Hamileler Adaçayı İçebilir mi?
Hamile olduğunuzu öğrenince, sanki tüm dünya sizin olmuş gibi sevinirsiniz. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almayı hayal edip günleri sayarken sağlığınızı korumaya hassasiyet gösterir, hamileler ne yeyip ne içemez?, hamileler bitki çayı içebilir mi? diye merak etmeye başlarsınız. Gebelikte adaçayı tüketilebilir mi? sorusu da aklınıza takılır. Ancak buna olumlu bir yanıt vermek mümkün değildir.
Hamilelikte uzak durulması önerilen şeylerden biri de gebelikte adaçayı içmemektir.
Adaçayı Hangi Nedenle Hamilelerde Düşük Tehlikesine Yol Açar?
Gebelikte adaçayı içmek bebeğe zarar verir mi? diye endişe eden kadınlar, bu konuya şüpheyle yaklaşmaktadır. Aslında haksız değildirler çünkü Amerikan Gebelik Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre hamilelik döneminde adaçayının aşırı tüketimi, bazı risklerin oluşmasına yol açabilir. Gelin şimdi, Prof. Dr. Orhan Ünal’ın açıklamasına kulak verelim:
“Adaçayının içerisinde thujone adlı bir madde yer almaktadır. Bu ise hamilelikte hipertansiyon riskini artırır, hatta anne adayının bebeğini kaybetmesine bile sebep olabilir. Hamilelerin adaçayı içmesi önerilmez. Diğer bazı bitki çayları da rahim kasılmalarını tetikleyerek bebeğin erken doğmasına neden olabileceğinden gebelikte kullanımı tavsiye edilmez. Örneğin biberiye, fesleğen, yaban mersini, lavanta, melisa yaprağı, sarı kantaron, aloe vera, oğul otu, kediotu, karahindiba ve benzeri bitkilerle hazırlanan çaylar bunlardandır. Tüketilecekse bile kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Ancak riskli gebelik durumu söz konusuysa bu gibi çaylardan uzak durulmalıdır.”
Hamilelikte Adaçayı İçilir mi? Doktorlar Anlatıyor
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin anlatıyor;
“Bazı bitkiler rahim kaslarını uyarır ve gebelikte tüketilmesi doğru değildir. Sürekli bu bitkileri tüketmek çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Günde en az 1-2 tatlı kaşığı kadar yemek bile, maalesef riskin ortaya çıkması için yeterli olabilir. Akdiken, kekik, Cezayir menekşesi, mazı, ökse otu, meyan kökü, ravent (ışgın), pelin otu, sinameki, yarpuz, rezene ve adaçayı, bu bitkilerden bazılarıdır. Rahim kasılmalarına zemin hazırlayan bu bitkiler, erken doğum veya düşük gibi risklere davetiye çıkarabilir.”
Dr. Sibel Kaya anlatıyor;
“Gebelik döneminde bitki çayı tüketilebilir ve faydalıdır. Örneğin kabızlık, hamilelerin en çok karşılaştığı problemlerdendir. Günde 1-2 bardak içilecek bitki çayı ise kabızlığın iyileşmesine yardımcı olacak ve rahatlama sağlayacaktır. Fakat adaçayının düşük riskini artırdığı söylenir. Bu durum bilimsel olarak ispat edilememiştir ancak yine de dikkatli olmakta yarar vardır.”
Op. Dr. Parvana Seyidova anlatıyor;
“Mide bulantısı ve istifra, gebelik dönemindeki en yaygın şikayetlerdendir. İşte zencefil çayı, bu durumlarda faydalı olmaktadır. Ancak bitki çaylarının tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Adaçayı, ebegümeci, anason, rezene, meyan kökü, ısırgan, civanperçemi, ahududu yaprağı ve biberiye gibi bitkilerin çayları çok fazla tüketilirse rahim kasılmalarını ve düşük riskini artırabilir.”
Adaçayı Hamileliğin Tüm Aylarında Tehlikeli mi?
Gebeliğin 1. ve 12. haftaları arasında sinameki, keten tohumu, fesleğen, ahududu ve adaçayı çaylarının tüketimi düşük riskini artırabilir. Eğer düzenli olarak tüketiliyorsa bu risk daha fazladır.
Anne adayları yalnızca ilk üç ay değil, gebeliğin 3. ayından sonra da bitki çayları ve özellikle adaçayı konusunda dikkatli olmalıdır. Çünkü 2. ve 3. trimesterde adaçayı tüketmek de sakıncalıdır. Kan basıncında artışa sebebiyet vererek hipertansiyona yatkın olan hamilelerde dekolman riskini artırır. Bu durum plasentanın bebek doğmadan evvel ayrılması demektir ve çok ciddi bir sorundur. Bu yüzden adaçayı tüketecek olan hamileler mutlaka önce doktorunun onayını almalıdır.
Hamilelikte Hangi Bitki Çayları İçilebilir?
Bazı bitki çayları gebelik döneminde de içilebilir ancak tüketim miktarı günde 1-2 fincandan fazla olmamalıdır. Vücut direncini artırmak ve nezle, grip, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara yakalanmamak için hamilelikte ıhlamur, zencefil, rezene, papatya,, melisa ve kuşburnu çayları gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Gebelik döneminde yeterli sıvı alımına daha çok özen gösterilmelidir ve bitki çayları da bu konuda destek sağlamaktadır. Vücudun sıvı kaybetmesini önleyen rezene çayı, en faydalı bitki çaylarından biridir. Taze zencefil çayının ise hazımsızlığa ve mide bulantısına iyi geldiği bilinmektedir. Fakat kurutulmuş zencefil çayının hamilelikte kullanımı tavsiye edilmemektedir.