Hamilelikte Karpuz Yemek Aşermek Cinsiyet İlişkisi
Hamilelikte beslenme çok mühimdir. Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını korumak için dengeli ve doğru beslenmelidir. Karpuz da hamileler için en faydalı yiyeceklerdendir biridir.
Hamilelikte Karpuz Aşermek Cinsiyet Belirtisi midir?
Halk arasında yaygın bilinen bir söz vardır. “Ye tatlıyı doğur Hakkı’yı, ye ekşiyi doğur Ayşe’yi!” Toplumumuzda, gebelikte tatlı yiyecekleri aşermenin bebeğin erkek olacağına, ekşi yemenin ise bebeğin kız olacağına işaret ettiğine inanılır. Karpuz da tatlı bir besin olduğundan hamilelikte karpuz aşermenin bebeğin kız olacağını delalet ettiği düşünülür.
Hamilelikte Karpuz Yemenin Faydaları Nelerdir
Ayaklarda ve Ellerde Şişmeyi Azaltır
Gebelikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri de ödem oluşumudur. Ayrıca el ve ayaklarda meydana gelen hafif şişlikler de hamile kadınların çoğunda ortaya çıkan bir durumdur. Ödem; vücudun belli noktalarında anormal derecede sıvı birikmesiyle meydana gelir. Karpuzdaki su oranı fazladır. Bundan dolayı karpuz, damar tıkanıklıklarının azaltılmasında ve ödemin engellenmesinde etkilidir.
Enerji Seviyelerini Artırır
Hamilelikte halsizlik sık karşılaşılan bir sorundur. Karpuz; A, B1 ve B6 gibi vitaminler bakımından zengindir. Aynı zamanda karpuz bol miktarda magnezyum, potasyum ve benzeri mineraller de barındırmaktadır. Bu içerikler sağlıklı enerji kaynaklarıdır, vücudun enerji ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Öte yandan karpuz, içerdiği bu bileşenler sayesinde anne karnındaki bebeğin görme, sinir ve bağışıklık sistemlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine de yardımcı olmaktadır.
Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalmasını) Önler
Dehidrasyon, erken kasılmalara sebep olur ve bu da erken doğum ile sonuçlanır. Anne adayları dehidrasyona engel olmak amacıyla bol su tüketmelidirler. Karpuzda %90 düzeyinde su bulunur ve dehidrasyona karşı etkili bir koruyucudur.
Kas Kramplarını Önler
Gebelikte anne adayları, pek çok bedensel değişim yaşarlar. Örneğin hamilelik hormonlarının ve alınan kiloların etkisiyle kas ve kemik ağrıları ortaya çıkar. Gebelikte karpuz tüketerek bu değişim sürecini en hafif şekilde atlatmanız ve kas kramplarından kurtulmanız mümkündür.
Mide Yanmasını Geçirir
Mide yanması ve mide ekşimesi, gebelikteki yaygın problemlerin başında gelmektedir. Karpuz, yemek borusunun ve midenin rahatlamasını sağlamakta, buna benzer rahatsızlıkları gidermektedir. Midede ekşime ve yanma hissi gibi sindirim sorunları, karpuz sayesinde çabucak kontrol altına alınabilir.
Sabah Bulantılarını Önler
Gebeliğin bilhassa ilk haftalarında anne adayları sıklıkla bulantı ve kusma şikayetleri yaşamaktadırlar. Bu durum halk arasında sabah bulantısı diye tanımlanmaktadır fakat günün herhangi bir saatinde oluşabilmektedir. Sabahleyin 1 bardak karpuz suyu tüketmek, bulantılar ile başa çıkmanıza yardımcı olacaktır. Bunun haricinde sabahları karpuz suyu içmek, gün boyu enerjik kalmanızı sağlayacak ve sizi ferahlatacaktır. Erken saatlerde tüketeceğiniz bir bardak karpuz suyu, gebelik süresince yapılabilecek en sağlıklı tercihlerden biridir. Karpuzun verdiği ferahlık ve rahatlama hissi gün boyunca devam edecektir. Sabah bulantılarını azaltmasının yanı sıra karpuz, vücut için iyi bir enerji takviyesidir.
Hamilelikte Cilt Sorunlarını Önler
Gebelik esnasında kadınlar, çeşitli hormonal değişimlerle karşı karşıya kalırlar. Bu durumlarda ise annenin cildi donuk ve düzensiz görünebilir. Karpuz, sindirimi düzenleyicidir ve toksin maddeleri giderir. Karpuzun bu özelliğiyle cildiniz ışıl ışıl bir görünüm kazanacak ve pigmentasyon oluşmayacaktır. Hamilelerin büyük bir kısmı pigmentasyon adlı cilt sorunundan muzdariptirler. Öyle ki bu problem yüzünden anne adayları sevinçlerini bile doğru düzgün yaşayamazlar. İşte karpuz tüketimi, pigmentasyona engel olmak için tercih edilebilecek bir yöntemdir. Kolayca sindirilebilen karpuz, bağırsakların çalışmasını da sağlamaktadır. Bu ise, cilt dokusu için çok yararlıdır. Böylelikle cilt parlaklığa ve canlılığa kavuşacaktır.
Vücuda Detoks Uygular
Karpuz, doğal bir idrar söktürücüdür. Vücudu toksinlerden arındırmaktadır. Böbrek fonksiyonlarında uyarıcı bir etki gösterir, karaciğerin temizlenmesini sağlar ve kandaki ürik asit düzeyini düşürür.
Preeklampsiyi (Gebelik Zehirlenmesini) Önler
Gebelik zehirlenmesi annenin ve bebeğin hayatını riske atabilecek tehlikeli bir rahatsızlıktır. Likopen ise, gebelikte preeklampsi olasılığını en aza indirmektedir. Karpuzdaki Likopen düzeyleri oldukça yüksektir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Gebelikte annenin bünyesi, hem kendi hem de bebeğinin sağlığını koruyabilmek için enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı mücadele verir. Bunun sonucunda kimi zaman vücut direnci azalabilir. Karpuzda likopen olarak isimlendirilen kuvvetli bir antioksidan mevcuttur. Bağışıklık düzeyinin artmasını sağlayan bu antioksidan, karpuza da kırmızı renk verir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirmekte etkili rol oynar.
Fetüste Kemik Sağlığını Güçlendirir
Karpuz, anne karnındaki bebeğin kemik ve diş oluşumuna katkıda bulunur. İşte bu yüzden, hamilelikteki beslenme programlarında karpuza da yer verilmesi gerekir. Karpuz, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Bebeğin sağlıklı kemiklere sahip olmasında bu minerallerin önemli bir yeri vardır.
Hamilelikte Karpuz Yemenin Zararları Nelerdir?
Karpuz, şeker içeren bir meyvedir. Bundan dolayı gereğinden fazla karpuz tüketmek, kan şekeri düzeyinde artışa ve gestasyonel diyabet gelişmesine yol açabilir.
Karpuzun aşırı tüketimi mide bulantısı, mide şişkinliği, ishal gibi sorunlara neden olabilir.