Aç Bebeğin Uykusu Gelir mi Uyur mu?
Bebeklerin yeteri kadar beslenmesi büyüme ve gelişimleri için çok önemlidir. Uzun süre aç kalan bebeğin kan şekeri düşüp hayati tehlike yaşayabilir. Annelerin en merak ettiği suallerden biri de bebek karnı açken uyur mu? Sorusudur. İşte bu konuda uzman görüşleri;
Aç Bebek Uyur mu?
Normal şartlar altında karnı acıkan bebek uykudan uyanır ve yemek yemek ister. Ancak bebekte sarılık varsa, kan şekeri düşükse aç olsa da uykusuna yenik düşüp uyumaya devam edebilir. Bu durum yenidoğan bebeklerde sık yaşanır. Daha büyük ve sağlıklı bebekler ise acıkınca uyanırlar.
Karnı Aç Olan Bebek Uyur mu? Anneler Tecrübelerini Paylaşıyor
Yeni doğan bebekler karnı açken de uyuyabiliyorlar. Eğer sarılık varsa zaten emme gücünü kendinde bulamaz. Ancak biraz büyüdükten sonra iş değişiyor, bu sefer karınları iyice doymadıkça uyumuyorlar.
Bebeğin karnı açsa uyumaz. Mesela benim 3 aylık bir bebeğim var, sürekli acıkıyor ve bir buçuk-iki saat arayla uyanıyor. Öyle ki 3 saat deliksiz uyku uyumamıştır. Boğazına çok düşkün, kime çektiyse artık.
Benim kızım da karnı tok olmadığı sürece uyumaz. Fakat bazen de 6-7 saat deliksiz uyuyor. Bu kadar uyuduktan sonra haliyle çok acıkmış oluyor bebişim.
Yeni doğan bebekte sarılık mevcutsa karnı aç olmasına rağmen uyuyabilir. Çünkü pek mecali olmaz. Gerçi acıkınca da uyanır, uyanmıyorsa da mızırdanmasından anlarsınız.
Kan şekeri düşen bebek aç olsa da uyuyor. Doktorum mutlaka 2 saatte bir uyandırmamı söyledi. Emzirmezsem kan şekeri düşermiş ve uykuya daha da meyilli olurmuş. Kan şekerinin dengede kalması çok önemli, bebeğinizi aç bırakmayın. Uyuyor olsa bile 2 saat arayla uyandırıp emzirin.
Başlangıçta seviniyordum; ‘bebeğim bol bol uyuyor, ne güzel işte, uyku bebeğimin gelişimini destekler’ diye düşünüyordum. Halbuki bebeğimde sarılık varmış. Fazla uyuması o yüzdenmiş. (Aç olduğu zamanlarda da böyleydi.) Uyandırmaya çalışsam da başarılı olamıyordum. Doktorum sık aralıklarla emzirmem gerektiğini söylemişti. O kadar zor günler yaşadım ki… Uyansın diye ha bire gıdıklayıp duruyordum, bana mısın demiyordu.
Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebekler sürekli ellerini ağzına götürüyorsa ‘ben açım!’ mesajı vermek istiyordur. Bunu henüz söyleyemediği için farklı davranışlarla anlatmaya çalışır. Ellerini emmesi de bunlardan biridir. Karnı doyduğu zaman bundan vazgeçecektir.
Bebekler acıktıklarında ağlarlar. Ancak bebeğin her ağlaması da acıktığına işaret etmez. Gaz çıkarmakta zorlanıyorsa da ağlayacaktır. Altının kirlendiğini de ağlayarak haber verecektir. Bunu kendi deneyimlerinize göre anlayabilirsiniz.
Bebeğinizi kucağınıza alın ve göğsünüze yaklaştırın. Ağzınızı göğsüne götürdüğünüzde emme hareketi yapıyorsa acıkmış demektir.
Dudaklarını şapırdatarak emmesi, dilini dışarı çıkarıp dudaklarını yalaması da onu doyurma zamanınızın geldiğini gösterir.
Kıyafetlerini ve oyuncaklarını ağzına götürüp emiyorsa karnı acıkmış olabilir. Fakat diş çıkaran bebekler de bunu yapar.
Bebeğiniz kucağınızdayken ağzını açıyor ve kafasını sallıyor ise muhtemelen emzirilmek istiyordur. Bunu fark ettiğinizde onu emzirerek bebişinizi amacına ulaştırın. Karnı doysun ki keyfi yerine gelsin.
Bebekler acıkınca huysuzlanır ve bunu değişik sesler çıkararak belli ederler. (Tabii farklı bir sorun yaşadıklarında da böyle bir tepki verebilirler.) Fakat çoğu zaman bu, acıktıkları anlamına gelir. Baktınız ki dokunsanız ağlayacak gibi duruyor; onu besleyerek yüzünü güldürün!