Suni Sancıyla Doğum Kaç Saat Ne Kadar Sürer Dr Cevabı

Suni Sancının Zararları Riskleri Neler Doktorlar Anlatıyor

0 65

Suni Sancının Zararları Nelerdir?

Doğum sancıları zamanında gelmediğinde anne adayına iğnelerle yapay (suni) sancı verilmektedir. Bu işlemden sonra suni sancı ile doğum başlamış olmaktadır. Sancının meydana gelmesi için kullanılan ilaç ya doğrudan uygulanır ya da bir serumla enjekte edilir. Bunun ardından kasılmalar başlar ve giderek şiddetlenir.

Suni Sancı Zararlı mıdır?

Dr. Hasan Yıldız’ın cevabı;

“Tıbbi araştırmalara göre suni sancı gerektiği zaman ve doğru olarak uygulandığı takdirde annenin veya bebeğin sağlığını tehdit etmez. Bu yüzden ihtiyaç duyulduğunda oksitosin yöntemine başvurulmaktadır. Fakat son yıllarda geliştirilmiş olan bazı ilaçların riskleri hakkında soru işaretleri vardır. Bu ilaçlar onaylanmadığı için güvenilirliğine ve etkinliğine dair yeterli araştırma yapılması gerekmektedir.”

Suni sancının olası yan etkilerini Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu anlatıyor;

Suni sancı isminden de belli olduğu gibi doğal bir uygulama değildir. Bu yöntemde doğumun daha kolay gerçekleşmesi için bir ilaç verilir. Ancak tamamen zararsız olduğu iddia edilemez. Suni sancının yan etkileri söz konusu olabilir. Bu yan etkiler her anne adayında farklılık gösterebilir. Suni sancının potansiyel zararları şunlardır;

  • Rahmin aşırı kasılması
  • Rahim yırtılması
  • Su zehirlenmesi
  • Fetal distres
  • Doğum sonrası kanama

Suni Sancı İle Doğum Ne Kadar Sürer?

Bu sorunun cevabı annenin daha önce kaç kez doğum yaptığı, rahim ağzının ne kadar açıldığı gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Bu açıklık 5-6 cm kadarsa ve anne ikinci kez doğum yapacaksa doğum suni sancı yardımıyla 1 saat içinde gerçekleşir. Eğer rahim ağzı 1-2 santim açıldıysa ve anne daha önce doğum yapmadıysa bebeğin dünyaya gelmesi 5-10 saati bulabilir. Bazen bu süre daha da uzayabilir. Yani suni sancı ile doğum süresi herkes için standart değildir.

Suni Sancı Kaçıncı Haftada Verilir?

Dr. Uzay Yıldırım anlatıyor;

“Gebeliğin belirli bir haftasından önce suni sancı verilemez diye bir şey söz konusu değildir. Hamilelik ne zaman sonlandırılması gerekiyorsa o zaman suni sancı verilir. Bebeğin doğma vakti gelmişse ve doğum kendiliğinden başlamıyorsa suni sancı uygulanır. Hamilelikte bir problem olmazsa doğum 41. haftaya kadar başlar. Bu herhangi bir sebepten dolayı gerçekleşmiyorsa o takdirde suni sancı verilir, böylece doğum ilaçla müdahale edilerek başlatılır. Fakat bu, tıbben gerekliyse yapılır. Yoksa 41. hafta olana kadar beklenir. Gebeliğin erken sonlandırılması gerektiğinde haftasına bakılmaksızın suni sancı uygulanarak bebeğin doğması sağlanır.”

Suni Sancı Neden Verilir?

Doğumu oksitosin isimli bir hormon başlatır. Bazı durumlarda kadında bu hormon salgılanmaz ve suni sancı verilerek, oksitosin hormonunun salgılanması sağlanır.

Suni sancı meydana getirmek için kullanılan ilaç bu hormonun yapay halidir. Doğumu başlatır ve daha kısa sürmesini sağlar. Oksitosin hormonu serumla beraber sulandırılıp düşük dozda uygulanır. Dakikada 1-4 damla verilen bu ilaç pompa yardımı ile uygulanmakta, 15 dakika arayla dozu artırılmaktadır. Bu sırada NST takibiyle rahim kasılmaları ve bebeğin kalp atışı izlenir. Suni sancının amacı rahim kasılmalarını düzene sokmaktır.

Suni Sancı Hangi Durumlarda Verilir ?

Suni sancı yalnızca belirli durumlarda uygulanabilir. Kimlere suni sancı verilir sorusunu şöyle cevaplamak mümkündür:

  • Rahminde enfeksiyon meydana gelen, hamileliği 42. haftadan daha uzun süre devam etmekte olan anne adaylarına; gebelik zehirlenmesi yaşayan, nöbet geçiren, suyu gelen hamilelere suni sancı uygulanır. Fetüsün anne karnında öldüğü tespit edilirse dışarı çıkarmak için suni sancı yöntemine müracaat edilir.
  • Bebeğin doğumu geciktiğinde suni sancı kullanılır. Tahmin edilen doğum tarihinin üzerinden 10 gün geçmiş olduğu halde doğum başlamadıysa uygulanacak yöntem suni sancıdır.
  • Doğuma az bir süre kaldıysa ve su kesesi açılmasına rağmen doğum sancıları 24 saat içerisinde başlamadıysa suni sancıya başvurulur.
  • Doğum normalden uzun sürdüyse bebeğin bir an önce doğması için suni sancıdan yararlanılır.
  • Annenin rahim kasılmaları yetersiz ise annenin rahim kasılmalarını güçlendirmek amacıyla suni sancı verilir.
  • Anne adayında kalp hastalığı veya buna benzer medikal bir rahatsızlık varsa, bebeğin acil olarak doğmasını gerekli kılan (gelişme geriliği veya preeklampsi gibi) herhangi bir sorun mevcutsa suni sancıdan yardım alınmalıdır.
  • Rahim kasılmalarının düzensiz, zayıf ya da kesilmiş olması halinde suni sancıya ihtiyaç duyulur.
  • Anne adayında amnios sıvısının azalması suni sancı verilmesini gerektirir.

Suni Sancı ile Açılma Olmazsa Ne Yapılır?

Suni sancı yeterli miktarda ve yeterli sürede verilirse rahim ağzının açıklığı istenilen seviyeye gelir. Eğer yine de sonuç alınamıyorsa suni sancıya ara verilir, anne bir müddet dinlendikten sonra yeniden başlanır,. Ya da hemen sezaryen doğuma alınır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.