Hamilelikte Sol Tarafa Yatmak Cinsiyet Belirtisi mi Zararlı mı
Hamilelikte Hangi Tarafa Yöne Yatılmalı Sağa mı Sola mı
Her kadın gebelik döneminde sağlığına her zamankinden daha çok özen göstermelidir. Bu, hem onun rahat ve sıkıntısız bir hamilelik geçirmesi hem de bebeğinin büyüme ve gelişimi için çok önemlidir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de yatış pozisyonudur. Hamilelikte sırtüstü yatmak pek doğru değildir. Bunun yerine sağa veya sola dönük uyumayı tercih etmelidir. Elbette anne adayı uykuya nasıl daldıysa gece boyu o vaziyette kalamaz. Mutlaka pozisyon değiştirmesi gerekecektir. Ancak hamilelik yastığı kullanırsanız uyurken tam sırtüstü dönme ihtimalinizi ortadan kaldırmış olursunuz.
Hamilelikte Sol Tarafa Yatmak Kız Mı Erkek mi Bebek Belirtisidir?
Gebelikte sol yanınıza doğru uyumaya meyilliyseniz erkek bebeğe hamile olabilirsiniz. Bu, pek çok annenin deneyimleri doğrultusunda yaygınlaşmış bir tahmindir. Uyurken çoğunlukla sağ yana yatmak istiyorsanız bu da kız bebek dünyaya getirme ihtimalinizin yüksek olduğunu gösterir.
Sual: Gebelikte hangi pozisyonda yatmamı önerirsiniz?
CEVAP
Op. Dr. Selda örnek Hanımoğlu’nun cevabı; ‘Hamile kadınlara ekseriyetle sağa veya sola dönük durumda uyumalarını öneriyoruz. Sırtüstü yatış pozisyonunda bebeğe daha az kan gider ve annede tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir. Bunun için yan tarafa yatılmalıdır.’
Sual: Hamileliğimin 10. haftasındayım. Sırt üstü yatabilir miyim? Sağlığımı etkiler mi veya bebeğime bir zararı olur mu?
CEVAP
Dr. Yeşim Yerçok’un cevabı; ‘Bu dönemde sırtüstü yatabilirsiniz, herhangi bir soruna yol açmaz, merak etmeyin.’
Sual: 4 aylık gebeyim. Gece uyurken farkında olmadan yüzüstü dönüyorum, bazen de sırtüstü yatıyorum. Bebeğimi olumsuz etkiler mi?
CEVAP
Dr. Seval Taşdemir’in cevabı; ‘Mümkün olduğunca sağ tarafınıza yatmaya gayret edin. Karnınız zamanla büyüyecektir.’
Sual: Hamileliğimin 21. haftasındayım. Gebelikte uyku pozisyonları ile ilgili birkaç yazı okudum. Sırtüstü yatmanın ölü doğum riskini artırdığı ifade ediliyor. Ancak ben ne sağ ne de sol tarafıma yattığımda rahat edemiyorum, vücudum ağrıyor. Sırtüstü yatınca daha rahat hissediyorum. Ama bu bilgiler de beni endişeye sevk etti. Sırtüstü yatmanın bebeğe zararı var mı? Çok korkuyorum, bir şey olur mu?
CEVAP
Op. Dr. Cüneyt Uygur’un cevabı; Gebeliğiniz henüz çok yeni. Kendinizi hangi pozisyonda rahat hissediyorsanız o şekilde yatabilirsiniz. Emin olun, siz rahatsanız bebeğiniz de rahat ediyordur. Fakat hamileliğinizin son aylarında sırtüstü yatarken zorlanırsınız. Bu durumda yan yatmayı tercih edersiniz.
Sual: 32 haftalık hamileyim. Yatarken sırtüstü uzanmayı ya da soluma dönmeyi tercih ediyorum. Uzmanların dediğine göre hamileler sol yanına yatabilir, bunda bir problem yok. Ama sırtüstü yatmanın bebeğe bir zararı var mıdır?
CEVAP
Op. Dr. Serhat Partalci’nın cevabı; ‘32. haftadaysanız hamileliğinizin son 3 aylık dönemine girmişsiniz demektir. Bu dönemde sırtüstü yatmamaya çalışmalıdır. Uzun süre sırtüstü yatıldığı takdirde omurganın önünde yer alan büyük toplardamar rahmin ağırlığı yüzünden baskı altında kalabilir. Bu da kalbe giden kanın azalmasına yol açar. Kalp vücuda pompalamak için yeteri kadar kan bulamazsa kişinin tansiyonu düşer; baş dönmesi görülür ve bayılma olabilir. Eğer sırtüstü yatmak sizde bir rahatsızlığa sebep olmuyorsa böyle yatabilirsiniz ancak yine de saatlerce bu şekilde kalmamalısınız.’
Not: Makalede geçen doktorlara sorulan soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.
Hamilelikte Sırt Üstü Yatmak Zararlı mıdır?
Sırtüstü uyumak anne karnındaki bebek için risk oluşturur. Bu nedenle anne adayları ellerinden geldiği kadar, bu pozisyonda uyumaktan uzak durmalıdır. Aksi halde omurga ve kalbe ulaşan damarlar rahmin ağırlığına maruz kalır. Bu da kalbe taşınan kan miktarını azaltır. Kandaki bu düşüşe parelel olarak, tansiyon da düşer. Hamileliğin ilerleyen aylarında bebek daha da büyüyeceği için, sırtüstü yatmaktan kaçınmak gerekir. Yoksa bebeğe yeterince oksijen ve kan gitmez. Bunun sonucunda düşük yapma ihtimali yükselir. Kısaca hamilelikte sırtüstü yatmak anne ve bebek sağlığı açısından çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirir.