Kız Erkek Çocuklarda Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Neden Olur?Bitkisel Tedavi

0 3.549

Bebeğim, Çocuğum İdrar Yolu Enfeksiyonu Oldu Nasıl Geçer?

İdrar yolu enfeksiyonu, bebek ve çocuklarda çok yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, birçok bakterinin idrar yolunda ve mesanede hızlı ve kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle meydana gelir. Bu sorun, çiş yaparken acı oluşumuna yol açar. Bu nedenle idrar çıkışı zor olur. Bu sorun sonucunda insanlar ne zaman tuvalete gitseler inanılmaz acı çekerler. 3 aylık bebekte idrar yolu enfeksiyonu ile sık karşılaşılır.

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri çocuğunuzun yaşına ve idrar yolunun hangi kısmının enfeksiyonlu olduğuna göre değişir. Bu belirtiler bebeklerde ve çok küçük çocuklarda meydana gelir. Çocuğunuzun midesi bulanabilir, kusabilir ya da yemek yemekte zorlanabilir. Ateş bazen hiç sebepsizce çıkabilir ve düşebilir. Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şunlardır;

  • İdrar yaparken ağrı ve yanma
  • Tuvalete gitme sıklığının artması
  • Sürekli çıkıp düşen, inatçı ateş
  • Tuvalet eğitimi verilmiş çocukta, geceleri yatağını ıslatma
  • İdrarda kötü koku ve kan
  • Ateş bazen bebeklerde tek belirti olabilir.
  • Huzursuzluk
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı
  • Kilo almada zorlanma ve normal büyüyememe
  • Çiş yaparken ağlama
  • Kusma veya ishal
  • Alt sırtta veya karın bölgesinde ağrı
  • Halsizlik

Bu belirtilerin çoğu böbrek enfeksiyonuyla da bağlantılıdır. Çocuklar daha sık hastalanıp, çok halsiz görünebilirler.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Oluşum Nedenleri

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bakteri ve mikropların, idrar yoluna veya mesaneye girmesi sonucu oluşur. Bu mikroplar genelde bağırsaklardan veya cilde bulaşmış dışkıların idrar yoluna girmesiyle oluşur. Bu hastalık temizliğe bağlı değildir ve bütün bebeklerde olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu oluşmasının nedenlerinden haberdar olmanız büyük önem taşımaktadır.

  • Bebeklerde, idrar yolu enfeksiyonu oluşumunda bakterinin büyük bir rol oynadığı bilinmektedir.
  • İdrar yolunun görevini tam yerine getirememesi ve idrarın düzenli akışının sağlanamaması bu soruna neden olabilir.
  • İdrarın mesaneye ve böbreklere geri dönmesi veya reflüsü de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Bu durum, doğum sırasında geçerli olabilir.
  • Temizliğe ve tuvalet alışkanlığına dikkat etmemek.
  • Köpük banyosu ve sabun kullanımı da idrar yolunda tahrişe neden olabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonunun aile geçmişinde görülmesi.

Çocuk ve Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonunun Tedavisi

Birçok idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi, antibiyotikler ile yapılır. Doktorun yazacağı antibiyotik, hastalığa neden olan bakteriye bağlı olarak değişir. Kullanım süresi, 5 gün ila 2 hafta arasında değişebilir. Doktorunuz yapacağı incelemeler sonucunda enfeksiyon sebebine bağlı olarak bir ilaç verecektir.

Bebeğiniz iyileşse bile asla antibiyotik tedavisini yarım bırakmayın. Bu enfeksiyonu kökünden çözecektir.

Bebeklerde Ve Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi

Bebek ve çocuklarda idrar yolu hastalığına karşı evde uygulayabileceğiniz yöntemler:

Su

Eğer çocuğunuzda idrar yolu enfeksiyonu var ise, bol bol su içirmek en iyi tedavi yöntemidir. Normal şartlar altında, çocuğunuz günde 8-10 bardak su içmelidir.

Kızılcık Suyu

Kızılcık suyunun antiseptik özellikleri vardır ve idrar yolu enfeksiyonunu tedavi etmeyle kalmaz ayrıca önler de.Eğer çocuğunuzda idrar yolu enfeksiyonu var ise, her gün 2-3 bardak kızılcık suyu içirin. Daha hızlı iyileşme sağlayacaktır. Kızılcık suyu içerisinde bulunan proantisiyanidinler bakterilerin üremesini engelleyecektir.

Maydanoz

Maydanoz da idrar yolu enfeksiyonuna şifa olan bitkilerdendir. 1-2 su bardağı suyu cezveye atıp kaynatın. İçin 15 sap maydanoz atıp 5 dk kaynatıp süzün. Ilık hale gelince çocuğunuza içirin.

Ananas

Ananasın içerdiği bromelayin sayesinde, iltihap önleyici özellikler vardır. Bu meyve veya meyve suyu iltihabı önler ve ağrıyı azaltır. Çocuğunuza ananas veya ananas suyu verebilirsiniz. Konserve ananasların içerisinde birçok koruyucu madde bulunduğundan dolayı, taze ananas vermeye özen gösterin.

Yabanmersini

Yabanmersininin antibakteriyel ve antioksidan özellikleri, çocuklarda oluşan idrar yolu enfeksiyonunu önler. Fakat yabanmersinini şeker ilave etmeden yemelisiniz. Çünkü şeker, bakterilerin üremesi ve büyümeleri için mükemmel bir ortam oluşmasına yardım eder. Yabanmersinini, taze olarak yedirebilir veya suyunu içirebilirsiniz.

Arpa Suyu

Arpa suyu, idrar söktürücü özelliği sayesinde, idrar yolu enfeksiyonuna neden olan bakterileri vücuttan söker atar. Bir tatlı kaşığı arpa tozunu, 2-3 bardak su içerisinde kaynatın. Karışımın soğumasını bekleyin ve çocuğunuza içirin. En iyi sonuçları alabilmek için günde birkaç bardak arpa suyu içirin.

Karbonat

Yapılan araştırmalara göre karbonatın, idrar yolu enfeksiyonunun ilk aşamalarında iyileştirme özellikleri olduğu bulunmuştur. Bir tatlı kaşığı karbonatı, bir bardak suya karıştırın ve çocuğunuza günde 2 defa içirin. Karbonat idrarın asit baz dengesini düzenlemektedir. Bu da daha hızlı iyileşme sağlar.

Not: Yukarıdaki yöntemlerden maydanoz suyunu, kızılcık suyunu, yabanmersini ve ananas suyunu doktorunuza danışıp bebeğinize içirebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.