Süt Sıtması Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi
Mastit ve süt sıtması aynı anlama gelir. Süt kanallarının tıkanması sebepli meydana gelen meme iltihabına mastit denilir. Memede biriken süt eğer yeterince boşalmazsa kanallar zamanla tıkanır ve bunun sonucunda oluşan mastit hastalığı çoğunlukla yeni doğum yapan annelerin yaşadığı bir durumdur. Bu durum çoğunlukla meme ucu başındaki çatlaklardan süt kanalına bakteri girmesi nedeniyle meydana gelir. Bazen de bu durum bebeğini emziremeyen annelerin emzirememe sebepleri dolayısıyla memelerin boşalmaması nedeniyle meydana gelebilmektedir. Mastit belirtileri arasında memede şişlik, ağrı ve ateşlenme sayılabilir.
Mastit en çok emziren kadınlarda görülen meme dokusu enfeksiyonudur. Bu durum en çok doğumdan sonraki ilk 3 ay içinde görülse de tüm emzirme döneminde de yaşanabilir. Laktasyon mastit çoğunlukla tek memeyi etkilemektedir. Bu durumda süt kanalı tıkanır ve bu biriken süt enfeksiyona yol açar.
Süt Sıtması (Mastit) Belirtileri Nelerdir?
- Memede kızarıklık
- Memede ağrı ve hassasiyet
- Memede yumru hisso
- Meme ucundan akıntı
- Ateş
- Koltuk altı bezlerinde şişkinlik
- Memede sıcaklık
- Emzirme sonrasında memede sertlik
- Halsizlik
Süt Sıtması (Mastit) Neden Olur?
Tıpta Mastit olarak bilinen süt sıtması emziren kadınlarda emzirme esnasında meme başındaki çatlaklardan bakteri girmesi nedeniyle enfeksiyon oluşması durumudur. Bu enfeksiyon süt kanallarının tıkanmasına yol açar. Burda enfeksiyona neden olan bakteriler Stafilokokus aerus veya nadiren streptok ailesindendir.
Mastit problemi olan anneler çocuklarını emzirmeye devam etmelidir. Mastit bebek için risk teşkil etmemektedir. Aksine emzirmek memedeki enfeksiyondan kurtulmaya yardımcıdır. Emzirme sırasında çok acı çeken kişiler süt pompası kullanabilir veya memeye hafif dokunarak sütü çıkarabilirsiniz.
Süt sıtmasının ana nedenleri şunlardır;
- Dar kıyafetler giymek
- Memeye aşırı baski yapmak
- Bebeğin memeyi düzgün tutmaması
- Bebeğin aniden sütten kesilmesi veya düzensiz emzirme alışkanlıgı
- Meme uçlarında yara ve çatlak sebebiyle emzirememe
Süt Sıtması (Mastit)Tedavisi
Süt sıtması tedavisi antibiyotik ile 10-14 gün sürmektedir. Antibiyotik tedavisi ilk günlerde rahatlama görülmektedir. Ancak bu rahatlamaya bakılmamalı, ilaç düzenli kullanılmalıdır. Aksi taktirde mastit tekrarlayabilir. Bu durumda doktor asetaminofen veya ibuprofen gibi hafif bir ağrı kesici verebilir.
Süt Sıtması (Mastit) Bitkisel Tedavisi
Lahana Yaprakları
Lahana göğüslerdeki iltihaplanmaya iyi gelmektedir. Lahanada bulunan kükürt bileşimi iltihap ve şişliğe iyi gelmektedir. Dahası lahana süt kanallarının açılmasına yardımcı olarak emzirmeyi zorlaştırır.
- Öncelikle lahana yapraklarını 30 dakika boyunca buzdolabını soğutun.
- İltihaplı bölgeyi lahana yapraklarını sarın.
- Yaprak oda sıcağına geldiğinde yaprağı diğer soğuk yapraklarla değiştirin.
- Bu yöntemi iyileşene kadar günde birkaç kez tekrarlayın.
Elma Sirkesi
Mastit için etkili bir diğer tedavi yöntemi ise elma sirkesidir. Elma sirkesinde bulunan bakteri karşıtı ve iltihap karşıtı özellikler memedeki iltihabın azalmasına yardımcı olur, enfeksiyon ile savaşır ve yayılmasını önler. Ayrıca elma sirkesi vücutta enerji verir.
- 1 ölçü elma sirkesine 2 ölçü ılık su ile karıştırın.
- Sonrasında bir miktar pamuk ile bunu göğüslerin ucuna yerleştirin ve 15 dakika bekletin.
- Daha sonra göğüslerinizi ılık su ile yıkayın.
- Bu yöntemi enfeksiyon geçene kadar evde 2 3 kez tekrarlayın.
Aloe Vera
Aloe vera bitkisinde bulunan doğal iyileştirme etkisi ve ağrı kesici özellikler göğüs enfeksiyonuna iyi gelir. Ek olarak aloe vera zarar gören dokular onarır ve enfeksiyonu iyileştirir.
- Öncelike aloe vera yaprağını bıçakla kesin ve içerisindeki jeli çıkarın.
- Çıkardığınız jeli göğüs uçlarına sürün.
- Jeli kuruduktan sonra ılık su ile durulayın.
- Bu yöntemi birkaç gün günde birkaç kez tekrarlayın.
Keten Tohumu
Ayurvedaya göre keten tohumu süt salgılayan dokuları canlandırır ve ayni zamanda göğüs iltihabını tedavi etmeye yardımcı olur. Ek olarak keten tohumunda bulunan flavonoidler iltihap ve enfeksiyonu dindirmeye yardımcı olmaktadır.
4 yemek kaşığı keten tohumunu bir suda bir gece bekletin. Ertesi sabah keten tohumunu karıştırarak macun kıvamına getirin. Temiz bir beze bu karışımı alın ve mikrodalga biraz ısıtın. Sonrasında bu sicak bezi göğüslere sicak kompres olarak uygulayın. Bu yöntemi 1-2 hafta günde 2 kez tekrarlayın.
Süt Sıtması (Mastit) Olmamak İçin Ne Yapmalı?
Bebeğinizi her gece her 2-3 saatte bir emzirin. Sık sık emzirmek göğüste süt birikimini önlemeye yardımcı olur.
Emzirme yapılmadığı zaman süt birikmesini önlemek için süt sağılmalıdır.
Memedeki iltihaplı bölgege sicak su torbası ile sicak kompres yapmak faydalı olacaktır
Bebeğinizi emzirdikten önce ve sonra göğüs duvarına masaj yapılması süt kanallarının açılmasına yardımcı olacaktır.
Istirahat edilmelidir.
Günde en az 2 litre su içilmelidir.