Gebelikte Karşılaşılan sorunlar
Gebelik, kadınların vücuduna hem hormonel olarak hem de fiziksel olarak birçok değişikliğin yaşandığı dönemdir. Bu değişiklikler sebebiyle, gebelik boyunca hamile kadında kusma, baş dönmesi, sırt ağrısı gibi sorunlar yaşanır. Gebe kadınların bu dönemde yaşadığı bu sorunlardan bir diğeri ise diş eti kanamasıdır. Gebe kadınların %50’sinde bu diş problemi yaşanmaktadır. Bu durum genellikle gebelikte diş eti iltihaplanmasından kaynaklanır. Diş eti iltihaplanması çok ciddi bir sorun olmasa da eğer zamanında tedavi edilmezse, gebeliği riske atacak sorunlara yol açabilir. Bu yüzden, gebelikte diş ve diş eti iltihaplanmasının ne olduğunu ve nasıl tedavi edildiğini bilmek önemlidir.
Gebelikte Diş Eti Kanamasının Sebepleri
- Gebelikte hormon değişiklikleri, vücudun diğer dokularını etkilediği gibi diş etlerini de etkilemektedir. Bu değişiklikler, ağız içinde hassasiyet, şişlik ve diş etlerinde kanama oluşmasına sebep olabilir. Diğer sebepler ise şunlardır:
- Gebelikte progesteron hormonunun artışı diş etinde kanamaya yol açan ana sebeplerden biridir. Buna ek olarak, vücutta %30-%50 oranında artan kan akışı da dişlerde hassasiyete sebep olabilir. Yapılacak en iyi şey bir dişçiye gidip bunun tedavisini yaptırmaktır.
- Gebelikte diş eti kanamalarına yol açacak bir diğer sebep ise sabah bulantılarıdır. Gebeliğin ilk dönemlerinde çoğu kadın bulantı ve kusma yaşar. Tüketilen yemekler ve kusmada gelen mide asitleri de diş ve diş etlerinde kanamaya sebep olur.
- Şekerli gıdaların tüketimi ve kalsiyum eksikliği de diş etinde hassasiyete yol açan sebeplerdendir. Bu gibi sebepler diş fırçalarken kanamaya yol açacaktır. Yapılacak en iyi şey, şekerli ve nişastalı gıdaların tüketimini azaltmaktır.
- Vücutta kalsiyum eksikliği de dişleri güçsüzleştirip diş sorunlarına yol açmaktadır. Vücuda alınan kalsiyumun bebeğe gitmesi, annede kalsiyum eksikliğine yol açabilir.
Dişte hassasiyete diş eti kanamasına yol açabilecek diğer şeyler ise; tıkalı sinüsler ve diş çukurları olabilir.
Gebelikte Diş Eti Kanaması Ve Diş Eti Problemleri İçin Evde Tedavi Yöntemleri
Bal
Bal, gebelikte diş etlerindeki kanamaya şifa olması için kullanabileceğiniz basit ve etkili bir yöntemdir. Bal, içerdiği iltihap sökücü özelliğiyle ile diş etlerini güçlendirip kanamayı önler.
- Kanayan diş etlerinde balı kullanmak çok basittir.
- Bir pamuğa biraz bal dökün ve diş etleri üzerine uygulayın
- Bütün diş etlerini balla kapladıktan sonra 10 dakika bekletin.
- Sonrasında ağzınızı su ile çalkalayıp yıkayın.
Adaçayı Çayı:
Adaçayı yaprağı, içerdiği mikrop öldürücü ve anti bakteriyel özellikleriyle bakterilerin sebep olduğu diş ağrılarını azaltır, diş etlerini güçlendirip kanamayı durdurur. 1 tatlı kaşığı adaçayını 1 bardak sıcak suya katıp 2-3 dakika kaynatın. Ardından soğumaya bırakın ve yaprakları süzdükten sonra ağızda bunla gargara yapın.
Karanfil Yağı
Gebelikte yaşanan diş problemleri için bir diğer etkili doğal tedavi ise karanfildir. İçerdiği antiseptik özellikler sayesinde diş eti problemlerine karşı savaşır. Birkaç tane karanfili çiğneyebilir veyahut karanfil yağını diş etlerinize sürebilirsiniz.
Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı, içerdiği anti bakteriyel, mikrop öldürücü ve iltihap sökücü özellikleriyle diş problemlerinde en iyi doğal tedavi yöntemidir. Bu çay ağacı yağıyla ağzı çalkalamak iltihaplı diş etlerinde oluşan zararlı mikro organizmaları öldürüp diş etlerini rahatlatacaktır. Çay ağacı yağı diş eti kanamasını durdurmakta da çok etkilidir. 4 damla çay ağacı yağını suya katın ve günlük olarak ağzınızı bu suyla çalkalayın.
Karbonat
Karbonat, diş etinde problemlere yol açacak asitleri nötrler. Diş fırçanızı ıslatın ve ardından karbonata batırıp dişlerinizi, diş etlerini nazikçe fırçalayın. Ardından ağzınızı çalkalayın. Diğer bir yöntem ise, diş macunu ile karbonat karıştırabilir ama en iyisi hem ağzı çalkalamak hem de diş fırçalamak için karbonatı suyla karıştırmaktır.
Aloe Vera
Aloe veranın; iyileştirici, mikrop öldürücü, mantar karşıtı ve anti bakteriyel özellikleri vardır. Bu sayede diş etlerini güçlendirip kanamayı durdurur.
- Aloe vera yaprağı uzunlamasına kesip içinden jeli çıkarın.
- İşaret parmağınıza biraz aloe vera yağı alın ve diş etlerinin hepsine uygulayın.
- 10 dakika kadar bekletin ve biraz su alarak ağzınıza gargara yapıp tükürün.
- Adet öncesi dönemde oluşan diş iltihapları için de bunu günde 2 -3 kez yapmak iyi olacaktır.
Gebelikte Diş Etlerindeki Kanamanın Tedavi Yöntemleri
Eğer üstte verilen belirtileri yaşıyorsanız, hemen bir dişçiye gitmelisiniz. Diş eti kanamalarını tamamen geçirmek için özel bir tedavi olmasa da, dişlerin ve diş etlerinin temizliği durumun daha da kötüye gitmemesi için yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, doktor da zaman zaman ağızda oluşan plakları temizleyip, daha da ileri derece sorunlarda diş köklerinde kök düzeltilmesi gibi tedavi yöntemleri uygulayabilir. Bunun dışında, tüm gebelik süresince diş temizliği için en az 2-3 kez doktora gitmek gerekli ve önemlidir.