Kulak Arkasında Şişlik Kanser Kulak Arkasında Beze Hakkındaki Tüm Sorular

Kulak Arkasında Beze Neden Olur Nasıl Geçer? Kulağımın Arkasında Şişlik Var

0 16.956

Kulak Arkasında Kemikte Şişlik Kulak Arkasında Beze, Sivilce Gibi Şişlik Nedenleri Ve Tedavisi

Kulak arkasında beze ve şişme lenf bezi şişmesinden kansere kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Makalemizde bu konunun nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Kulak Arkasında Şişliğin Nedenleri

Lenf Bezlerinde Şişme

Kulak arkasındaki şişlik yahut beze çoğu zaman kulak arkasında bulunan lenf bezlerinin şişmesinden kaynaklanır. Lenf bezleri bağışıklık sistemine aittir, vücutta enfeksiyonlarla savaşır ve hücre atıklarını vücuttan uzaklaştırmakla görevlidir. Lenf bezleri  vücutta çeşitli stratejik noktalarda bulunur: koltukaltı, boyun, kasık, pelvik ve karın. Lenf bezleri enfeksiyon ve diğer hastalıklar nedeniyle büyür. Yara enfeksiyonları ve diş apseleri yaşadığında lenf bezlerinini şişmesi oldukça yaygın görülür. Çoğu zaman, lenf bezleri şişmesi bir tehlike arz etmez. Ancak bu bezler sert ve hareketsiz olduğunda veya hızla büyüdüğünde  kansere bağlı olabilir. Bu nedenle, kulağın arkasında şişlik olarak görülen lenf bezleri birkaç gün içinde inmezse tıbbi bir kontrole ihtiyaç duyulur. Ağrı kesici, antibiyotik ve virüs karşıtı ilaçlar şişmiş lenf bezleri belirtilerinin tedavi etmeye ve gidermeye yardımcı olur. Lenf bezleri şişme nedeniyle yumru haline geldiği zaman antibiyotiklerle tedavi edilebilir ve ayrıca kanser riskini ortadan kaldırmak için biyopsi ile alınır.

Apse

Kulak arkasında beze veya şişlik meydana gelmesinin bir diğer nedeni de kulak arkasında apsedir. Bir apse tipik olarak bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu bir irin topluluğudur. Kulağın arkasında da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Enfeksiyonun olduğu bölgeye bol miktarda beyaz kan hücresi gönderen enfeksiyon nedeniyle vücudun savunma mekanizması tetiklenir. Doku ve ölü beyaz kan hücreleri, kulakta apse ya da topaklanmaya neden olan irin üzerinde birikmektedir. Bu durum ağrıya neden olabilir. Bazen komplikasyonlar nedeniyle cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Yağ Kisti

Yağ kistleri cildin altında ortaya çıkan kansersiz şişliklerdir. Yağ kistleri cildin hemen altında oluşur ve kulağın arkasında bir şişlik olarak hissedilebilir. Bu kistler tehlikeli değildir ve çoğu zaman bir süre sonra yok olduğu için tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, enfeksiyon kapmış yağ kistleri apse olabilir. Apseler iltihaplanmaya neden olur ve iltihapla doldurulduğu için ilaç tedavisine ihtiyaç duyulur. Aşırı derecede ağrılı ise ameliyatla alınmaya ihtiyaç duyalabilir. Yağ kistleri çay ağacı yağı ile tedavi edilebilir. Pamuklu çubuk yardımıyla çay ağacı yağını kist üzerinde beş dakika tutarak yağsız sabunla yıkamak kisteki sıvıları kurutur. Bu yöntem şişliği en aza indirir.

Orta Kulak İltihabı

Kulak enfeksiyonları bakteriyel veya virüs kaynaklı olabilir. Bir enfeksiyon meydana geldiğinde bu durum kulak arkasında ağrılı bir sıvı birikimine ve şişmeye neden olabilir. Bu belirtiler kulağın arkasında gözle görülür bir şişlik ile sonuçlanabilir. Belirtileri hafifletmek ve enfeksiyonu sonlandırmak için antibiyotikler kullanılabilir.

Sivilce

Vücuttaki sivilce gelişimi, saç foliküllerinin tıkanmasıyla ortaya çıkar. Kulağınızın arkasında bir sivilce oluşma ihtimali az da olsa vardır. Kulağınızın arkasındaki küçük ağrılı bir şişlik aslında sivilce kaynaklı olabilir. Bazen, sivilce kulağa yakın yumuşak deri üzerinde, kulak memesinin arkasında görünebilir. Sivilce ve lekeler, cilt gözenekleri, cildin nemli tutması için ürettiği ölü deri hücreleri ile tıkandığında ortaya çıkar. Bu, gözeneklerin şişmesine, enfeksiyon kapıp ağrımasına neden olur.

Kulak Kemiği İltihabı

Mastoidit, kulağın arkasında bulunan mastoid kemiğin bakteriyel bir enfeksiyonudur. Mastoidit belirtileri ateş, sinirlilik hali, uyuşukluk hissi, kulak lobunun şişmesi, kulağın arkasındaki kızarıklık ve hassasiyet, kulaktan drenaj ve kulağın şişmesidir. Mastoidit antibiyotik, kulak damlası ve düzenli kulak temizliği ile tedavi edilebilir.

Yağ Bezesi

Yağ bezesi, cildin katmanları arasında oluşan yağlı bir yumrudur. Bu beze vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir ve çoğu zaman zararsızdır. Bu  bezeler her zaman cildin yüzeyinden algılanamaz, ancak büyüdükçe elle hissedilebilir hale gelir.

Kanser

Kanser, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen kötü huylu bir büyümedir. Tükürük bezini etkilerse kulağın arkasında bir yumru ya da düğüm olarak görünebilir. Cilt kanseri ayrıca kulakların arkasında topaklar veya düğümlere neden olabilir. Kötü huylu topaklar, zaman içinde boyut olarak artma eğilimindedir. Kulak arkasındaki kanserli büyümeler için tedavi cerrahi mühahaleyle çıkarılması, radyasyon ve kemoterapiyi içerir.

Enfeksiyon

Birçok bakteriyel ve virüs kaynaklı enfeksiyon boyun ve yüz çevresinde şişmeye neden olabilir. Bu tür iki enfeksiyon vardır bunlar; strep boğaz ve enfeksiyöz mononükleoz (Epstein-Barr virüsü) ‘dir.

Aşağıda sıralanan durumlar da boyun ve yüzün etrafında şişmeye neden olabilir:

  • HIV ve AIDS
  • Kızamık
  • Suçiçeği

Kulak Arkasındaki Beze Veya Şişlik Nasıl Geçer?

Kulağınızın arkasında beze veya şişlik varsa Cildiye doktoruna gitmelisiniz. Doktorunuz çeşitli testler uygulayıp bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum iltihaptan kaynaklıysa size antibiyotik reçete edecektir. Kulak arkasındaki beze ve şişlikten kurtulmanın doğal yolları şunlardır;

Sıcak Kompress

Kulağın arkasındaki şişliği azaltmak için en iyi çözümlerden biri sıcak kompreslerdir. Sıcak hava, kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur, böylece şişliğin yanı sıra ağrıyı da azaltır.

  • Bir bezi sıcak suya batırın ve fazla suyu sıkın.
  • Bu sıcak bezi şişmiş lenf bezleri üzerinde 5 ila 10 dakika kadar bekletin.
  • Şişlik gidene kadar günde birkaç kez bu işlemi tekrarlayın.
  • Şişmiş bölgeyi günde birkaç kez ılık su ile yıkayabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi kulak arkasındaki şişliğin, bezenin geçmesi için etkili bir doğal yöntemdir. Alkali bir ortam hazırlamay ve vücudunuzda sağlıklı pH düzeyini korumaya yardımcı olur. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırın. Bu karışıma bir bez sokun ve şişmiş bölgeye uygulayın. Sıcak su ile durulamadan önce 5 dakika bekleyin ve ardından kurulayın. Günde 1 veya 2 kez bu uygulamayı tekrarlayın.

Bal

Bal da kulak arkasındaki şişliğin, bezenin geçmesi  tedavisine yardımcı olan başka bir doğal çözümdür. İlithap sökücü özelliği sayesinde ağrı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca, antibakteriyel özelliği şişliğe neden olan enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olur.

Şişmiş bölgeye biraz bal sürün, 10-15 dakika bekletin ve daha sonra ılık su ile durulayın. Şişlik inene kadar günde bu uygulamayı 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.