Granülomatöz Mastit Bitkisel Tedavisi İdiyopatik Granülomatöz Mastit

Granülomatöz Mastit Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

0 580

Granülomatöz Mastit Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi

Mastit meme dokusunun iltihaplanması demektir. Granülomatöz mastit ise meme bezinin iltihaplanmasına denir, nadir görülen bir durumdur.

Granülomatöz mastit, Sarkaidoz, histoplazmozis, , tüberküloz, tifo,Wegener Granülomatozu bruselloz, mantar, parazit gibi hastalıkların ve bakterilerin neticesi sonucu meydana gelebilir. İdiyopatik granülomatöz mastit sebebi bilinmeyen mastit demektir. Genellikle 30-40 yaşlarında görülür.

Granülomatöz Mastit Belirtileri Nelerdir?

Granülomatöz mastit ana belirtileri şunlardır;

  • Meme derisinde kalınlaşma, kabalaşma
  • Memede kızarık ve hassasiyet
  • Memeden akıntı gelmesi
  • Memede ve derisinde şişlik ve ödem
  • Bazen memede ele gelen kitle oluşması

Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu bu konuda şu bilgileri veriyor;

Granülomatöz Mastit meme kanseri ile aynı belirtileri taşıyabildiği için genellikle bu hastalığa sahip kişiler meme kanseri şüphesinden dolayı korkuya kapılmaktadırlar.

Granülomatöz Mastit’in en yaygın görülen belirtilerinin memede tek taraflı oluşan bir kitle ve ağrı olduğu söylenebilir. Bu kitle ve ağrı durumu genellikle sadece tek taraflı olarak ortaya çıkar yani aynı anda iki memede birden görülmesi oldukça nadirdir. Meme başında çekinti, koltuk altında oluşan bezeler, deride oluşan iltihap kaynaklı şekilsiz görünüm ve memede dışarı akıntı yapan iltihaplı durumlar hastaneye başvuranlar arasında görülen en yaygın belirtilerdendir.

Bu belirtilerin tekrarlama ihtimali de bir hayli yüksektir. Bu belirtilerden dolayı ortaya çıkan görüntü sıklıkla kanser ya da apse ile karıştırılarak kişide şüphe ve korku uyandırabilmektedir. Mamografi çekildikten sonra asimetrik görüntülerin sebebinin iyi huylu kitle ya da küçük küçük çok sayıda kitlelerden kaynaklandığı tespit edilmektedir.

Granülomatöz Mastit Nasıl Teşhis Edilir?

Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu bu konuda şu bilgileri veriyor,

Memede oluşan kitleler ultrasonografi ve mamografi gibi yöntemlerle tespit edilmektedir ve bu tespit edilen kitlelerdeki tümörün iyi huylu olup olmadığını belirlemek için genellikle biyopsi yapılır. Biyopsi sonucunun uzman bir patalog tarafından değerlendirmesi oldukça önem taşımaktadır. Granülomatöz mastit oluşumuna sebep olabilen tüberküloz, sarkoidoz, mantar hastalıkları gibi hastalıkların da detaylı olarak incelenmesi gerekir.

Granülomatöz mastit hastalığında, ilk muayene sonrasında genellikle apse ya da enfeksiyon teşhisi konularak ampirik antibiyotik tedavisi ya da apse boşaltma işlemi uygulanır. Yapılan bu işlemlerden sonra herhangi bir iyileşme görülmezse mutlaka biyopsi yapılarak parça alınmalı ve kitlenin durumu kontrol edilmelidir.

Granülomatöz Mastit Nasıl Tedavi Edilir?

Granülomatöz mastit tedavisi genellikle antibiyotikler ve kortizon ilaçları ile yapılır. Nadiren ameliyat gerekebilir.

Granülomatöz Mastit Bitkisel Tedavisi

Lahana

Lahananın içeriğinde bulunan kükürt bileşeni sayesinde iltihap ve şişliği azaltma konusunda oldukça etkilidir. Böylece granülomatöz mastite doğal çözüm olur. Lahanın bir diğer faydası da tıkalı süt kanallarını açarak annelerin daha kolay emzirmelerine yardımcı olmasıdır.

  • Lahana yaprakları 30 dakika boyunca buzdolabında bekletilerek soğutulur.
  • Lahana yaprakları iltihaplı bölgenin üzerine sarılır.
  • Bir süre sonra oda sıcaklığına ulaşan lahana yaprakların soğuk olanlarıyla değiştirilir.
  • Enfeksiyon tamamen iyileşene kadar günde bir kaç kere uygulanır.

Aloe Vera

Cilt yenileyici ve ağrı kesici özelliği ile aleo vera enfeksiyonun sebep olduğu birçok hastalığın tedavisinde etkili rol oynar. Ayrıca tahrip olmuş cilt dokusunun iyileştirilmesini ve enfekte olmuş bölgelerin düzelmesine yardımcı olur.

  • Aleo vera yaprağı kesilerek içindeki jel çıkarılır.
  • Jel taze olarak enfeksiyon görülen bölgeye sürülür.
  • Jelin tamamen kuruması beklendikten sonra jel sürülen bölge ılık su ile durulanır.
  • Günde bir kaç kere olmak üzere bir kaç gün boyunca uygulanır.

Not: Bebek emzirilmeden önce memenin iyice temizlendiğinden emin olunuz.

Granülomatöz Mastit Kimlerde Görülür?

Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu bu konuda şu bilgileri veriyor,

1999 yılına kadar bu hastalığın hastaneye resmi olarak bildirilen vaka sayısının 120 olduğu biliniyor. İdiyopatik granülomatöz mastit (İGM) ile emzirme, sigara kullanımı ve oral kontraseptif (doğum kontrol hapları) kullanımının bir ilişkisi olduğu düşünülse de bu durumun kesin olarak kanıtladığını söyleyemeyiz. Bu hastalık genellikle ortalama olarak 30 yaşında belirti vermeye başlayan yeni doğum yapan genç kadınlarda görülmektedir.  Hastalığın yaygın olarak hamilelik döneminden sonraki bir iki yıl içinde ortaya çıktığı söylenebilir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda nadir de olsa bu hastalığın ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu hastalığın  klinik görüntüsünün meme kanseri ile neredeyse aynı olduğu da söylenebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.