Hamilelikte Gaz Ne Zaman Başlar Nasıl Giderilir?

Gebelikte Gaz Sancısı Kaçıncı Haftada Olur Ne Zaman Başlar

0 30

Gebelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar

Hamilelikte gaz problemi oldukça yaygındır. Gebelikte meydana gelen bu gaz sıkışması sancı ve ağrıya yol açmakta, bu da annenin günlük hayatını zorlaştırmaktadır.

Gebelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte gaz sanıcısı hamileliğin ilk aylarında başlayabilir. Hamileliğin ilerleyen aylarında rahmin boyutu giderek büyür ve bağırsakları sıkıştıracak duruma gelir. Mideye de baskı yaparak organların çalışmasını yavaşlatır. Bu da gaz birikimine ve gaz sancısına sebep olur.

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

Gebelikte gaz sancısı çekmenin başlıca sebebi hormonal değişikliklerdir. Hamilelik, vücutta pek çok hormonun salgılandığı bir süreçtir. Gaz sorununun meydana gelmesinde bu hormonların (bilhassa progesteron hormonunun) etkisi vardır. Hormon seviyelerinde yaşanan dalgalanma sindirim sistemini de etkiler. Burada yer alan düz kasların gevşemesini sağlayarak gaz oluşumuna zemin hazırlar.

Hamilelikte gaz sancısı nedenleri bundan ibaret değildir. Tüketilen gıdalar da söz konusu durum ile doğrudan bağlantılıdır. Örneğin soğan, karnabahar, brüksel lahanası, lahana, brokoli, mısır, Fasulye, kuşkonmaz; erik, elma, şeftali ve armut gibi besinler gaz yapabilmektedir. Ayrıca tam tahıl ürünlerinin, dondurma, süt, peynir, yulaf, meyve suları ve karbonatlı içeceklerin de gaz sorununu tetiklediği ifade edilebilir. Kola ve gazoz gibi içecekler zaten çoğunlukla herkesin midesinde gaz meydana getirmektedir.

Bu dönemde rahim gittikçe büyür ve kapladığı alan genişler. Bu da hamilelikte gaz sancısının bir diğer sebebidir. Bebek büyüdükçe rahmin genişliği de artar. Bunun sonucunda etrafındaki organlar baskı altında kalır. Bağırsaklar da buna dâhildir. Büyüyen bebeğin ağırlığı anne adayının sindirim sistemi organlarına baskı yaptığında besinlerin sindirimi yavaşlayabilir ve gaz oluşabilir.

Fiziksel aktivite azlığı da hamilelikte gaz sancısının sorumlusu olarak gösterilebilir. Üstelik hareketsizliğin boyun ve sırt ağrısı, aşırı kilo alımı gibi farklı şikâyetlere de sebebiyet verebildiği unutulmamalıdır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Düzenli olarak yürüyüş yapılmalıdır. Bu, sindirim sisteminin hızlanmasını sağlayacak ve gaz problemini giderecektir. Sürekli evde oturmak gaz probleminin daha da şiddetlenmesine neden olur.

Gaz söktüren bitki çaylarından faydalanılmalıdır. Örneğin papatya çayı gaz sancısına çok iyi gelir. Hamilelik süresince günde 2-3 bardak papatya çayı tüketmek şişkinliği ve hazımsızlığı önler; gazın vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.

Gaz yapan besinlerden uzak durulmalıdır. Yukarıda da bildirildiği üzere fasulye, erik, brokoli, şeftali, meyve suyu, soğan, karnabahar, armut, lahana, süt ve süt ürünleri gaz yapma ihtimali olan şeylerdendir. Bunları daha az tüketmek gaz sorunuyla karşılaşma olasılığınızı düşürecektir.

Sık aralıklarla fakat azar azar yenirse metabolizma daha aktif çalışır. Buna bağlı olarak gaz sorunu çözüme kavuşur. Günlük öğün sayısı 5’e çıkarılabilir. Böylelikle yiyeceklerin sindirim süreci ivme kazanacak, tüketilen gıdalar da gaz sorununu beraberinde getirmeyecektir.

Yemekler yavaş yavaş yenmeli ve iyice çiğnenmelidir. Dar kıyafetler giyilmemelidir. Günlük yeteri kadar su tüketmeye özen gösterilmelidir. Bunlar da gaz oluşumuna karşı uygulanabilecek önlemlerdendir.

Verilen tavsiyelere riayet ettiğiniz halde gaz sorunu geçmiyorsa ve yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa bir uzmandan yardım almanız gerekir. Doktor önerisi olmadan herhangi bir bitkisel takviye ya da ilaç kullanılmamalıdır. Hamilelik çok hassas bir dönem olduğu için daha da temkinli olmak lâzımdır. Aksi takdirde hem anne adayı istenmeyen yan etkilere maruz kalabilir hem de bebeğin sağlığı zarar görebilir. Şişkinlikle beraber kramp, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, dışkıda kan ve benzeri yakınmalar da varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.