Yenidoğan Bebeğin Sarı Kusması Bebeklerde Neden Sarı Kusar

Bebeğin Sarı Kusması Bebeklerde Sarı Kusmuk Nedenleri Tedavisi

0 879

Bebeklerde Sarı Renk Kusma Neden Olur Nasıl Geçer

Bebeklerde sarı renk kusma bebeğin üşütmesi soğuk algınlığı geçirmesi, idrar yolu enfeksiyonu gibi bazı durumlardan kaynaklanabilir.

Bebeklerde Sarı Kusma Neden Olur?

Enfeksiyon (İltihap)

Sindirim sistemiyle alakalı iç yahut dış enfeksiyonlar görülebilmektedir. Bu enfeksiyonlar bebeklerde sarı kusmaya yol açabilmektedir. Söz konusu enfeksiyonlar viral ve bakteriyeldir. Apandisit, viral hepatit, sarılık ve divertikülit örnek bunlara örnek gösterilebilmektedir. Safra kesesi enfeksiyonu olarak bilinen kolesistit de başlıca örneklerdendir. Ek olarak idrar yolu enfeksiyonu, pnömoni, menenjit ve böbrek enfeksiyonları da bebekte sarı kusmaya sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca sindirim sistemine bağlı olmasa da kulak iltihabı gibi enfeksiyonlar da sarı kusmaya sebep olabilmektedir. Kusmanın durdurulması bakımından ilk olarak altında yatan faktör ortadan kaldırılmalıdır.

Bağırsak Tıkanıklığı

Sarı yahut yeşil kusmuk, bebeklerde bağırsak tıkanıklığının bir sonucu olabilmektedir. Bu duruma çoğunlukla fıtık ve safra taşı yol açmaktadır. Ek olarak tokluk hissi, hazımsızlık ve karın sancıları görülebilmektedir. Bağırsak tıkanıklığı normal sindirim aşamasını önlemektedir. Sonucunda ise şişlik, gaz ve sarı kusmuk gözlemlenebilmektedir. Bağırsak tıkanıklığına yol açan pek çok faktör vardır. Omurga kırıkları, otoimmün bozukluklar ve pankreatit bunlardan bazılarıdır. Ek olarak orak hücre rahatsızlığı, apse, crohn rahatsızlığı ve belirli kanser çeşitleri de bağırsak tıkanıklığının sebeplerindendir.

Sarı Renk Besinler

Bilhassa bebeklerin beslenmelerinde bolca sarı renkli gıdalar tüketilmektedir. Sonucunda ise sarı kusmuk görülmesi normaldir. Kustuğunuz zaman midedeki besin artıkları, öncesinde midede olan besinlerin rengine bürünecektir. Buna yol açabilecek gıdaların başında havuç ve mısır gelmektedir. Kaygılanılması gereken bir vaka değildir.

Besin Zehirlenmesi

Besin zehirlenmesi de bebeklerde sarı kusma nedenlerindendir. Besinlerde bulunan bakteri toksinleri, sindirimin önüne geçmektedir. Bu bağlamda toksinler vücut dışına çıkana dek birey ağır bir bulantı ve kusma yaşamaktadır. Kusmuk genellikle sarı renklidir. Söz konusu vakada bol miktarda su içilmelidir. Şayet semptomlar 1 günü aşkın süredir devam ediyorsa hastaneye müracaat edilmelidir.

Besin Hassasiyeti ve Alerji

Bazı bireylerin belirli gıdalara hassasiyeti bulunmaktadır. Gluten, buğday, yer fıstığı ve süt bireylerin hassasiyeti olduğu yaygın gıdalardır. Bu gıdaların tüketilmesi alerjiye neden olmaktadır. Alerji sebebiyle söz konusu besinler sindirilememektedir. Gıda alerjisi olan bireyler, hassasiyeti olduğu gıdaları tükettiği takdirde bağışıklık sistemi devreye girecektir. Böylelikle sorunlu gıdalar kusmukla vücut dışına atılacaktır. Bu durumlarda kusmuğun rengi genellikle sarıdır.

Safra Reflüsü

Yeşil ya da sarıya çalan renkte olan safra, karaciğer tarafından üretilmektedir. Bu sıvı, safra kesesinde muhafaza edilmektedir. Safra oranı anormal derecede artabilmektedir. Doğal olarak vücut bu fazla sıvıya atma eğiliminde olacaktır. Sonucunda ise sarı su kusulacaktır. Birtakım faktörler safra fazlalığına yol açabilmektedir. Safra taşı alınması gibi mide operasyonları ve peptik ülser bu faktörlerin başında gelmektedir.  Mide yanması, karın ağrısı, ses kısıklığı ve mide bulantısı en yaygın belirtilerindendir. Söz konusu vakanın tedavisi bir uzman tarafınca sağlanmalıdır. Bu rahatsızlıkta her uyanmanın ardından bir sarı safra atılabilmektedir.

Bebeklerde Sarı Kusma Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde sarı kusma için Çocuk Doktoruna gidilir.Bebeklerde sarı kusmanın tedavisi bu durumun nedenine göre değişir, örneğin bebeğin sarı kusması enfeksiyondan kaynaklıysa doktor antibiyotik şuruplar reçete edecektir. Bebeklerde kusma ciddi boyutta ise doktor bebeğin hastanede gözetim altında tutulmasını serum tedavisi görmesini isteyecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.