Tuz Kaç Kalori Tuzlu Şeyler Yemek Kilo Aldırır mı Diyetisyen Anlatıyor
Tuzun Kalorisi, Tuzun Sağlığa Faydaları Ve Zararları
Tuz yiyeceğimiz şeylere lezzet katan olmazsa olmazımız olan bir besindir. Sağlıklı yetişkin bireylerin günde en fazla 5 gram tuz tüketmesi önerilir. Bu miktar, 1 çay kaşığı tuza denktir. Fakat yüksek tansiyon hastalarının günlük tuz tüketimi 2,5 gramı geçmemelidir.
Tuz Kaç Kaloridir?
Tuzun kalorisi 0’dır. Yani tuzun kalorisi yoktur. Yalnız fazla miktarda tuz tüketimi vücutta ödeme, su toplamaya neden olur, bu da kişiyi olduğundan daha şişman gösterir. Tuz kilo vermeyi engelleyebilir.
Tuz Kilo Yapar mı Diyetisyen Taylan Kümeli Anlatıyor
Tuz, vücutta su birikimine sebep olur. Fakat vücudun yağ seviyesini etkilemez. Gereğinden çok tuz tüketilirse şişkinlik meydana gelir. Bu nedenle yemeklere tuz eklenirken dikkatli olunmalı, bilhassa adet dönemine yakın, tuz tüketimi biraz daha azaltılmalıdır. Tuz iştah açıcı olduğundan kilo vermek isteyenlerin bol tuzlu yiyeceklerden uzak durması gerekir. Tuz doğrudan kilo aldırmaz fakat dolaylı yoldan kilo alımını destekler.
Tuz Diyette Yenir mi?
Zayıflamak veya formunu korumak amacıyla diyet uygulayanlar tuz tüketimini sınırlandırmalıdır. Aşırı tuz vücutta su toplanması yapar ve bunun sonucunda şişlikler, ödemler oluşur. Ayrıca iştah artırdığından, diyette fazla tuz alımından kaçınılmalıdır.
Tuzun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
- Sofraların vazgeçilmezidir, yemeklere lezzet verir.
- Mikrop öldürücü (antiseptik) özelliğe sahiptir. Gıdaların uzun süreli muhafaza edilmesi için uygulanan tuzlama ve salamura yöntemlerinde kullanılır.
- Asit-baz dengesinin korunmasında rol oynar.
- Ayrıca elektrolit dengesinin sağlanmasında görev alır.
- Dişlerin sağlıklı olmasına katkı sağlar. Bu yüzden diş macunlarına eklenen katkımaddelerinden biridir.
- Aşırı sıcağa maruz kalmak, vücutta kas kramplarına yol açar. Bu durumda uygulanacak tuzlu su karışımı krampları geçirir.
- Düşük tansiyonu yükseltir. Bu nedenle tansiyonu düşenlere tuzlu ayran vb. gibi şeyler önerilir.
- Sofra tuzu idrar söktürücüdür. Böylelikle vücudu zararlı maddelerden arındırır, metabolizmayı hızlandırır.
Tuzun Sağlığa Zararları Nelerdir?
Bazen yemeklere tuz eklerken ölçüyü kaçırdığımız olur. Fakat bu konuda dikkatli olmamız gerekir. Çünkü tuz tüketimi kontrol edilmezse, hipertansiyon başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar.
Aşırı tuz tüketimi kalp krizi riskini artırır. Damarların daralmasına yol açar. Bunun haricinde farklı kalp-damar hastalıklarına da zemin hazırlar. Tuz tüketilirken ideal miktarın üzerine çıkılırsa, besinlerde yer alan kalsiyum vücut tarafından emilemez ve idrarla atılır. Bu ise kemik gelişimine zarar verir. Tuz tüketilirken dengeli olunmazsa, ilerleyen zamanlarda kemik erimesi meydana gelme riski vardır. Bu konuya en çok kadınların dikkat etmesi gerekir. Zira menopoz sonrası kemik erimesine sıklıkla rastlanır.
Böbrek taşlarına ve çeşitli böbrek rahatsızlıklarına sebebiyet verir.
Aşırı tuz tüketiminin bir zararı da, vücuttaki sodyum seviyesini artırmasıdır. Tuzlu gıdalar yedikten sonra hemen çok susarız değil mi? İşte maalesef tuz, susuzlukla birlikte mide rahatsızlıklarına neden olur.
Tuzun yüksek miktarda tüketilmesi, kemik sağlığı için bir risktir. Kemiklerin esnekliğini olumsuz etkiler.
Yemeklerin yavan olmaması için tuz kullanmak önemlidir. Fakat eğer ölçülü olunmazsa, böbrek rahatsızlıkları baş gösterir.
Tuzun fazlası, mideye ve sindirim sistemindeki diğer organlara da zararlıdır.
Tuz oranını iyi ayarlayamazsanız, aşırı tuz hormonal bozukluklar yaşamanıza sebep olacaktır.
Tüm bunlardan anlaşıldığı üzere; tuzun kontrollü olarak tüketilmesi lazımdır. Bundan dolayı işlenmiş yiyeceklerden uzak durulmalı ve yemekler az tuzlu yapılmalıdır.