Göbek Düşmeden Bebek Yıkanır mı Göbek Bağı Düşünce Ne Sürülür

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Zaman İyileşir

0 490

Bebeklerde Göbek Bağı Ne Zaman Düşer Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Yapmalı?

Anne karnında bebeğin beslenmesi, anneden bebeğe oksijen ve mineral aktarımı için gerekli birçok işlevin sürdürülmesini sağlayan yapıya göbek bağı denir. Bu kadar önemli işlevleri olan bu göbek bağı bebeğin gelişimini çok etkilemektedir. Doğum süresinde anne ve bebek arasında bağı sağlayan göbek bağı doğum esnasında düşer. Gebe olan kadınlar için göbek bağının ne zaman düşeceği merak konusudur.

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Göbek bağı genellikle doğumdan 3 ila 20.gün arasında kendiliğinden düşmektedir. Bu bağ hava teması ile düştüğünden bu bağ bebek bezi veya iç çamaşırı ile kapatılmamalı, hava alınması engellenmemelidir. Çok nadir de olsa göbek bağı düşerken çok kısa süreli kanayabilir. Göbek düşmesinden önce bebekte kalan 2-3 cm uzunluğundaki bağ yavaş yavaş kurumaya başlamaktadır.

Göbek bağının tahmin edilen zamandan sonra veya önce düşmesi enfeksiyon ve kanama gibi problemlere yol açabilir. Göbek bağı bebek doğduktan 1 ay sonra hala düşmemişse bebekte anatomik veya immünolojik problemler meydana gelebilir.

Göbek bağı çok erken yani kurumadan düştüğü durumlarda ise göbek deliği etrafında granülom olarak adlandırılan kızarık bir kitle oluşabilir. Bu parça göbek bağının tamamıyla düşmemesinden kaynaklanır ki 2-3 gün sonra o da kendiliğinden düşer.

Yenidoğan bebeklerin bezleri göbek altından bağlanmalıdır ki göbek kordonuna bebeğin idrarı gelmeyecek ve kuruması daha hızlı olacaktır. Bundan da anlaşıldığı gibi göbek kordonunun düşmesi için en önemli şey kordonun kuru kalmasıdır. Göbek kordonu dibindeki akıntıların temizlenmesi iyi olacaktır. Bu temizleme işlemi göbek bağından herhangi bir sinir bulunmadığından bebeğe acı vermemektedir.

Göbek Kordonu Düşmeden Bebek Yıkanabilir mi?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zermine Büyükkeçeci ‘nin cevabı:( Evet, yıkanabilir)

Göbek Bağı Düştükten Sonra Ne Zaman İyileşir ?

Göbek bağı düştükten sonra yerinde kalan yumru da 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. İyileşme sonrasında bebeğin göbeği normal yetişkin bir birey göbeği şeklini almaya başlar.

Göbek Bağı Kendiliğinden mi Düşer, Göbek Bağı Düşmezse Ne Yapmalı?

Göbek bağı çoğu zaman zamanı geldiğinde herhangi bir müdahale gerektirmeksizin kendiliğinden düşer. Nadir görülse de eğer kordon bebeğin doğumundan 1 ay geçmesine rağmen düşmediyse doktora gidilmesi gereklidir. Göbek bağı düşerken çok ama çok az bir kanama meydana gelir. Çok kanama olması durumunda doktora danışılmalıdır.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek bağı bölgesi enfeksiyon oluşma riski bulunan bir bölge olduğundan temizliği önem taşımaktadır. Anneler bebeklerinin göbek bağlarını mutlaka günde 1 kez temizlemelidir. Annelere doğum yaptıkları hastaneden ayrılmadan evvel bu bölgeye önce pansuman yapılır ve sonrasında temizliği için anneye bir sıvı verilir. Bu sıvı yani antiseptik solüsyon veya %70 oranında alkol ile yalnızca göbek bağı günde 1-2 kez temizlenmelidir.

Göbek Bağı Düşünce Ne Sürülür?

Göbek bağı düşmesinin ardından bu bölgeye 2-3 gün günde 1 ila 4 kez olarak solüsyon ile bakımı yapılmalıdır.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?

Bebek doğduktan sonra eğer göbek bağı çok erken düşerse veya doğumdan sonra 1 ay geçmesine rağmen hala düşmediyse doktora danışmakta fayda vardır.

Ayrıca göbek bağı düşdükten sonra çok sık kanama gerçekleşiyorsa doktora başvurulmalıdır. Kanama çok azsa problem olmamaktadır.

Ayrıca göbek deliği temizliği de bebek sağlığı için önem taşımaktadır. Bu sebeple bebeğin göbeğinden rahatsız edici koku gelmesi durumunda doktora danışılmalıdır.

Yenidoğan bebeklerde vücutta eksik olan K vitamini normal şartlarda vücutta kendiliğinden sentezlenir. Bebek ilk doğduğunda vücuttaki K vitamini eksikliği göbek kanamasına yol açabildiğinden göbek bağı düştükten sonra aşırı kanama oluyorsa doktora danışılmakta gecikilmemelidir. Aksi taktirde bu tür kanamalar kafa içinde kanama gibi ciddi kanamalara yol açabilir. Doktora başvurulduğunda doktor iki doz K vitamini iğnesi yapacaktır. Bu iğne sayesinde ciddi kanama riskinin önüne geçilecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.