Hamilelikte Kusarken Ağızdan Kan Gelmesi Neden Olur
Bazı anne adayları gebelikte kan gelmesi problemiyle karşılaşmaktadır. Bu da hâliyle onları tedirgin etmektedir. Kusarken kan görmek pek çok faktöre bağlı olabilir.
Hamilelikte Kan Kusma Belirtileri Nelerdir?
Kusmayla birlikte kanla beraber, kanamanın nedenine bağlı olarak başka belirtiler de yaşayabilirsiniz. Bunlar şunlar olabilir:
- Mide bulantısı
- Hızlı kalp atımı
- Bulanık görme
- Baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Bayılma
- Nemli cilt
- İdrar çıkmada azalma
- Üst karın bölgesinde ağrı
Hamilelikte Kan Kusma Neden Olur?
Gastrit: Midenin iç zarında meydana gelen iltihaplanmaya gastrit denir. Kusarken kan gelmesi gibi durumlar hamilelikte yaşanabilecek gastronomik problemlerdendir.
Kusma: Yemek borusu, mide, karın ve göğüs bölgelerinin şiddetli kusma nedeniyle hasar görme riski vardır. Kusarken bu organlarda âni basınç meydana gelerek kan görülmesine yol açabilir.
Sıvı kaybı: Hamilelikte kusarken kan gelmesinin en yaygın sebeplerinden biridir. Gebelik döneminde her gün yeteri kadar su içmeye daha çok özen göstermelidir. Vücut susuz kalırsa mide bulantısı ve kusma olabilir. Midede oluşan basınç, kanlı kusmaya neden olur.
Yanlış beslenme: Kızartılmış, çok sıcak, aşırı soğuk veya sert gıdalar mideyi tahriş edebilir. Bu da hamileyken ağızdan kan gelmesi ile sonuçlanabilir.
Diş eti kanaması: Dişeti iltihabı hamile bayanlarda sıklıkla görülür. Hamilelik sırasında diş etlerine kan akışı arttığı için diş etlerinde ağrı, şişlik ve kanamalara neden olur. Diş etlerinden gelen kan kusmuğa karışır ve böylece hematemez görülebilir.
Özofagus yırtığı: Özofagus yırtığı hamileliktekanamaya neden olabilir . Bu durum nadir – ancak ciddidir – ve hamilelik sırasında her an ortaya çıkabilir. Neyse ki, ilk üç aylık döneminizde kusarken daha az görülen bir kanama nedenidir.
Yüksek tansiyon: Hipertansiyon hastaları hamilelikte kanlı kusma durumuyla karşı karşıya kalabilir.
Burun kanaması: Hamilelikte vücutta kan akışı arttıkça burun kanamaları sıklıkla görülür. Kan genellikle burun deliklerinden dışarı akarken, eğer uzanıyorsanız, boğazınıza geri dönmesi zor olabilir ve kusmuğa karışabilir.
Gıda zehirlenmesi: Hamilelik son derece hassas bir süreçtir. Tüketilen yiyeceklerin taze olmaması gıda zehirlenmesini beraberinde getirebilir. Bu da gebelikte kan kusma sorununa sebebiyet verir.
İlaçlar: Kan kusmanın diğer bir nedeni de kullanılan ilaçlardır. Buprofen, aspirin, Naproksen ve benzeri ilaçlar midede tahrişe yol açarak kanamaya zemin hazırlar. Reçetesiz ilaçların bilinçsiz kullanılması oldukça tehlikelidir. Bu durum, midedeki mukus üretimini artırarak mide astarına zarar verebilir. Neticede kusmuğunuzda kan görmeniz kaçınılmazdır. Gelen kan pıhtı şeklinde de olabilir.
Açlık: Kusmukta kan görülmesinin yaygın sebeplerinden biri değildir. Fakat yine de uzun süre aç kalındığı zaman kanlı kusma ortaya çıkabilir. Bu yüzden ara öğünlerin atlanmaması; azar azar ve sık aralıklarla yemek yenmesi önerilir.
İltihap: Sık sık mide bulantısı ve kusma şikâyetleriniz oluyorsa yemek borunuz iltihaplanabilir. Bundan dolayı kustuktan sonra tükürüğünüzde kan görebilirsiniz.
Hamilelikte Kan Kusma Nasıl Geçer?
Hamilelikte kan kusmanın tedavisi bu durumun nedenine göre değişir.
- Mide ülseriniz varsa, hamilelikte kan kusma bu durumdan kaynaklıysa doktorunuz bunu tedavi için bir antibiyotik yazabilir
- Doktorunuz bulantı ve kusmayı gidermek için ilaç önerebilir. Reçetesiz satılan ilaçları almadan önce doktorunuza danışın.
- Kan kusmanın daha ciddi nedenleri varsa – yemek borusu yırtığı gibi – tedavi için ilaçlara ve hatta ameliyata ihtiyaç duyabilir.