Verniks Kazeoza Ne Demek Nasıl Oluşur Temizlenmeli mi  

Verniks Kazeoza Nedir Neden Olur Ne İşe Yarar

0 73

Verniks Kazeoza Nedir Ne İşe Yarar?

Verniks kazeoza, bebeklerin derisinde yer alan bir tabaka olup, koruyucu etkiye sahiptir ve Vernix caseosa olarak da adlandırılır. Beyaz peynire benzer bir görünümü vardır. Anne karnındayken bebeğin cildinde oluşmaya başlar. Bu kaplamanın izlerini, doğumun ardından bebeğinizin derisinde gözlemleyebilirsiniz. Tüm annelerin, verniks kazeoza adlı bu tabaka ne işe yarar? sorusunun yanıtını bilmesi yararlı olacaktır.

Verniks Kazeoza Ne İşe Yarar?

Verniks kazeoza olarak adlandırılan madde, yağlı bir yapıdadır ve bebek rahim içerisindeyken gebeliğin üçüncü üç aylık döneminde meydana gelen koruyucu bir tabakadır. Krem kıvamına benzer yoğunluğa ve beyaz, açık sarıya yakın bir renge sahiptir.

Annenin vücudundan bebeğe geçen hormonlar, bebeğin derisinde bulunan yağ hücrelerini uyarır ve böylece yağ salgısında artış yaşanır. Bunun sonucunda anne karnındaki bebeğin cildinden dökülen hücreler, yağ salgısıyla birleşir ve kazeoza isimli tabaka meydana gelir. Bilimsel veriler, verniks tabakasında, proteine benzer yapıda olan ve bağışıklığın gelişimine katkıda bulunan 40-50 civarında madde olduğunu ortaya koymuştur. Bu proteinlerin yarısı ise tamamıyla verniks tabakasına özel proteinler olarak bildirilmektedir. Ayrıca mikropları doğrudan yok ettiği de tespit edilmiştir. Verniks kazeoza, bebeklerin vücudunda doğal olarak gelişir ve doğduklarında yaşayabilecekleri enfeksiyonların önüne geçerek bu sorunlarla mücadele etmelerini sağlar.

Bebekler yeni doğduklarında savunma mekanizmaları son derece zayıftır, yani hastalık oluşumuna ve enfeksiyonlara eğilimlidirler. Bebeğin emzirilmesi, bağışıklığını güçlendirir, fakat anne sütünden başka savunma alternatifleri de vardır. Vernix caseosa adlı tabaka, doğumun ardından bebeklerde görülebilecek enfeksiyonlara karşı önemli bir koruyucudur. Çünkü hem antioksidan hem de anti-inflamatuar ve anti-enfeksiyon etkiye sahiptir.

Vernix kazeoza, rahim içerisindeki sıvıları koruyan bir bariyer durumundadır. Ayrıca doğum esnasında sürtünmenin azalmasını sağladığından bebeğin doğum kanalından geçişini kolaylaştırır.

Anne karnındaki bebek, rahim içi sıvısında âdeta yüzmektedir. Bu sıvıya devamlı idrarını yapmaktadır, başka bir deyişle rahim içi sıvısının büyük bir bölümü bebeğin idrarından meydana gelmektedir. Verniks tabakasının daha bebek doğmadan önce bebeğin derisinde meydana gelmesi, bu sıvının negatif tesirlerinden korunmasını da sağlamaktadır. Kısaca, yenidoğanların cildindeki bu tabaka son derece kıymetli ve özeldir.

Doğumun ardından ilk 6 saat boyunca bebeğin yıkanması tavsiye edilmez. Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarısı bu yöndedir.

Çünkü bebeğin derisinde yer alan verniks adlı tabaka, bağışıklık için gerekli olan maddeleri de taşımaktadır. Bu tabakanın koruyucu bariyer etkisi gösterebilmesi için, bebeğin cildinde durması gerekmektedir. Fakat bebekler yıkandığında, bu kıymetli madde de ne yazık ki kaybolmaktadır. Hastanelerin bazılarında doğumun ardından yapılan rutin uygulamalarda bebekler yıkanmaktadır, bazılarında ise bu işlem yapılmamaktadır. Her anne, yazılı/imzalı şekilde hazırladığı doğum tercihi mektubunda, bebeğinin yıkanmasını istemediğini belirtebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.