38 Haftalık Hamilelikte Sezaryen Sakıncalı mıdır

38 Haftada Sezaryen Olur mu Doktor Cevaplıyor

0 14

38 Haftada Sezaryen Olur mu Doktor Cevaplıyor

Sezaryen cerrahi bir operasyondur. Bu yöntem karın ve rahim bölgesinin kesilmesi ile uygulanır. Böylece bebek ameliyatla dünyaya gelmiş olur. Doğum eylemi doğal seyrinde meydana gelmezse sezaryene başvurulur. Sezaryen isteğe bağlı tercih edilebilir ancak çoğu zaman, doğumun anne ve bebek için risk arz ettiği durumlarda yapılır. Aslında normal doğum daha sağlıklıdır fakat mecbur kalındığında sezaryen tek çare olmaktadır.

38 Haftada Sezaryen Yapılabilir mi?

Dr. Zeki Salar bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Sezaryene engel teşkil eden bir durum mevcut değilse, anne adayı ve bebek bundan olumsuz etkilenmeyecekse sezaryenin 38 hafta 5 günlükken veya 39. haftada yapılması önerilir. Ancak bu; ilk kez veya 2. defa sezaryen olacak anneler için geçerlidir. Eğer anne daha önce 2 kere veya daha çok sezaryen geçirmişse sezaryen doğumun 38. haftada gerçekleştirilmesinin bir sakıncası yoktur.’

38 Haftalık Sezaryenin Zararları Nelerdir?

Annenin sezaryen doğuma alınacağı planlanmışsa bu ekseriyetle gebeliğin 39. haftasına rastlar. Zaten böyle olması daha iyidir. Zira bebek daha erken bir dönemde sezaryenle alınırsa muhtemelen gelişimini henüz tamamlamadan dünyaya gelecektir. Erken doğum için tıbben geçerli bir sebep söz konusuysa, mesela çoğul gebeliklerde o zaman sezaryen öne alınabilir.

Malum olduğu üzere 38.-42. haftalar arası normal doğum için ideal bir zaman dilimidir. Planlanmış sezaryenlerin 38. haftada gerçekleştirilmesi anneyi ve bebeği riske atmaz diye düşünülse de uzun yıllardır benimsenen bu kanaatin doğru olmadığı anlaşılmıştır. Araştırmalara göre bebek 38. haftada sezaryenle dünyaya getirildiğinde sarılık, alerjik rahatsızlıklar, emzirme ve solunum sorunları görülebilmektedir. Ayrıca bu bebekler anneleriyle daha geç bağ kurmaktadır. Bundan dolayı son yıllardan itibaren planlı sezaryenin en erken 38. haftadan sonra yapılması gerektiği savunulmakta ve uygulama da genellikle bu doğrultuda olmaktadır. Fakat bu, hâlâ ihtilaflı bir konudur. Uzmanların bazıları da aksi görüştedir.

Sezaryen Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Sezeryan ameliyatının süresi 1 saatten daha kısadır. Fakat tüm ameliyatlar risk taşır ve bu, sezaryen için de geçerlidir. Örneğin böbreklerde ve mesane bölgesinde enfeksiyon oluşabilir. Yara yerleri de enfekte olabilir. Her ihtimale karşı anne ve bebek yaklaşık 5-6 gün hastanede kalmalı ve takip edilmelidir.

Sezaryenle Doğum Yapmanın Riskleri Nelerdir?

Sezaryen doğum deneyimli bir hekim tarafından yaptırılırsa annenin de bebeğin de sağlığına zarar vermez. Bununla birlikte, çeşitli risklerinin olduğu inkâr edilemez. Sezaryen doğum yapmış bir kadının iyileşmesi, normal doğum yapan bir kadına kıyasla daha uzun sürer.

  • Doğumun ardından aşırı derecede baş ağrısı görülebilir; mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetler yaşanabilir.
  • Bacaklarda veya akciğerde kan pıhtılaşması gözlemlenebilir.
  • Farklı bir organın yaralanma ihtimali mevcuttur. Ameliyat esnasında idrar torbası yaralanabilir.
  • Bağırsakların düzeni bozulabilir. Kabızlık ortaya çıkabilir.
  • Sezaryen doğumda annenin vefat etme olasılığı vardır ancak bu oldukça düşüktür. Sezaryen nedeniyle ölüm her 100 bin kişinin 1’inde görülen bir durumdur.

Kimlere Sezaryen Doğum Uygulanır?

  • Daha evvel sezaryen doğum yapan bir anne tekrar hamile kaldığında yine sezaryen uygulanır.
  • Bebek doğum kanalından rahatça geçemeyecek kadar büyükse veya doğru pozisyonda durmuyorsa yapılacak şey sezaryen doğumdur.
  • Anne adayının kalça yapısı doğuma elverişli bir genişliğe sahip değilse yine sezaryen doğumdan başka seçenek yok demektir.
  • Hamilelikte tansiyonu çok fazla yükselen bayanlar sezaryen doğuma alınır.
  • Bebeğin gelişimi haftasına göre daha gerideyse doktor sezaryen doğuma karar verecektir.
  • Annenin ortopedik problemleri, bel fıtığı, hipertansiyonu veya bir göz hastalığı varsa, kısaca ıkınmak kendisine zarar verecekse yine bebeğine sezaryen doğumla kavuşacaktır.
  • Vajen daraltma operasyonu uygulanan kişilere de sezaryen doğum yaptırılır.
  • Birden fazla bebek bekleniyorsa çoğunlukla sezaryen doğum tavsiye edilir.
  • Bebeğin eşi (plesanta) rahim ağzını tıkamış ise, başka bir deyişle doğum kanalı yolu kapalıysa sezaryen doğum şarttır.
  • Vajinal bir rahatsızlık varsa, bebeğin mikrop kapmaması için en doğrusu sezaryen ile alınmasıdır. Tümör veya herpes virüsü buna örnektir.
  • Tüp bebek yöntemiyle veya ileri yaşta hamile kalanlar da genelde sezaryen doğum yapmaktadır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.