Tuvalet Eğitiminde Gece Bez Bağlanmalı mı Ne Kadar Sürer

Gece Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir Uyandırma Olmalı mı?

0 167

Tuvalet Eğitiminde Gece Ne Yapılmalı Gece Çişe Alıştırma Yöntemleri

Anne ve babanın en zorlandığı dönemlerden birisi de hiç şüphesiz tuvalet eğitimin verildiği zamanlardır. İlk olarak gündüz vakitlerinde tuvalet eğitimi verilerek daha sonra gece vakitlerine geçilmelidir. İki vakitte de eğitim vermeye çalışmak çocuğun darlanmasına ve eğitimin başarısız sonuçlanmasına sebep olabilir.

Çocuklarımızın tuvalet eğitimi için en uygun yaş 1 ila 2 yaşları arasıdır. Çocuğumuzun altı 2 saat ve üzeri kuru kalıyorsa, poposunun üzerinde oturabilecek fiziki yeterliliğe sahipse, tuvaletinin geldiğini söyleyemese de bunu hal ve hareketlerinden belli ediyorsa, çocuğumuza tuvalet eğitimini vermeye başlayabiliriz.

Ananelerimizden görüldüğü üzere eskilerin 6-7 aylıkken bu eğitime başladıklarını biliyoruz. Bez değiştirmelerde çocuğu  alıştırmak için tuvalete veya lazımlığa oturttukları böylece bu süreci daha rahat atlattıklarını söylemektedirler.

Gece vakti verilecek tuvalet eğitimine gündüz tuvalet eğitim tamamlandıktan sonra geçilmesi daha doğru bir karar olacaktır. Gece tuvalet eğitimine başlandığı takdirde çocuğun yatmaya yaklaştığı saatlerdeki sıvı tüketimi azaltılmalıdır. Çocuğun yatmasından 1 yada 2 saat önce sıvı tüketimi kısıtlanmalı ve yatmadan önce kesinlikle tuvalete götürülmelidir.

Gece verilen tuvalet eğitiminde çocuğun gece tuvalete kaldırılması son derece mühim bir konudur. Çocuk gece lavobaya kaldırılmadığı vakit tuvalet ihtiyacının farkına varamayabilir ve bunun sonucunda altını ıslatabilir. Geceleri 3 saatlik periyotlarla çocuk tuvalete kaldırılabilir. Ancak bu noktada çocuk uyanık olmalı ve tuvalete kalktığının idrakinde olmalıdır. Şayet çocuğunuzun altı geceleri kuru kalıyorsa uyandırma periyotlarının arası biraz daha açılabilir.

Gece tuvalet eğitimi son derece hassasiyet gerektiren bir konudur. Her ne kadar tuvalet eğitimi önemli bir husus olsa da çocuk sürekli kaldırılarak bunaltılmamalı ve tuvalete kalkmaktan bıktırlmamalıdır. Çocuk tuvalete kaldırıldığında sakin davranılmalı, ikaz edilmemeli ve bu duruma alıştığında kendi kendine bu ihtiyacını giderebileceği sakin bir dille telkin edilmelidir.

Çocuğa her ne kadar eğitim veriliyor olsa da bazı ufak problemler ile karşı karşıya kalınabilir. Bunun için çocuğun yattığı çarşafın altına su geçirmeyen bir örtü sererek minik kazalara karşı önlem alınabilir.

Bir kaza sonucu çocuk gece altını ıslattığı vakit üstündekiler ve çarşaflar değiştirilmelidir. Ancak böyle bir durumla karşılaşıldığında kesinlikle çocuk korkutulmamalı, bağırılmamalıdır. Gece tuvalet eğitiminde bu husus büyük bir önem teşkil etmektedir.

Gerektiği takdirde çocuğun gün içine nazaran gece tükettiği sıvı miktarı sınırlandırılabilir.

Gece tuvalet eğitimi verilirken kesinlikle çocuk bunaltılmamalıdır. Bilakis bunun bir gereklilik olduğu tatlı dille ifade edilmeli ve kendisinin yararına olduğu belirtilmelidir.

Gece tuvalet eğitimi takip eden uzunca bir dönem sonunda çocuk uykusundan uyanamıyor ve altına kaçırıyor ise bir çalar saatten yardım alınabilir. Tuvalete kalkması gereken saate alarm kurularak çocuğun bilinçli bir şekilde tuvalete gitmesi ve ihtiyacını gidermesi sağlanabilir. Eğer çocuğunuz yaşça çok küçükse alarmla birlikte anne yada babanın da kalkması ve çocuğa yardımcı olması gerekebilir. Burada önemli olan nokta çocuğun tuvalete kalkmasının bir ihtiyaç olduğunun idrakine varmasını sağlamaktır.

Çocuğu eğitime teşvik etmek açısından sabah kalktığında altının kuru olması karşılığında ona minik sürprizler yapılabilir. Fakat sabah kalktığında altı ıslak ise çocuğa kızılmamalı, aşağılanmamalı, diğer çocuklar örnek gösterilmemeli ve olumsuz bir tepki verilmemelidir. Bu eğitimin çocuk içinde kolay olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocuk altını ıslattığı vakit kızılması, utandırılması veya cezalandırılması çocuğu psikolojik olarak derinden etkileyecektir. Hatta bu etkiler kalıcı olabilir ve ilerideki yaşamında güven sorunları yaşayabilir. Bu sebeple bu tip fiillerden uzak durulmalıdır.

Tuvalet eğitiminin sonuna gelindiğinde ortalama olarak 5 yaşında altını ıslatmayı bırakması ve 4 yaşına kadarda altını kirletmeyi bırakması gerekmektedir.

Tuvalet Eğitiminde Gece Bez Bağlanmalı Mı?

Yalnızca gündüz tuvalet eğitimini tamamlamış çocukların altını gece bağlamak doğru bir karar olacaktır. Gece uyurken mesanesinin dolduğunun ve tuvaletinin geldiğinin farkına varamayabilir, bunun sonucunda da altına kaçırabilir. Böyle bir durum meydana geldiğinde çocuk utancından yada sinirinden gündüz tuvalet eğitiminde aksaklıklara sebep olabilir. Gece altının bezlenmesinde bir sakınca olmadığı gibi bazı zamanlar gereklilik haline bile gelebilir. Gece tuvalet eğitiminin sonuna gelindiğinde de minik kazalar ortaya çıkabilir. Çocuğun gece altına kaçırması durumuna karşın yatağa naylon serilerek önlem alınabilir. Buna ek olarak, gece tuvalet eğitimini başarı ile tamamlayan çocuğun bezlenmesi gerekli değildir.

Gece Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Ortalama olarak bir çocuğun tuvalet eğitiminin sonlanması 6 ayı bulabilmektedir. Gece ve gündüz tuvalet eğitimlerinin ikisini tamamlamak her ne kadar uzun gibi gözükse de bu süreç her çocuğa göre farklılık gösterebilmektedir. Kimi çocuk tuvalet eğitimini 3 ayda başarı ile tamamlarken kimi çocuk ise 6. ayın sonunda ancak tamamlayabilir. Tuvalet eğitimi her ne kadar başarı ile tamamlanmış olsa da çocuğun altına kaçırma durumları 5 yada 6 yaşına kadar sürebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.