Hamilelikte Geğirme Neden Olur Hamilelik Belirtisi midir?
Geğirme doğal bir eylemdir, ancak toplum içinde geğirmek ayıp karşılanır. Hamileyseniz ve sık sık geğiriyorsanız bunun gebelikle bir alâkası olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında haksız sayılmazsınız. Yorgunluk, nefes darlığı, sırt ağrısı ve sabah bulantıları nasıl en fazla görülen hamilelik belirtilerinden ise; geğirmek de hamilelik semptomları arasında yer alır.
Hamilelikte Geğirme Cinsiyet Belirtisi midir?
Gebelikte geğirme ile cinsiyet arasında bir bağlantı yoktur. Yani sık sık geğiriyorsanız bu durum kızınız veya oğlunuz olacağını göstermez.
Hamilelikte Geğirme Neden Olur?
Hamilelik belirtileri çeşitlidir. Bunu ilk kez duyuyor olabilirsiniz fakat geğirme de hamilelik belirtilerindendir. Fakat bu da gebelik döneminde sık karşılaşılan bir durumdur. Hamilelikte yükselen hormonlar, eskisinden daha çok geğirmenize yol açar. Hamilelik sürecinde hormonal değişiklikler yaşanır. Buna bağlı olarak midede ve bağırsakta fazla gaz oluşur. Bunun sonucunda geğirme yaşanır. Hamilelikte artış gösteren progesteron hormonu, geğirmenin temel sebebidir.
Ayrıca geğirme, strese girdiğimiz zaman da olur. Hamilelikten dolayı ruhsal durumun değişmesi; endişe ve heyecan gibi duyguların bir arada hissedilmesi geğirme şikâyetini tetikleyebilir.
Gebelikte sigara içmenin ne kadar zararlı olduğu muhakkaktır. Bunlardan en basiti, hava yutmanıza sebebiyet vermesi ve gazı artırıp geğirmeye yol açmasıdır. Bebekte çeşitli sağlık problemlerine zemin hazırladığı unutulmamalıdır.
Hamilelikte geğirme reflü hastalığının bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Gebelikte Geğirme Nasıl Önlenir?
Yemeğinizi Yavaş Çiğneyin ve Lokmaları Çok Çiğneyin
Gebelik döneminde yemekleri sindire sindire yemelidir. Hamilelik, sizi daha stresli bir insan hâline getirmiş olabilir. Ancak bu, yemek sırasındaki davranışınıza yansımamalıdır. Hızlı hızlı yer, besinleri tam çiğnemeden yutarsanız gaz ve hazımsızlık gibi şikâyetlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun için gıdâları tüketirken iyice çiğnemeye, yavaş yemeye özen gösterilmelidir. Hava yutma riskini önlemek adına, yemek yerken konuşmamanız tavsiye edilir. Yemekten 1-2 saat sonra hafif bir yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştıracaktır.
Gazlı Yiyecekleri Yemekten Kaçının
Fasulye, lahana, Brüksel lahanası ve brokoli gibi çeşitli yiyecekler vücutta gaz üretimini artırır. Yağlı, baharatlı, kızartılmış ve şeker içeren besinler de gaz yapar. Hamilelikte bu tür yiyecekleri daha az tüketmelisiniz.
Az Az ve Sık Sık Yiyin
Birçok şeyi aynı anda yerseniz midenize ekstra yük biner. Bu da hazımsızlığı beraberinde getirir ya da besinler daha geç sindirilir. Bunun sonucunda gaz oluşması ve sık sık geğirmeniz kaçınılmazdır. 3 öğün yemeyi bırakıp 6 öğün düzenine geçmeniz önerilir. Azar azar, sık aralıklarla yemeyi bir rutin hâline getirirseniz daha uzun süre tok kalır, kilo almaz, aşırı derecede hazımsızlık ve geğirme gibi sorunlar yaşamazsınız.
Bol Su İçin
Yiyeceklerin daha iyi sindirilebilmesi yeteri kadar su tüketilmesine bağlıdır. Sindirimin verimli olması, geğirme sıklığını da azaltır. Hamilelikte kaslar normalden daha çok gevşer. Kaslarda gevşeme sindirimi yavaşlatır ve gaz sıkışmasına yol açar. Su sindirim sistemini temizler ve biriken gazların dışarı atılmasına yardım eder. Her gün en az 8-10 bardak su içilmelidir.
Bitki Çayı İçin
Gaz sorununa doğal çözümlerden biri nane bitkisidir. Gastrointestinal sistemi rahatlatan nane, gaz oluşumunun engellenmesinde ve tedavisinde oldukça etkilidir. Nane çayı geğirmeyi ve gaz çıkarmayı azaltabilir. Papatya çayı da size bu noktada fayda sağlayacaktır.
Düzenli Yürüyüş Yapın
Hamilelikte geğirme nasıl önlenir? diye merak ediyorsanız egzersiz yapmaya da önem vermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Günde belli bir süre fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bunun için tabii ki spor salonuna gitmeniz şart değildir. Günlük yürüyüşler de son derece iyi gelecektir. Yarım saatlik bir yürüyüş veya egzersiz, günlük rutininizin bir parçası olmalıdır.