Burunda Uyuşma Karıncalanma Nedenleri Ve Tedavisi

Burun Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

0 986

Burun Uyuşması Neden Olur Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir

Burunda uyuşma ve karıncalanmanın birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebepler arasında B11 eksikliği gibi basit bir sebepten tutun da MS hastalığı gibi ciddi hastalıklara kadar birçok farklı sorun yer almaktadır. Burunda karıncalanma veya uyuşma yaşanması halinde Nöroloji doktoruna gidilmelidir.

Burunda Uyuşma Ve Karıncalanma Nedenleri

Kalsiyum Eksikliği

Hipokalsemi olarak da bilinen kalsiyum eksikliği kanda yeterince kalsiyum olmamasıdır. Normalde kanın içeriğinde bulunan kalsiyum kalp ve diğer kasların normal çalışmasına yardımcı olur ve aynı zamanda vücuttaki kemik ve dişlerin sağlığı için gereklidir. Kandaki kalsiyum eksikliği kısa veya uzun süreli belirtilere neden olabilmektedir. Bu belirtiler arasında burunda uyuşma ve karıncalanma da sayılabilir.

Hipoparatiroidizm

Tiroid bezlerinin paratiroid hormonunu yeterince salgılamaması hipoparatiroidizm hastalığına sebep olmaktadır. Hipoparatiroidizm burunda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

MS Hastalığı

Burunda uyuşma ve karıncalanmaya neden olan bir diğer hastalık ise MS hastalığıdır. Daha çok MS olarak bilinen multipl skleroz; bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi vücuttaki sağlıklı hücrelerdeki sinirlere ve miyelin kılıfa saldırmaktadır. Bu da hücrelerde onarımı mümkün olmayan skleroz olarak adlandırılan yaralarda sebep olmaktadır. Skleroz yaralanmaları da vücut ile beyin arasındaki sinyal alışverişini engellemektedir.

Kesin sebebi bilinmeyen MS hastalığının genetik yakınlık ile alakalı olduğu düşünülmektedir. En çok 20 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir. MS hastalığının diğer risk faktörleri ise şunlardır: aile öyküsü, Epstein-Barr gibi viral enfeksiyonlar, diğer otoimmün hastalıklar ve sigara içmek.

MS belirtileri ise şunlardır: kol, bacak veya vücutta uyuşma veya güçsüzlük, bir veya iki gözde kısmi veya full görme kaybı, özellikle boyunda karıncalanma veya şoka benzer bir his, titreme ve koordinasyon kaybı.

MS hastalığının teşhisi hastanın öyküsü, nörolojik muayene, kan tahlilleri, MRI ve omurilikten su alma sayesinde yapılmaktadır.

MS hastalığının tedavisi yoktur. Fakat kortikosteroidler ve plazma değişimi (plazmaferez) sayesinde hastalığın seyri yavaşlatılabilir, yaşanan belirtiler kontrol altına alınabilir ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Endişe Hali

Aşırı endişe ve kaygı hali vücutta burun dahil tüm vücutta uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.

Tıbbi İşlemler

Yüz, burun veya sinüslere yapılan tıbbi işlemler burunda uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir.

Elektrolit Dengesizliği

Vücudun genel sağlığı kandaki kalsiyum ve potasyum gibi belli maddelerin dengede olmasına bağlıdır. Bu tür maddelerde meydana gelebilecek anormal seviyeler uyuşma ve karıncalanma gibi birçok belirtiye neden olabilir.

Tümör

Yüzde burun etrafında oluşan kötü veya iyi huylu tümörler burunda uyuşma veya karıncalanmaya yol açabilir.

Menopoz

Burunda uyuşmanın bir diğer sebebi ise menopoz olabilir. Menopoza giren kişilerde yaşanan migren sebepli burun etrafında karıncalanma ve uyuşma hissi yaşanabilir.

Yüz Felci

Yüz felci yüzdeki sinirlerde gevşemeye yol açtığından burunda uyuşma ve karıncalanma görülebilir.

Soğuk Hava

Hava sıcaklığının düşük olması burun, el ve ayak parmakları gibi bölgelere olan kan akışını yavaşlamasına yol açabilir.

Alerjik Reaksiyonlar

İçeriği kişide alerji yapan diş macunu, kozmetik ürünleri ve yüz temizleme ürünleri burunda uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Burun Uyuşmasının Diğer Sebepleri

  • Sinüzit
  • Lösemi
  • Gıda alerjisi
  • Kansızlık
  • Burun çevresinde iltihap
  • İlaçların yan etkisi
  • Vitamin eksiklikleri
  • Beyin ve sinir iletişiminde problemler
  • Kas fıbromiyaljiler
  • Toksik etkileşim
  • Çölyak hastalığı

Burun Uyuşmasının Tedavisi

Burunda görülen uyuşma ve karıncalanma için uygulanacak tedavi bu durumun sebebine bağlı olarak değişmektedir. Tedavi uygulanması için öncelikle Nöroloji doktoruna gidilmeli ve doktor sebebini belirlemelidir.

Doktor burun uyuşması ve karıncalanması için genellikle ağrı kesici verir. Eğer karıncalanma duygusal bir durum sebepli ise de antidepresanlar ilaçlar verilmektedir.

Burunda uyuşmanın sebebinin iltihap olması durumunda ise steroid olmayan iltihap sökücü ilaçlar verilmektedir.

Burunda uyuşma ve karıncalanma eğer vücutta belirli vitamin eksikliklerinden kaynaklanmışsa kalsiyum, B vitamini ve magnezyum gibi vitamin takviyeleri kullanımı gerekebilir.

Burunda karıncalanma yaşayan kişiler stresten kaçınmalı ve alkol ve yasadışı ilaçlar kullanmamalıdır.

Burunda karıncalanmanın migrenden kaynaklandığı durumlarda hastanın dinlenmesi ve uyuması tavsiye edilir. Ayrıca bu kişiler peynir, portakal, soğan, çikolata ve domates gibi migreni tetikleyen besinler tüketmemeye özen göstermelidir.

Burunda uyuşmanın sebebi menopoz ise östrojen içerikli ilaçların kullanılması faydalı olabilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.