Gebelikte Akciğer Geliştirici İğne Nedir?

Ciğer Geliştirici İğne Nedir Fiyatı Yan Etkileri Nelerdir

0 493

Ciğer Geliştirici İğne Nedir, Yan Etkileri Nelerdir

20 ile 36 hafta arasında gerçekleşen doğumlar erken doğum kategorisine girmektedir. Bebeğin bu haftalarda dünyaya gelmesi durumunda, ki bu bebeğin tam olarak hangi haftada dünyaya geldiğine bağlı olarak değişmektedir, organların gelişmesi tam olarak bitmediği için yeterli fonksiyonlara sahip olmayabilirler.

Erken doğan bebeklerde solunum yetersizliği ve enfeksiyon oluşma riski olduğu için yoğun bakımda gözetim altında tutulmaları gerekli olabilmektedir çünkü bebek doğduğu andan itibaren hayatının geri kalanı için en önemli olan şey normal ve düzenli bir solunuma sahip olmasıdır.

Bir bebeğin akciğerlerinin gelişimi 26. Haftada başlar ve genellikle bu gelişim 34. Haftada tamamlanmış olur. Akciğer gelişiminin tam olarak tamamlanamadığı durumlarda bebek küvezde tutularak solunum destek ünitesine bağlanır. Erken doğum yapma riski taşıyan hamilelere halk arasında ciğer geliştirici iğne olarak bilinen antenatal kortikosteroi uygulaması yapılır.

Ciğer Geliştirici İğne Yapmanın Faydaları Nelerdir?

  • Bebeğin solunum desteği alma ihtiyacını azaltır.
  • Bebeğin beyninde oluşabilecek ventriküler kanama riskini azaltır.
  • Bağırsaklarda ortaya çıkabilecek kanlanmanın önlenmesini sağlar.
  • Solunum bozukluğuna bağlı yeni doğan ölümlerinin engellenmesine yardımcı olur.

Ciğer Geliştirici İğne Neden Uygulanır?

Betametazon ve deksametazon olmak üzere iki çeşit ciğer geliştiri iğne vardır. Betametazon iğne türü daha yaygın olarak kullanılmaktadır çünkü yapılan bazı araştırmalar deksametazon iğne türünün bebekte nörolojik ve davranışsal açıdan olumsuz etkiler yaptığını göstermektedir.

Anne adayının erken doğum riski taşıması durumunda 12 saatte bir 12 mg olmak üzere toplamda 24 mg betamezaton verilir. Bu iğne kalçadaki kas üzerine enjekte edilir ve ilaç plasenta yoluyla bebeğe tesir eder. Bu iğnenin yapılmasının amacı, erken doğumla beraber bebekte ortaya çıkabilecek solunum rahatsızlıklarını önüne geçmek için bebeğin akciğer gelişimini hızlandırmaktır. Doktor uygun gördüğü takdirde ciğer geliştirici iğne haftada bir kez yapılabilir.

Ciğer Geliştirici İğnenin Yan Etkileri Nelerdir?

Ciğer geliştirici iğnenin olası yan etkilerinin sağladığı faydalardan oldukça az olduğu söylenebilir. Herhangi bir yan etki oluştuğunda doktorunuzla konuşmanız en doğrusu ve sağlıklısı olacaktır.

Bebeğin erken dünyaya gelmesi hem bebek hem de anne için de kolay bir durum değildir. Bir yanda bebekten ayrı kalmak ve onu emzirememek, diğer yandan doğum ve dikiş acılarının üstüne bir de lohusalık depresyonu anne için bu süreci oldukça zorlu bir hale getirebilir. Her ne kadar bebeğin erken dünyaya gelmesi oldukça zor bir süreç olsa da çaresi olmayan bir durum değildir. Günümüz şartlarında çok erken aylarda dünyaya gelen bebeklerin bile yaşatılması mümkün hale gelmiştir. Bu süreçte anneye düşen görev süreci doktorun öngördüğü şekilde izlemek ve önerilerini harfiyen yerine getirmektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.