Hamilelikte Kanamasız, Kanama Olmadan Düşük Olur mu?
Düşük hamileliğin ilk 20 haftası içinde aniden sonlanmasıdır. Çoğu zaman, kanama düşüğün ilk belirtisidir. Ancak düşük kanama veya başka belirtiler olmadan da meydana gelebilir. Düşük en çok hamileliğin ilk haftalarında yaygın olarak görülür ve hamilelik ilerledikçe düşük riski azalır. Hamileliklerde düşük ortanı %15 ila 20 kadardır.
Düşük nedir?
Hamilelik yumurta sperm tarafından döllendiğinde meydana gelir. Bazı durumlarda döllenmiş yumurta(fetüs) hayatta kalamaz. Eğer düşük hamileliğin ilk 20 haftasında meydana gelirse, düşük olarak adlandırılır. Çoğu düşük hamileliğin ilk 13 haftasında oluşur.
Düşük Belirtileri Nelerdir?
Düşük belirtileri kanama, lekelenme, kramp ve bel ağrısıdır. Kanama düşüğün en yaygın görülen belirtisidir. Ancak her kanama düşük yaptığınız anlama da gelmez. Hamileliğin ilk aylarında vajinal kanama veya lekelenme yaşayan kadınların çoğu sağlıklı olarak bebeklerini dünyaya getirirler. Hamilelikte kan gelmesinin tek nedeni düşük değildir.
Düşük belirtileri şunlardır:
- Şiddetli olabilen karın, pelvik veya bel ağrısı
- Kanama veya lekelenme
- Kanama veya akıntının eşlik ettiği ağır kramplar
- Sürekli veya gelip giden leğen kemiği veya belde kramp veya ağrı
- Açık kırmızı kandan koyu kahverengi akıntıya değişiklik gösterebilen vajinal kanama. Kanama veya kramp olmadan kahverengi veya açık kırmızı kanama (hamilelerin %20-30u hamileliğin erken dönemlerinde biraz kanama yaşayabilir)
- Göğüs hassasiyeti ve sabah bulantısı gibi hamilelik belirtilerinin artık pek görülmemeye başlaması
- Bel ağrısı
- Beyaz-pembe mukusun vajinadan gelmesi
- İshal
- Bulantı
- Pelvik kramp (adet ağrısı yaşıyor gibi hissedebilirsiniz)
- Şiddetli karın ağrısı
- Vajinanızdan sıvı gelmesi
- Vajinanızdan doku parçaları gelmesi
- Şiddetli halsizlik
Düşük Neden Olur?
Düşüğe neyin sebep olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu duruma yol açabilen, düşük riskini artıran belli faktörler vardır;
Çok sayıda faktör düşük yapma riskinizi arttırır. Bunlar:
- 35 yaş üstünde olmak
- Alkol tüketimi
- Obezite
- Radyasyon veya toksinlere maruz kalmak
- Ateş
- Folik asit eksikliği
- Daha öncede düşük yapma
- Çok sayıda hamilelik yaşamak
- Sigara içme
- Madde kullanımı
- Fetüsteki genetik bozukluklar. Bunlar kalıtsal veya sperm ve yumurtada oluşan problemler olabilir.
- Annede diyabet
- Enfeksiyon
- Anneye ait hormonsal dengesizlik
- Tiroit problemleri
- Rahim hastalıkları
Kanama Olmadan Düşük Olur mu?
Birçok kadın kanama olmadan düşük yapmanın mümkün olup olamayacağını merak etmektedir. Maalesef, evet – kanama veya kramp yaşamadan da düşük yapmış olabilirsiniz. Ancak bu tipik belirtiler çoğu zaman düşüğü takip edecektir, yani genellikle kanama düşüğün ana belirtilerindendir. Bazen kadınlar doktor muayenehanesine iyi haberler duymak için gidecektir, söylenen yalnızca çoktan düşük yaptığı olacaktır ancak kişi henüz hiçbir belirti yaşamamış olabilir.
Özellikle hamileliğin ilk zamanlarında düşük gerçekleşirse hiçbir kanama veya kramp yaşamadan da düşük yapmak mümkündür.
Düşük Sonrası Tedavi?
Eğer düşük tamamlandıysa hiçbir tedaviye gerek yoktur. Ancak rahim tamamen boşalmayabilir (tamamlanmamış düşük) ve kürtaj gerekebilir. Kürtaj rahim boynunun açılıp fetüsten veya plesantadan kalan dokuları rahimden alınarak gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir.
Kürtaj işlemine alternatif ise misoprostol and oxytocin gibi vücudunuzun rahimdeki içeriği dışarı atmasını sağlayan ilaç kullanmaktır. Oxytocin aynı zamanda kan basıncını düzenler ve kanamayı önler.
Düşükler Önlenebilir mi?
Düşüklerin çoğu engellenememektedir.
Ancak düşük riskini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Sigara içmekten, alkol tüketiminden ve hamileyken ilaç kullanmaktan kaçının.
Hamile kalmadan önce sağlıklı kiloda olmak, sağlıklı beslenmek ve enfeksiyon riskinizi azaltmak da yardım edebilir.