Bebeklerde Süt Alerjisi Nedir?
İnek sütü bebekte en sık alerjiye neden olan gıdalardandır. Süt alerjisi olan bebekte, sütün içeriğindeki proteine karşı anormal tepki meydana gelir, bebeğin vücudu bu proteini düşman olarak algılar. Bunun sonucunda süt içen bebekte gaz sancısı, huysuzluk, uykusuzluk, kakada kan görülmesi gibi bazı belirtiler ortaya çıkar.
Bebekte Süt Alerjisi Varsa Kakası Nasıl Olur?
Bebekte şayet süt alerjisi varsa kakası mukuslu, kötü kokulu, sümüksü ve kanlı olabilir. Kakasında kana benzer parçalar görülebilir
Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bebekte süt alerjisi çoğunlukla ek gıdaya başladığı sıralarda görülür. Süt alerjisinin belirtileri vücudun farklı bölgelerinde değişkenlik gösterebilir.
- Gaz sancısı
- Huzursuzluk
- Kusma
- Uykusuzluk
- Kabızlık
- Ciltte döküntü
- Kanlı veya mukuslu kaka yapma
- Kakada kan görülmesi
- Karın ağrısı
- İshal
- İştahsızlık
- Reflü
- Burun tıkanıklığı
- Ciltte ürtiker, kurdeşen, kaşıntı, kızarıklık, döküntü, egzama, kuruluk
- Öksürük
- Halsizlik
- Kilo alamama
- Tekrar eden bronşit ve/veya bronşit atakları
- Ağlama, çığlık atma
- Hırıltılı solunum
- Karında şişkinlik
Bazı bebekler süt içer içmez fenalaşabilir. Bu duruma anafilaksi denir. Bebeğin yüzü, dili ve dudakları şişer, kaşıntılı döküntü, hırıltı, nefes almada zorluk, yoğun kusma, vücudun her yerini saran kabarıklıklar meydana gelir. Acil müdahale edilmesi gerektiğinden çocuğu derhal hastaneye yetiştirmek lazımdır.
Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Tespit Edilir?
Eliminasyon yöntemi: İnek sütü bebeğin beslenmesinden geçici bir süreliğine çıkarılır. Yaşanan semptomların bu dönemde yok olması beklenir. İyileşme gerçekleştiğinde yine inek sütü verilmeye başlanır. Belirtiler tekrar ortaya çıkarsa bebeğin inek sütüne alerjisi var demektir.
Kanda inek sütüne özel antikorlar tespit edilirse yine alerjiden söz etmek mümkündür. Bu tanı yöntemi %90 güvenilir olup Ig-E testi olarak da bilinir.
Deri testi: Güvenilirlik oranı %95 olup her yaşta uygulanabilir.
Bebekte Süt Alerjisi Varsa Anne Nasıl Beslenmelidir?
Süt ve süt ürünlerinden yoksun bir beslenme listesi uygulayan anneler kalsiyum ve protein ihtiyacını mutlaka başka yollardan karşılamalıdır. Kendisine reçete edilen ilaçlar ile kalsiyum takviyesi almalı; beyaz et ve kırmızı et tüketerek vücudunu gereksinim duyduğu proteinden mahrum bırakmamalıdır. Vitamin ve mineral desteğinin önemi büyüktür. Kırmızı ve yeşil meyve-sebzeler ile baklagillerden zengin bir diyet programı oluşturulmalıdır.
Doktorun vereceği vitamin ilaçlarını kullanmalıdır.
Yeterli sıvı içmeye de özen gösterilmelidir. Bu sayede vücut zararlı maddelerden temizlenecek, tüketilen gıdalar daha kolay sindirilecek ve besin olarak kullanılabilir hâle gelecektir. Ayrıca bol sıvı almak kan dolaşımının hızlanmasını sağlar ve anne sütünü çoğaltır.
Bebeklerde Süt Alerjisi Nasıl Geçer?
Bebeklerde süt alerjisi için uygulanan kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bu; rahatsızlığın hayat boyu süreceği anlamına gelmemektedir. Çocukların neredeyse %90’ı 3 yaşını geçtikten sonra bu durumdan kurtulur.
Süt alerjisi olan bebekler kesinlikle süt ve süt ürünleri tüketmemelidir. Bu gıdalar bir müddet bebeğin beslenme düzeninden çıkarılmalıdır. Bebeklerde süt alerjisi için ilaç bulunmamaktadır.
Anne süt ve süt ürünleri tüketiyorsa bunlar sütüne geçecektir. Haliyle bebeğini emzirdiğinde bebeği de bu besinleri almış olacak ve alerji meydana gelecektir. Bebeğine anne sütü vermek isteyenler de süt ve süt ürünlerinden uzak durmalıdır. Ancak bunun sonucunda kalsiyum yetersizliği oluşmaması için önlem alınmalı, nasıl beslenilmesi gerektiği uzman bir diyetisyen tarafından kararlaştırılmalıdır.
Süt alerjisi olan bebeklere süt içeren bebek mamaları da katiyen verilmemelidir.
Hem inek sütü ve buna benzer diğer ürünler tamamen bırakıldıktan hem de kullanılan mama değiştirildikten sonra alerji bulguları yavaş yavaş hafiflemeye başlayacak, muhtemelen 2-4 hafta içerisinde de normale dönecektir.
Bebeklerde Süt Alerjisi Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde süt alerjisinin geçmesi 3 seneyi bulabilir. Bebek 3 yaşını geçince artık bu alerjide kendiliğinden kaybolur.
Bir bebekte inek sütü alerjisi olduğu tespit edilirse en az 12-18 ay boyunca inek sütü bazlı mamalar ve inek sütü bulunan gıdalar verilmemelidir. Bu bebekler için özel mamalar kullanılmalıdır. Bu dönemin ardından yine inek sütüne başlanır ve şikâyetlerin tekrarlayıp tekrarlamadığı izlenir. Her bebeğin inek sütüne alışma süresi farklıdır. Çocukların yüzde 56’sı 1 yıl içinde, yüzde 77’si 2 yılda, yüzde 87’lik bir kısmı ise 3 yıllık süre zarfında inek sütünü tolere eder. (Yani alerjiden tamamen kurtulur.)