlillerine ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca NST testi de günlük olarak yenilenmelidir.

EMR hamileliğin 34-36 haftalarında gerçekleştiyse ancak enfeksiyon riski bulunmuyorsa kortizon ya da başka ilaçlar verilerek bebeğin akciğerleri olgunlaştırılmaya çalışılır. En ufak bir risk söz konusu olursa hasta doğuma alınır.

Bu durum ortaya çıktığında gebelik yaşı müsaitse ve doğum yaklaşmış ise bir gün beklenir. Bu süre zarfında sancılar başlamazsa suni sancı verilir, böylece bebeğin doğması sağlanır. Bebek anne karnında ters bir pozisyonda duruyorsa, annenin sağlık sorunları varsa, normal doğum anne ya da bebek için risk taşıyorsa normal doğum için 24 saat beklenmez ve hasta derhal sezaryen ameliyata alınır.

EMR Erken Membran Rüptürü Hangi Sorunlara Neden Olur?

EMR doğumu tetikler. Genellikle suların gelmesinin ardından 24 saat içinde doğum sancıları başladığı için erken doğum riski mevcuttur. Bazı hastalarda böyle bir şey olmaz ancak vakaların çoğunda erken doğum yaygındır. Erken doğumun riskleri nedeniyle acil müdahale gerekir. Bebekte solunum problemleri yaşanabilir ve başka komplikasyonlar da gelişebilir. Onun için EMR, ciddi bir durumdur ve bu sürecin uzman bir hekim tarafından doğru koordine edilmesi şarttır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.