Ağız Ekşimesi Ağzımda Ekşi Tat Var Ne İyi Gelir Tedavisi

Ağızda Ekşi Tat Neden Olur Nasıl Geçer Bitkisel Çözümler

0 70

Ağızda Ekşi Tat Neden Olur Nasıl Geçer Bitkisel Çözümler

Ağızda ekşi tat, ekşime reflü hastalığı, sigara içme alışkanlığı, b12 eksikliği, çinko eksikliği, dilde mantar hastalığı gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Ağızda ekşi tat sorunundan şikayetiniz varsa Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelisiniz.

Ağızda Ekşi Tat Nedenleri

Gastroözofageal Reflü Hastalığı (Reflü Hastalığı)

Kısaca ‘GERD’ olarak bilinen gastroözofageal reflü hastalığı, ağızda ekşi tat sebepleri arasındadır. Asit reflü diye de adlandırılan bu rahatsızlık, midedeki veya besinlerin veya asidik sıvının yemek borusuna geri kaçması anlamına gelir. Reflü hastalarının en fazla yaşadığı sorunlardan biri, göğüs kafesinin arkasında ve midede yanma hissidir.

İlaçların Yan Etkileri

Ağızda ekşimsi tat, enfeksiyona veya başka bir sağlık problemine bağlı olmayabilir. Kullanılan ilaçlar da ağızda ekşi tat yapabilir. Antihistaminikler, diyabet ilaçları, doğum kontrol hapları, antibiyotikler, antidepresanlar vb. ilaçlar bu soruna sebep olabilir.

Sigara İçmek

Sigara içmek birçok rahatsızlığa davetiye çıkarır. Ağızda ekşi tat bunların en hafifidir. Sigara, dilde bulunan tat tomurcuklarına zarar verir ve ağızda ekşi tat oluşumuna yol açar.

Ağız Hijyenine Dikkat Etmemek

Ağız bakımınıza özen göstermiyorsanız ekşi bir tat hissetmeniz normaldir. Temiz tutulmayan bir ağız, gıda parçacıklarının ve plakların birikmesi, bakterilerin üremesi için uygun bir ortamdır. Bu birikim hâliyle ağızda kötü tat meydana getirecektir.

Bunu önlemek için düzenli olarak dişleri fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve ağız gargarası ile ağzı çalkalamalıdır.

Yaşlanma

Yaşın ilerlemesi, ağızda kötü tat oluşumunu tetikleyen bir faktördür. Çünkü yaşlılıkla beraber, dildeki tat tomurcuklarında küçülme olur. Bu, dili daha hassas hâle getirerek tat alma duyusunu olumsuz etkiler.

Enfeksiyonlar veya Hastalık

Hastalanmak; örneğin sinüs enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı geçirmek tat alma tomurcuklarının hasar görmesine neden olur. Bu yüzden ağızda ekşimsi tat hissedilebilir.

Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)

Ekşi tat yeterli su tüketilmemesinden dolayı da ortaya çıkabilir. Vücut ihtiyacı olan suyu alamadığı zaman ağız kuruluğu ve ekşi tat şikâyeti yaşanabilir. Günlük su tüketimi 6-8 bardaktan az olmamalıdır.

Çinko Eksikliği

Çinko eksikliği, dilde tat bozukluklarının en yaygın nedenlerinden biridir. Doktorunuzun verdiği çinko ilaçlarını kullanmak bu sorundan kurtulmaya yardımcı olacaktır.

Ağızda Ekşi Tadın Diğer Nedenleri Nelerdir

  • Ağız kuruluğu sendromu (Kserostomi) bu probleme sebebiyet verebilir. Tükürük üretiminin azalması, tat algısını bozarak ağızda ekşime yapabilir.
  • Pamukçuk (oral kandidiyaz) en sık görülen mantar enfeksiyonlarındandır. Bu da ağızda ekşi tat oluşturabilir.
  • Gebelikte, bilhassa ilk trimester yani ilk 3 ayında, ağız tadı değişebilir ve ekşi tat hissi yaşanabilir.
  • Hamilelik hormonal dalgalanmaların olduğu bir süreçtir. Bu iniş-çıkışlar da ağızdaki ekşi tat hissinin nedenleri içerisindedir. Benzer şekilde menopozda hormon seviyeleri sürekli değiştiği için ağızda ekşi tat problemiyle karşılaşılabilir.
  • Epilepsi, multipl skleroz, Bell felci, beyin tümörleri ve demans gibi nörolojik bozukluklar
  • Başa veya boyun bölgesine radyasyon tedavisi almak tükürük dokularının zarar görmesine neden olup ağızda ekşi tat meydana getirebilir.
  • Kurşun zehirlenmesi
  • Çam fıstığı sendromu
  • Ağız yanması sendromu

Ağızda Ekşi Tat Nasıl Geçer?

Ağızda ekşi tadın tedavisi için Kulak Burun Boğaz doktoruna gitmelidir. Doktor durumunuzun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum reflü hastalığından kaynaklandıysa doktor reflü için ilaç verecektir. B12 eksikliği, çinko eksikliği gibi vitamin eksikliği varsa doktor vitamin ilacı reçete edecektir.

Ağızda Ekşi Tat İçin Bitkisel Çareler

Elma Sirkesi

Elma sirkesinin asidik bir yapısı vardır. Ağzın pH oranını düzenler ve ağız sağlığının korunmasına destek olur. Tükürük üretimini uyararak ekşi tattan kurtulmaya yardım eder. 1 çorba kaşığı elma sirkesini 1 bardak su ile karıştırıp bir miktar bal ekleyerek için. Bunu her gün tekrarlayın.

Karbonat

Karbonat ise asidik değil alkali bir yapıdadır. Bu da ağzın pH dengesini geri kazanmaya katkıda bulunur. Dil üzerindeki ve dişlerdeki plak birikintilerinin temizlenmesinde etkilidir. Kötü kokunun ve kötü tadın giderilmesinde rol oynar.

Birkaç damla limon suyuna bir tatlı kaşığı karbonat ilâve edilir. Dişler ve dil, hazırlanan macunla fırçalanır. Bunu düzenli olarak yapmalıdır.

Hidrojen Peroksit

Ağızdaki kötü bakteriler hidrojen peroksit  ile yok edilebilir. Ağız ortamını sağlıklı bir hâle getiren hidrojen peroksit , ekşi tat sorunundan kurtulmak için şöyle kullanılır:

%3 oranında 1 çorba kaşığı hidrojen peroksit, 2 çorba kaşığı su ile karıştırılır. Diş fırçası elde edilen solüsyona batırılır. Dilin yüzeyi ve ağzın içi bu solüsyon ile yavaşça fırçalanır.

Zerdeçal

Zerdeçal ağız sağlığını destekler. Kötü tadı ve zararlı bakterileri ortadan kaldırır. Zerdeçalın bu özellikleri; içerdiği curcumin maddesinden gelir. Bu, en güçlü antibakteriyel ajanlardan biridir. Birkaç damla limon suyunu yarım tatlı kaşığı zerdeçal tozuyla karıştırarak kalın bir macun hazırlayın. Dilinizin üzerine ve ağzınıza uygulayıp ılık su ile iyice çalkalayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.