Hamilemiyim Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar Hamilelik Belirtileri Akıntı

Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım Acaba Hamilemiyim Gebeliğin İlk Belirtileri Neler?

0 4.035

Hamileliğin İlk Belirtileri

Hamilelik, kadınların hayatlarında çok güzel bir dönemdir. İçerisinde bir canlının büyümesi fikri her kadını bir bütün hissettirir. Hamile olmak için uğraşan bir kadın için adet gecikmesi, hamileliğin en bilinen göstergelerindendir. Bu gösterge, hamileliğin erken bildirimlerinden birisi olmasının yanı sıra, ilki değildir. Hamile kaldığınız anda vücudunuzda hormonların işleyişi değişir ve vücudunuzda çeşitli değişiklikler başlar. Fakat çoğu kadın bu değişiklikleri farketmeyebilir.

Ufak detaylara dikkat ederek hamile kaldığınızı çok daha erken fark edebilirsiniz.

Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Kadın Doğum Uzmanı Faruk Demir’in cevabı: Hamileliğin ilk belirtileri son görülen adetten 4-5 hafta sonra başlar.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Adet Gecikmesi

Adet gecikmesi de hamileliğin en bilinen belirtilerinden birisidir. Hiç bir doğum kontrol yöntemi kullanmayan kadınlarda, en az bir hafta boyunca gecikmiş adet, hamilelik belirtisidir. Fakat hiçbir doğum kontrol yöntemi tam koruma sağlayamadığından dolayı, bu yöntemler kullanılsa bile geciken adet dikkate alınmalıdır.

Bazı durumlarda adet döneminde çok az kanamalar meydana gelebilir. Bu, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına kendini yapıştırması sonucu oluşur. Bu tür lekelenme ve kanama genellikle zararsızdır.

Akıntı

Hamileliğin belirtilerinden biri de vajinal akıntıdır. Gebelikte vajinadan akıntı gelmesinin nedeni hamilelik boyunca östrojen hormonunun salgılanmasındaki artıştır.Gebelikte akıntı hamileliğin ilk haftasından itibaren başlayıp doğuma kadar sürebilir.

Göğüs Hassasiyeti

Hamile kaldığınızda vücudunuzda meydana gelen ilk değişiklik şişmiş, ağırlaşmış ve hassaslaşmış göğüslerdir. Östrojen ve projesteron hormonlarının artması nedeniyle göğüsleriniz şişip, daha da hassas hale geleceklerdir. Bu his adetinizden önce göğüslerinizde hissettiğinizle benzer bir histir.

Göğüslerdeki hassasiyet, hamile kalındıktan 1 hafta sonra kadar hissedilebilir. İlk üç aydan sonra bu hassasiyet büyük oranda ortadan kalkar. O zamana kadar göğüslerinizdeki rahatsızlığı azaltmanın en iyi yolu destekleyici bir sütyen giymektir. Bazı durumlarda göğüs uçları daha sert olabilirler. Ayrıca daha koyu ve nokta nokta da görülebilir.

Mide Bulantısı

Bir diğer belirti ise sabah bulantılarıdır. Bu sorun hamilelikten 2 hafta sonrasında başlayabilir. Sabah bulantıları ikinci 3 aya girildiği dönemde bitecektir. Bu sorunun çıkmasına da hormonlarınız yol açmaktadır. Hormonların da yanı sıra folik asit eksikliği de hamilelik sırasında mide bulantısını tetikleyebilir. Bazı kadınlar için mide bulantıları hamileliğin yalnızca ilk 1-2 ayında gerçekleşir. Hatta bazı şanslı kadınlar mide bulantısını hiç yaşamayabilirler.

Baş Dönmesi

Hamileliğin yaygın görülen bir başka göstergesi de baş dönmesidir. Projesteron hormonunun yükselmesi nedeniyle, kan damarları genişler ve bu da kan basıncının düşmesine neden olur. Sonuç olarak ise, beyne giden kan akışı yavaşlar ve geçici baş dönmesine yol açar.

Bu sorun en çok hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelir fakat bütün hamilelik boyunca da görülebilir. Kansız kadınlarda ise bu baş dönmesinin gerçekleşme olasılığı ve sıklığı diğerlerine göre daha fazladır. Baş dönmesi yaşadığınız dönemlerde bir anda ayağa kalkmaktan kaçının. Derin nefesler almak bu problemi hafifletebilir.

Halsizlik ve Yorgunluk

Hamile kalır kalmaz vücudunuz birçok değişim geçirir. Projesteron seviyesinin yükselmesi sizi çok daha hızlı yorabilir ve bu da çokça halsiz kalmanıza ve çok hızlı bir şekilde yorulmanıza yol açabilir. Düşük kan basıncı ve kan şekeri seviyeleri de hamilelik sırasında çok yorgun hissetmenize yol açabilir.

Aynı zamanda vücudunuz da, fetüs için bir yaşam desteği olan plasentayı üretmektedir. Bu bütün enerjinizi alır ve sizin yorgun hissetmenize yol açar. Halsizlik sorunu en çok ilk ve son 3 aylarda görülür. Eğer halsiz hissediyorsanız ve hamile olduğunuzu öğrenirseniz, günlük yaşantınızda bol bol protein ve demir bakımından zengin yiyecek yemeye dikkat edin.

Kokuya Duyarlılığın Artması

Hamilelik sizi kokulara karşı daha duyarlı hale getirir. Vücudunuzdaki östrojen seviyesi, koku duyusunun oldukça gelişmesine sebep olur. Eğer en sevdiğiniz yiyeceğinizin kokusunu kötü buluyorsanız veya etrafınızdaki kokulara daha hassas hale geliyorsanız, hamile olabilirsiniz.

Ruh Hali Değişiklikleri

Hamilelik ruh halinizi çok değiştirebilir. Sürekli ağlamaklı ve duygusal hallere geçebilirsiniz. Bu sorun hamileliğin ilk haftalarında oldukça yaygındır. Bunun sebebi hormon değişimlerinin beyindeki kimyasal iletişim sistemini etkilemesidir. Ruh halinde meydana gelen değişiklikler ayrıca adet öncesinde de sıklıkla görüldüğünden dolayı kadınlar genelde bu durumları birbirine karıştırabilmektedir.

Kramplar

Bazı kadınlarda ayrıca kramp da oluşabilir. Bu, döllenmiş yumurtanın, rahim yatağının hizasına yapışması sonucu oluşur. Bu da sonuç olarak krampa benzeyen rahim kasılmalarına yol açar. Krampların yanı sıra aynı anda hissedilen, şişme ve sindirimsizlik yaşanması hamileliğin kesin kanıtlarındandır. Bu krampları azaltmanın en iyi yolu yürümek veya nazik gerilme hareketleri yapmaktır. En erken aşamalarda bile olsa ultrason, hamileliği kesin olarak belirler.

Şişkinlik

Her zaman beslendiğiniz gibi beslenmenize rağmen şişkinlik oluşması da hamile olduğunuzun erken belirilerinden birisi olabilir. Diğer belirtiler gibi şişkinlik de, vücudunuzda meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Projesteron ve östrojen seviyeleri yükseldiğinde, rahim duvarı kalınlaşır ve bu da şişkin hissetmenize sebep olur. Ayrıca hormonal değişiklikler sindirim sisteminizi yavaşlatıp, şişkin hissetmenize yol açabilir. Bazı hamile kadınlar şişmenin yanı sıra, sindirimsizlik, gaz ve kabızlık sorunları da yaşamaktadır. Sindirim sistemiyle ilgili sorunlar hamilelikte çok yaygın olsa da, bol bol lif tüketmek, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak, bu sorunları büyük oranda azaltmaya yardımcı olacaktır.

Sık Sık İdrara Çıkma

Hamilelik nedeniyle vücudunuzda meydana gelen değişikliklere tepki gösteren mesaneniz nedeniyle de bol bol lavaboyu ziyaret etme ihtiyacı yaşayabilirsiniz. Hamileliğiniz sürecinde, böbreklerinizde filtrelenen kanın miktarı artacaktır ve bu sebeple mesaneniz daha kısa sürede dolacaktır. Aynı zamanda daha çok susuzluk hissedebilirsiniz. Bu sorun hamileliğin bütün aşamalarında görülebilmektedir. Bebeğin içerisinde büyümesi için genişleyen rahim, mesanenize baskı uygulayıp, küçültecektir. Bu da daha sık idrara çıkmanıza sebep olacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.