BPD Nedir Ne Demek BPD Ölçümü Kaç Olmalı
BPD bebeklerin baş çapı demektir, bunun için anne karnındaki bebeğin şakak ve kulakları üzerinden başın çapı ölçülür. Bu makalemizde BDP hakkında bilgiler vereceğiz;
Gebeliğin ilk döneminden doğuma kadar olan süreç boyunca düzenli doktor kontrolü yapılması hayli önemlidir. Bu kontroller sırasında bebeğin gelişimi ve annenin genel sağlık durumu izlenir. Normal bir gebelikte 32. haftaya kadar ayda bir kez kontrol yapılır. Sonraki haftalarda ise bu kontrollerin sıklığı artarak haftada bir defaya kadar düşebilir.
Bebek, gebelik döneminin aylık rutin kontrolleri sırasında ultrason ile görüntülenir. Bu görüntü ile bebeğin ortalama kilosu, kaç haftalık olduğu ve amniyon sıvısının miktarı öğrenilebilir. Fakat değerler, kısaltmalar eşliğinde yazıldığı için birçok anne adayı bu açıklamaların ne olduğunu bilmeyebilir. Bu makalede hamilelik esnasında verilen ultrason çıktılarının üzerindeki kısaltmalardan olan BPD’nin ne anlama geldiğini anlatacağız.
BPD Ne Demektir?
Parietal kemiklerin (kafatasının iki yanında bulunan kemikler) arasında ne kadar mesafe olduğunu ölçme işlemine BPD adı verilir. Dördüncü ayın ilk haftasından itibaren yapılan bu ölçüm, ortalama 2.4 cm sonuç verir. Doğumda ise bu değer 9.5 cm civarında olur. Bebekler aynı kiloda olsa bile BPD uzunlukları farklı olabilir. Bu nedenle hamileliğin son dönemlerinde çok güvenilir bir yöntem olmaktan çıkar.
BPD Gelişim Geriliği Nasıl Belirlenir?
Standart bir ultrason işlemi ile 4 farklı ölçüm yapılmaktadır. Bu ölçümler HC (kafa çevresi), AC (karın çevresi), FL (uyluk kemiği uzunluğu- femur boyu) ve BPD (biparietal çap- iki şakak arasında bulunan mesafe) değerlerini gösterir. Yapılan her ölçüm, bir önceki ultrason sonuçları ile karşılaştırılır ve bebeğin kaç haftalık olduğu tespit edilir. Ultrason değerleri sonucunda, bir önceki ölçümlere ya da görülen son regl kanamasına göre bebeğin gelişimi 10 gün kadar geride kalıyorsa “gelişme geriliği” habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda sonraki sonuçlar izlemeye alınarak tanı kesinleştirilir. Bebek yalnızca karın çevresinde geride kalıyorsa, gelişme geriliği asimetriktir. Ancak tüm ölçümlerde geride görünüyorsa simetrik gelişme geriliği ön tanısı konur. İlerleyen haftalarda asimetrik ve simetrik ayrımını yapmak mümkün olmayabilir, pratikte çok önem taşıyan bir konu değildir.
BPD Ölçümü Ne Zaman Yapılır?
BPD, bebeklerin iki şakak kemiği arasındaki milimetrik çapın ölçümüdür. 3. ay ve 6. ayın ortalarına kadar en güvenilir şekilde gebelik haftasını tespit eder. Ne kadar süredir gebe olunduğunu belirlerken 7 güne kadar sapmalar görülebilir. 6. ayın yarısına kadar olan dönemde, ölçüm sonuçlarındaki gebelik tarihi ve son regl tarihine göre belirlenen gebelik tarihi karşılaştırılmalıdır. İki tarihte benzer dönemlerde çıkıyorsa hiçbir sorun yok demektir.
Aşağıda yer alan tablo üzerinden, ultrason değerleri ve gebelik haftanızı karşılaştırabilirsiniz.
Tablo sırasıyla (en soldan başlayarak) hafta aralığı – normal kabul edilen en düşük seviye BPD sonucu – normal kabul edilen orta seviye BPD sonucu – normal kabul edilen en yüksek BPD sonucu değerlerini göstermektedir. Yaptığınız karşılaştırma en düşük ve en yüksek değerler içerisindeyse bebeğiniz sağlıklı bir şekilde gelişiyor demektir.